کاویتاسیون چیست

میلادزیرک

عضو جدید
[h=2]کاویتاسیون چیست[/h]
كاويتاسيون پديده اي است كه در سرعتهاي بالا باعث خرابي و ايجاد گودال مي گردد . گاهي در يك سيستم هيدروليكي به علت بالا رفتن سرعت‚فشار منطقه اي پائين مي ايد و ممكن است اين فشار به حدي پائين بيايد كه برابر فشار سيال در آن شرايط باشد و يا در طول سرريز يا حوضچه خلاءزايي در اثر وجود ناصافيها و يا ناهمواريهاي كف سرريز خطوط جريان از بستر خود جدا شده و بر اثر اين جداشدگي فشار موضعي در منطقه جداشدگي كاهش يافته و ممكن است كه به فشار بخار سيال برسد . در اين صورت بر اثر اين دوعامل بلافاصله مايعي كه در آن قسمت از مايع در جريان است به حالت جوشش درامده و سيال به بخار تبديل شده و حبابهايي از بخار بوجود ميايد . اين حبابها پس از طي مسير كوتاهي به منطقه اي با فشار بيشتر رسيده و منفجر ميشود و توليد سر وصدا مي كند و امواج ضربه اي ايجاد مي كند و به مرز بين سيال و سازه ضربه زده و پس از مدت كوتاهي روي مرز جامد ايجاد فرسايش و خوردگي ميكند . تبديل مجدد حبابها به مايع و فشار ناشي از انفجار آن گاهي به ١٠٠٠ مگا پاسكال ميرسد . از انجايي كه سطوح تماس اين حبابها با بستر سرريز بسيار كوچك مي باشند نيروي فوق العاده زيادي در اثر اين انفجارها به بسترهاي سرريز ها و حوضچه هاي آرامش وارد مي كند . اين عمل در يك مدت كوتاه و با تكرار زياد انجام مي شود كه باعث خوردگي بستر سرريز مي شود و به تدريج اين خوردگيها تبديل به حفره هاي بزرگ مي شوند . اين مرحله را : Cavitation erosion or cavitation pitting مي نامند. در سرريز هاي بلند چون سرعت سيال فوق العاده زياد مي باشد ‚در نتيجه نا صا فيهاي حتي در حد چند ميليمتر هم مي تواند باعث ايجاد جدا شدگي جريان شود . هر نوع روزنه با برامدگي تعويض ناگهاني سطح مقطع هم مي تواند باعث جدايي خطوط جريان شود . اين پديده معمولا در پايه هاي دريچه ها بر روي سرريز ها‚در قسمت زير دريچه هاي كشويي و انتهاي شوتها رخ دهد . شرايطي كه موجب كاويتاسيون مي گردد اغلب در جريانهاي با سرعت بالا پديد مي ايد . بطور مثال سطح آبروي سريز كه ٤٠ تا ٥٠ متر پايين تر از سطح تراز آب مخزن مي باشد بطور حاد در معرض خطر كاويتاسيون قرار دارد . پديده كاويتاسيون در جريانات فوق اشفته در پرش هيدروليكي در مكانهايي مثل حوضچه هاي خلاءزايي مشكلات فراواني ايجاد مي كند . صدمه كاويتاسيون به سازه هاي طراهي شده براي سرعتهاي بالا و در سد هاي بلند و سرريزهاي بزرگ يك مشكل دائمي است .

فاكتورهاي موثر در پديده كاويتاسيون :

در طي حداقل ٢٠سال تجربه و بررسي عملكرد سرريزها ( شامل مدل و آزمايش بر روي پروتوتيپ ) اين طور نتيجه گيري شده كه كاويتاسيون در اثر عملكرد مجموعه اي از عوامل و شرايط است . معمولا يك عامل به تنهايي براي ايجاد مسئله كاويتاسيون كافي نيست ولي تركيبي از عوامل هندسي و هيدروديناميكي و فاكتورهاي وابسته ديگر ممكن است منجر به خسارت كاويتاسيون گردد . از مهمترين عواملي كه مي توانند در اين زميه ممكن است دخيل باشند مي توان به موارد زير اشاره كرد :
1.عوامل هندسي : كه شامل موارد زير مي شود .

