پیامبران خاورمیانه!

ارمیامهاجر

عضو جدید
«وَ ما كانَ رَبُّكَ مُهْلِكَ الْقُري حَتَّي يَبْعَثَ فِي أُمِّها رَسُولاً يَتْلُوا عَلَيْهِمْ آياتِنا وَ ما كُنَّا مُهْلِكِي الْقُري إِلاَّ وَ أَهْلُها ظالِمُونَ)؛

و پروردگار تو [هرگز] ويران‏گر شهرها نبوده است؛ تا [پيشتر] در مركز آنها پيامبري برانگيزد كه آيات ما را بر ايشان بخواند و ماشهرها را- تا مردمشان ستم‏گر نباشند- ويران‏كننده نبوده‏ايم1».

پرسش 1 . چرا بيشتر پيامبراني كه در قرآن نام برده شده‏اند، از منطقه خاورميانه هستند؟

پرسش 2 . آيا در غرب، پيامبري ظهور كرده است؟

پرسش 3 . چرا در قرآن نام تعداد كمي از پيامبران آمده است؟

نخست بايد دانست كه يكي از مهم‏ترين وظايف پيامبران، به ويژه پيامبران اولواالعزم، هدايت و داوري ميان مردمي است كه به دليل شكل‏گيري نظام اجتماعي و تزاحم منافع، با همديگر اختلاف پيدا كرده بودند؛ زيرا انسان‏ها در ابتدا به صورت گروه‏هاي كوچك و به طور اشتراكي، زندگي مي‏كردند؛ اما رفته‏رفته، با پيدايش آتش و فلز و گسترش امكانات، برخي بر برخي سلطه پيدا كردند و بسياري از آنان از هدايت الهي، دور شدند و آن يكپارچگي اوليه را از دست دادند. اين مسئله در سرزمين‏هاي داراي تمدن كهن كه به‏طور عموم در منطقه خاورميانه بودند، شكل گرفت؛ زيرا آدم و حوا در اين منطقه هبوط يافتند؛ «وَ بَثَّ مِنْهُما رِجالاً كَثِيراً وَ نِساءً؛ از آن دو نفر، مردان و زنان فراواني گسترش پيدا كردند2». ازاين‏رو، بيشتر پيامبران و به ويژه پيامبران اولواالعزم، در اين مناطق، مبعوث شدند.
در قرآن مجيد چنين مي‏خوانيم: «كانَ النَّاسُ أُمَّةً واحِدَةً فَبَعَثَ اللَّهُ النَّبِيِّينَ مُبَشِّرِينَ وَ مُنْذِرِينَ وَ أَنْزَلَ مَعَهُمُ الْكِتابَ بِالْحَقِّ لِيَحْكُمَ بَيْنَ النَّاسِ فِيمَا اخْتَلَفُوا فِيهِ وَ مَا اخْتَلَفَ فِيهِ إِلاَّ الَّذِينَ أُوتُوهُ مِنْ بَعْدِ ما جاءَتْهُمُ الْبَيِّناتُ بَغْياً بَيْنَهُمْ فَهَدَي اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا لِمَا اخْتَلَفُوا فِيهِ مِنَ الْحَقِّ بِإِذْنِهِ وَ اللَّهُ يَهْدِي مَنْ يَشاءُ إِلي صِراطٍ مُسْتَقِيمٍ؛ مردم امتي يگانه بودند؛ پس خداوند، پيامبران را نويد آور و بيم دهنده برانگيخت و با آنان، كتاب [خود] را به حق فرو فرستاد؛ تا ميان مردم در آن چه با هم اختلاف داشتند، داوري كند و جز كساني كه [كتاب] به آنان داده شد -پس از آن كه دلايل روشن براي آنان آمد- به خاطر ستم [و حسدي] كه ميانشان بود [هيچ‏كس]، در آن اختلاف نكرد؛ پس خداوند، آنان را كه ايمان آورده بودند، به توفيق خويش، به حقيقت آن چه كه در آن اختلاف داشتند، هدايت كرد و خدا هر كه را بخواهد به راه راست، هدايت مي‏كند3».
يكي از لوازم نبوت عامه، اين است كه هيچ مردمي بدون راهنما نباشند و ممكن نيست خداوند ملتي را بدون راهنما، رها كند؛ زيرا خدا، مربي و مدبر انسان است و انسان، مسافري است كه عوالمي را پشت سر گذاشته، عوالمي پيش روي دارد و انسان، بدون راهنمايي وحي، نمي‏داند از كجا آمده است و به كجا مي‏رود. قرآن كريم در اين مورد مي‏فرمايد: هيچ امتي، بدون بيم‏دهنده نخواهد بود؛«إِنْ مِنْ أُمَّةٍ إِلاَّ خَلا فِيها نَذِيرٌ»4.
انفكاك بشريت و نبوت، ممكن نيست يا خود پيغمبر در يك جامعه معين به سر مي‏برد و يا نماينده و جانشين او و يا كتاب و تعاليمش.


