manwolf
عضو جدید
*یلدا در سنندج
شب یلدا را در سنندج "شهو چله" میگویند و در غزل فارسی از آن زلف یار تشبیه شده است.
برگزاری شب چله در هر دیار و شهر و روستایی آئین خاصی دارد که در کردستان نیز چنین است.برگزاری شب چله در سنندج با دیگر شهرهای کردستان متفاوت است.
"برهان ایازی" در کتاب آئینه سنندج، مینویسد:" در سنندج قدیم، سنندجیها از سه ماه قبل در فکر شب چله بودهاند زیرا انگورها به بند کشیده، امرودها انتخاب، به و سیب خریداری و نگهداری و از همه مهمتر خربزهها را در خم ترشی میپروراندند.
سنندجیها بر این عادتند؛ که شب چله خربزه ترش و دلمه کلم را مهیا کنند که احتمالا در جای دیگری چنین نباشد.
ایازی میگوید:"سنندجیها بعد از صرف شام " کالهک ترش" میخورند، کالهترش نوعی خربزه کوچک، معطر و شیرین است که در پایان فصل برداشت خربزه آن را به درون سرکه میانداختند تا ترش شود و داخل خربزه پرآب شده و آب آن را ترش و شیرین داخل ظرف جداگانه ریخته و خربزه را قاچ کرده و میخوردند و آخر سر هر کسی مقداری از آب خربزه را سر میکشید.
پیشینیان عقیده داشتند خربزه ترش کشنده میکروب، ضد آسم و خفگی است، شهد این خربزه معطر است و بعد که ترش میشد از سکنجبین معطرتر میشد.
* میوههای شب چله
علاوه بر خربزه ترش، هندوانه، سیب، انار، انجیر، گلابی، به و تخمه بوداده کدو و گندم برشته از جمله میوه و تنقلات بوده است که به عنوان خوردنیهای این شب بلند سال مورد استفاده قرار میگرفت.
شب یلدا را در سنندج "شهو چله" میگویند و در غزل فارسی از آن زلف یار تشبیه شده است.
برگزاری شب چله در هر دیار و شهر و روستایی آئین خاصی دارد که در کردستان نیز چنین است.برگزاری شب چله در سنندج با دیگر شهرهای کردستان متفاوت است.
"برهان ایازی" در کتاب آئینه سنندج، مینویسد:" در سنندج قدیم، سنندجیها از سه ماه قبل در فکر شب چله بودهاند زیرا انگورها به بند کشیده، امرودها انتخاب، به و سیب خریداری و نگهداری و از همه مهمتر خربزهها را در خم ترشی میپروراندند.
سنندجیها بر این عادتند؛ که شب چله خربزه ترش و دلمه کلم را مهیا کنند که احتمالا در جای دیگری چنین نباشد.
ایازی میگوید:"سنندجیها بعد از صرف شام " کالهک ترش" میخورند، کالهترش نوعی خربزه کوچک، معطر و شیرین است که در پایان فصل برداشت خربزه آن را به درون سرکه میانداختند تا ترش شود و داخل خربزه پرآب شده و آب آن را ترش و شیرین داخل ظرف جداگانه ریخته و خربزه را قاچ کرده و میخوردند و آخر سر هر کسی مقداری از آب خربزه را سر میکشید.
پیشینیان عقیده داشتند خربزه ترش کشنده میکروب، ضد آسم و خفگی است، شهد این خربزه معطر است و بعد که ترش میشد از سکنجبین معطرتر میشد.
* میوههای شب چله
علاوه بر خربزه ترش، هندوانه، سیب، انار، انجیر، گلابی، به و تخمه بوداده کدو و گندم برشته از جمله میوه و تنقلات بوده است که به عنوان خوردنیهای این شب بلند سال مورد استفاده قرار میگرفت.