    1. ناهمواريهاي سطحي سرريز‚خصوصا برامدگيها و فرورفتگيهاي موضعي
    2. - شكافهاي دريچه هاي كشويي و پايه هاي دريچه هاي قطاعي
    3. - ستونها piers
    4. - درزهاي ساختماني
    5. -جدا كننده جريان ودفلكتورها Flow splitter & deflector
    6. - دهانه مجاري و لوله Ports of ducts & pipe
    7. - تغير در شكل عبور جريان Change of water passage shape
    8. - انحنا يا انحراف در مسير جريان در آبراهه Misalignment of conduit
2.عوامل هيدروديناميكي :

    1. - دبي مخصوص
    2. – سرعت جريان
    3. - عملكرد دريچه
    4. - توسعه لايه مرزي


3.عوامل متفرقه :

    1. - انتقال حرارت در طي فروريختن
    2. - درجه حرارت آب
    3. - تعداد واندازه حبابهاي درون آب Diffusion of air
    4. - پراكندگي هوا
 

pinion

کاربر حرفه ای
کاربر ممتاز
با تشکر

بالاخره بعد از یکی دوسال یه تاپیک بدرد بخور تو این تالار ایجاد شد .

خوب میشه در مورد راهکارهای جلوگیری از پدیده ی کاویتاسیون صحبت کنید ؟
 

anishtain4

عضو جدید
با تشکر

بالاخره بعد از یکی دوسال یه تاپیک بدرد بخور تو این تالار ایجاد شد .

خوب میشه در مورد راهکارهای جلوگیری از پدیده ی کاویتاسیون صحبت کنید ؟

متداولترین راهش اینه که فشار سیال ورودی رو بالا ببرن تا بعد از افت فشار به فشار بخار نرسه، فشار مکش پمپ ها رو به همین منظور تعیین می کنن. راه دیگه هم تغییر ساختاری تو وسیله ی مورد نظر هست
 

انیشتن

عضو جدید
کاویتاسینو که توسیالات خوندیم تواین باشگاه همه چیز بدرد بخوره......................من اینجارودوسدارم زیاد
 

b10tn

عضو جدید
دوست عزیز میتونی در مورد اضافه کردن مواد جاذب اکسیژن به آب برای از بین بردن کاویتاسیون هم توضیح بدی آیا اکسیژن موجود در آب هم میتواند به صورت حباب دراید؟؟
 

farzad.valve

عضو جدید
کاویتا سیون در مجاری عبور جریان مایعات نیز بوجود می آید :
1- مجرای عبوری را مانند یک نازل- دیفیوزر یا اورفیس در نظر بگیرید
2- در هنگامی که جریان در حال عبور از حداقل سطح مقطع است فشار کاهش می یابد و کمی جلوتر از آن به مینیمم میرسد
3- ولی در کمی جلوتر و در خروجی مجرا که سطح مقطع افزایش یافته فشار افزایش می یابد یا ریکاور می شود
4- اگر در حالت 2 فشار مینیمم به زیر فشار بخار مایع برسد حبابهایی از جنس بخار مایع تشکیل شده و در هنگامی که فشار در حالت 3 افزایش می یابد دو حالت بوجود می آید :
الف ) فشار ریکاور شده به بالای فشار بخار برسد که حبابها ترکیده و کاویتاسیون رخ می دهد
ب) فشار ریکاور شده به بالای فشار بخار نرسدکه حبابها نترکیده در جریان باقی مانده و فلشینگ رخ می دهد
هر کدام از این 2 پدیده بعلاوه پدیده خفگی یا Choked Flow مشکلات عدیده ای در piping System بوجود می آورند که اگر علاقه مند باشید در ادامه صحبت خواهم کرد
شکل زیر موارد فوق رو مشخص کرده و مشکلات کاویتاسیون رو نمایش داده :
ارادتمند - خیرخواه


cavi.jpgcavi3.jpg
 
آخرین ویرایش:

redboy-6690

عضو جدید
با سلام
با تمام سعی که شده بود مطلب کامل باشه اما یک مورد بسیار مهم که تقریبا تمامی مسائل به اون بر میگردند ذکر نشده و اون مورد بسیار مهم npsh پمپ هست.همواره باید فشار مثبت در ورودی پمپ طبق کاتالوگ در ورودی پمپ وجود داشته باشه تا کاویتاسیون رخ نده.
 

reza_19933

عضو جدید
دوستان واسه پایان نامم که موضوعش " بررسی جریان کاویتاسیونی اطراف یک کویتاتور دیسکی" میباشد، من به یه فایل ورد در مورد کاویتاسیون نیاز دارم تا بتونم حداقل قشنگ معرفی کنم کاویتاسیون چیه.
یچیزی که ""خیییییییییییییلی"" جامع باشه. کسی میتونه کمک کنه آیا؟ ممنون میشم
 

Similar threads

بالا