اهميت استراتژيك خاورميانه
علت اين كه بيشتر پيامبراني كه در قرآن نام آنها آمده، از منطقه خاورميانه مي‏باشند، اين است كه خاورميانه، محل تلاقي سه قاره بزرگ آسيا، اروپا و آفريقا و مشتمل بر قلمروها و آب‏راه‏هايي است كه در زمره پراهميت‏ترين مناطق استراتژيك جهان مي‏باشد. خاورميانه به لحاظ مجاورت با دو اقيانوس اطلس و هند و وجود درياهايي مانند درياي مديترانه، درياي احمر، درياي خزر، درياي سياه و همچنين خليج فارس، از مهم‏ترين مناطق كره زمين است. علاوه بر اين، وجود كانال‏ها و تنگه‏هاي استراتژيكي چون تنگه هرمز (محل اتصال خليج فارس و درياي عمان)، تنگه‏هاي بسفر و داردانل (در شمال غرب تركيه)، تنگه باب المندب (محل اتصال درياي سرخ به خليج عدن در جنوب غربي عربستان)، تنگه جبل‏الطارق (محل اتصال درياي مديترانه با اقيانوس اطلس)، نقش برجسته خاورميانه را دو چندان كرده است و به همين جهت، خاورميانه از نخستين خاستگاه‏هاي تمدن جهان بوده است. بسياري از باورها و آيين‏هاي جهان، از اين جا برخاسته‏اند و اين منطقه، زادگاه اديان مهمي چون يهوديت، مسيحيت و اسلام بوده است و مكان‏هاي مقدس و متبرك اين سه دين نيز در اين منطقه قرار دارند.
آدم و حوا در اين منطقه (حجاز) هبوط نمودند و نسل بشر در آن جا رشد كرد و در نتيجه، نياز به پيامبر و رهنما داشتند و بعد از گذشت ساليان طولاني، نسل آدم از اين منطقه به مناطق ديگر كره زمين مهاجرت نمودند و چه بسا اين مهاجرت وقتي اتفاق افتاد كه اديان الهي، شكل گرفته بودند و مردم، پيامبران اولواالعزم را مي‏شناختند.

آيا در غرب، پيامبري ظهور كرده است؟
بايد گفت ممكن است در آن مناطق، جمعيتي نبود و يا اگر بود، ما دليلي نداريم كه خداوند براي آنها انبيايي نفرستاده است؛ چون انبيايي كه آمار و نامشان در قرآن و كتاب‏هاي روايي هست، معدود هستند و نام همگي آنان در دسترس ما نيست.
خداي سبحان مي‏فرمايد: «مِنْهُمْ مَنْ قَصَصْنا عَلَيْكَ وَ مِنْهُمْ مَنْ لَمْ نَقْصُصْ عَلَيْكَ؛ ما پيش از تو، رسولاني فرستاديم؛ سرگذشت گروهي از آنان را براي تو باز گفته و گروهي را براي تو بازگو نكرده‏ايم5». ازاين‏رو، شايد در غرب نيز انبيايي بوده‏اند كه در قرآن، سرگذشت آنان نيامده است و علت عدم ذكر نام و سرگذشت آنها، بيان سرگذشت پيامبران بزرگ و تمدن‏ساز بوده، به طوري كه نيازي به طرح داستان ديگر پيامبران، نبوده است6.
استاد جوادي آملي مي‏گويد: «گروهي از عارفان و حكيمان به استناد برخي از تواريخ، حضرت ادريس را همان هرمس پنداشته‏اند؛ هم‏چنان كه حضرت شيث را همان آغاثاذيمون دانسته‏اند و عده‏اي شايد بر اثر همين مطلب، هرمس و آغاثاذيمون و فيثاغورس و ارسطو را از انبيا مي‏دانند7».
البته به‏طور قطع مي‏توان گفت كه خداوند متعال، هيچ گروه و امتي را عذاب نخواهد كرد؛ مگر اين كه پيام وحي براي آنان قابل دسترسي باشد؛ چنان كه در قرآن مجيد مي‏خوانيم: «وَ ما كانَ رَبُّكَ مُهْلِكَ الْقُري حَتَّي يَبْعَثَ فِي أُمِّها رَسُولاً يَتْلُوا عَلَيْهِمْ آياتِنا وَ ما كُنَّا مُهْلِكِي الْقُري إِلاَّ وَ أَهْلُها ظالِمُونَ؛ و پروردگار تو [هرگز] ويران‏گر شهرها نبوده است؛ تا [پيشتر] در مركز آنها پيامبري برانگيزد كه آيات ما را بر ايشان بخواند و ما شهرها را -تا مردمشان ستم‏گر نباشند- ويران‏كننده نبوده‏ايم8» و همچنين آيه «ما كُنَّا مُعَذِّبِينَ حَتَّي نَبْعَثَ رَسُولاً؛ ما هرگز عذاب نمي‏كنيم؛ مگر اين كه رسولي را بفرستيم9».
اگر افرادي به جهت سلطه سران شرك و كفر، از وحي الهي محروم باشند، از مستضعفان به شمار خواهند آمد و در قيامت، مشمول رحمت الهي قرار خواهند گرفت؛ چنان كه در قرآن مجيد مي‏خوانيم: «إِلاَّ الْمُسْتَضْعَفِينَ مِنَ الرِّجالِ وَ النِّساءِ وَ الْوِلْدانِ لا يَسْتَطِيعُونَ حِيلَةً وَ لا يَهْتَدُونَ سَبِيلاً؛ مگر آن مردان و زنان و كودكان فرودستي كه چاره‏جويي نتوانند و راهي نيابند10».

پاسخ سؤال سوم
تعداد پيامبران الهي بنا بر قول مشهور، يك‏صد و بيست و چهارهزار نفر است؛ ولي نام‏هاي تعداد كمي از آنان در قرآن آمده است؛ زيرا بيشتر پيامبران، صاحب شريعت مستقل نبوده‏اند؛ بلكه دعوت‏كننده به شريعت پيامبر اولواالعزم ديگر بوده‏اند كه به آنها پيامبران تبليغي گفته مي‏شود و بسياري از پيامبران، بر يك شهر يا روستا و يا حتي برخي بر يك خانواده مبعوث بوده‏اند.
اسامي پيامبراني كه در قرآن آمده، عبارتند از: آدم، نوح، ادريس، هود، صالح، ابراهيم، لوط، اسماعيل، اليسع، ذوالكفل، الياس، يونس، اسحاق، يعقوب، يوسف، شعيب، موسي، هارون، داوود، سليمان، ايوب، زكريا، يحيي، اسماعيل صادق‏الوعد، عيسي و محمد. برخي هم پيامبري‏شان محل بحث است كه عبارتند از: ذي‏القرنين، عمران پدر مريم و عُزير.
در برخي آيات هم اوصاف پيامبراني ذكر شده، امّا اسم آن پيامبر نيامده؛ مثل آيه 243 و 246 بقره كه به ترتيب در مورد حزقيل و اشموئيل مي‏باشند و آيه 259 بقره كه در مورد ارميا يا عُزير مي‏باشد. همچنين آيه 65 كه در مورد خضر مي‏باشد؛ اگر چه پيامبري جناب خضر، محل بحث است11. در روايات نيز نام برخي انبيا آمده است؛ همچون شعيا؛ حيقوق يا حبقوق، دانيال، جرجيس، حنظله و خالد12.

پي نوشت:
1. قصص، آيه 59.
2. نساء، آيه 1.
3. بقره، آيه 213.
4. فاطر، آيه 24.
5. غافر، آيه 78.
6. مصباح يزدي، آموزش عقايد، ج 2.
7. جوادي آملي، سيره پيامبران در قرآن، ص 236.
8. قصص، آيه 59.
9. اسراء، آيه 15.
10. نساء، آيه 98.
11. الميزان، ج 2، ص 140.
12. ر.ك: بحارالانوار، ج 12 و 14 ؛ مفاتيح الجنان، دعاي عمل ام‏داود.
منبع: www.porseman.net
 
آخرین ویرایش:

Similar threads

بالا