پخت زيست محيطي يا بايو پخت چيست و چه مزيتهايي دارد؟

moderntextile

عضو جدید
- بایوپختBioscouring
پارچه یا نخ پنبه­ای قبل از اینکه رنگرزی شود، چندین فرآیند را در کارخانه نساجی سپری می­کند. یکی از مهمترین فرآيندها، پخت می­باشد که سبب حذف جزیی یا کامل ترکیبات غیر سلولزی و ناخالصی­هایی مانند روغنهای ماشین می­گردد
پنبه خام حاوی حدود 10% مواد غیرسلولزی (واکس، پکتین، پروتئین، پلی ساکارید غیر سلولزی غیرآلی، ناخالصی لیگنین، مواد رنگی و غیره) كه با توجه به شرایط کشت و برداشت اين مقدار متفاوت است.
ویژگی هیدروفوبی لیف پنبه­ای اساساً به دلیل خصوصیات کوتیکل است. پکتین یکی از ترکیبات غیرسلولزی لیف پنبه است که اساساً در کوتیکل دیواره اولیه قرار دارد. پکتین همانند شبکه­ای عمل می­کند که مولکولهای هیدروفوب کوچکتر در کوتیکل مانند واکس را در خود حبس می­کند. ویژگی هیدروفوبی این لایه بایستی طی تولید پارچه پنبه­ای برای دستیابی به فرآيندهای تکمیلی مؤثرتر حذف گردد
عملیات پخت، به پارچه خواص نفوذپذیری و رطوبت پذیری بالایی می­دهد تا بتواند به خوبی سفیدگری یا رنگرزی شود. امروزه مواد شیمیایی قلیایی نظیر هیدروکسید سدیم در پخت استفاده می­شود. این مواد شیمیایی علاوه بر اينكه مواد ناخالصی را حذف می­کنند و به سلولز نیز حمله می­کنند و سبب کاهش استحکام و افت وزن پارچه می­گردند. علاوه بر این باعث ايجاد فاضلاب با محتوی نمک [1]CODو BOD[2]می­گردند
اخیراً، فرآيند پخت آنزیمی تحت عنوان بایوپخت در فرآيندهای مرطوب نساجی استفاده شده که ترکیبات ناخالصی غیرسلولزی از پنبه را به صورت جزئی یا کامل حذف می­کند. پس از این عملیات بایوپخت، پنبه دارای ساختار سلولزی دست نخورده با افت وزن و استحکام اندکی می­باشد و پارچه دارای خصوصیات مرطوب شوندگی و نفوذپذیری بهتری می­گردد و فرآیند سفیدگری بعدی آسان­تر و جذب رنگ بهتر می­شود
پخت آنزیمی پنبه به عنوان بایوپخت با مقدمات آماده­سازی زیستی شناخته شده و ادعای سازگاری با محیط زیست بیشتری نسبت به پخت قلیایی داغ در آماده سازی پنبه­ای دارد. با این وجود چندین نوع آنزیم از قبیل پکتیناز، سلولاز، پروتئاز، لیپاز و زایلاناز در این زمینه مطالعه شده است. پکتیناز تاثیر بیشتر و مناسب­تری در بایوپخت پنبه­ای داشته است. مکانیسم پخت پکتیناز، تخریب و حذف پکتین گزارش شده است که سبب آزادسازی واکس و سهولت در حذف با سطح فعال و تلاطم مکانیکی می­گردد. این عمل موجب می­شود که پنبه آبدوستی بهتری را بدون تغییر در فرم لیف را کسب کند
در بایوپخت می­توان همزمان از آنزیم پکتیناز برای تخریب مواد پکتینی، پروتئاز برای تخریب پروتئین، لیپاز برای حذف چربی، استفاده کرد. این آنزیم­ها بر ساختار سلولز اثر نداشته و در نتیجه صدمه­ای به لیف سلولز وارد نمی­کنند.[34]
در تحقیقی عنوان شده که می­توان فرآیند پخت و سفیدگری پنبه را در یک مرحله انجام داد که طی آن ابتدا حمام را بهPH:8 رسانده و از آنزیم پکتیناز قلیایی در غلظت معین استفاده کرده و سپس تتراسدیم­پیرو­فسفات به منظور بهبود عملیات اضافه شده و از پراستیک­اسید به عنوان عامل سفیدگری استفاده گردید که نتایج حاصله مطلوب بود
آنزیمهای مختلفی از قبیل Pectinesterase (EC.3.1.1.11) می­توانند پکتین را تخریب کنند. این آنزیمها باند متیل استر گالاکترونیک اسید را هیدرولیز می­کنند و پکتین با گروه­های کربوکسیل آزاد را ایجاد می­کنند. پلی گالاکتروناز (EC.3.2.1.15) آنزیمی از طبقه هیدرولاز است که هیدرولیز اتصال آلفا- 4،1، گالاکترونیک اسید را تسریع می­بخشد
فرآیند جدیدBiopretreatment به دلیل کاهش مصرف آبکشی در مقایسه با فرآيندهای تجاری از اهمیت خاصی برخوردار شده است. این یک مزیت ویژه­ای است، زیرا آب داغ مرحله آبکشی را کاهش داده، بعبارتی میزان قابل توجهی در انرژی صرفه­جویی می­کند.عدم تخریب ساختار سلولزی، عدم افت وزن و استحکام و کاهش آب مصرفی در حدود 25% ، همچنین منسوج نرمتر از مزیت­های پخت آنزیمی است.[26]
در عملیات بایوپخت پنبه با پکتیناز قلیایی، در غلظت­های مختلف اولیه آنزیم، محصول تخریبی به سرعت در فازهای اولیه افزایش یافته و سپس با مرور زمان یکنواخت می­گردد. این نکته نشان می­دهد که ماکزیمم نرخ تخریبی به کار رفته و نرخ شروع تخریب، تناسبی با غلظت اولیه آنزیم نداشته و این مطلب نشان می­دهد که استفاده از آنزیم اضافه­تر در ایجاد نرخ تخریبی شروع بالاتر غیر اقتصادی است
اخیراً نشان داده شده است که عملیات آنزیمی سلولاز قبل از فرآيند پخت قلیایی، حذف و تخریب ناخالصی­ها را افزایش می­دهد. زمانیکه عملیات سلولاز و پخت قلیایی پی­در­پی باشد سفیدی پارچه بطور چشمگیری بهبود می­یابد. عملیات مقدماتی سلولاز، همچنین کاهش مصرف هیدروژن پراکسید را در مرحله سفیدگری شیمیایی پی­در­پی سبب می­گردد.
در تحقیقی که در سال 1998 انجام شد، نتایج نشان داد که آنزیم پکتیناز در پخت پارچه پنبه­ای، زمانیکه اندکی حلال آلی و سطح فعال در سیستم وجود داشته باشد، توانایی بالاتری داشته، هر چند که برخی مشکلات از قبیل ضروریات عملیات طولانی و غلظت بالای آنزیم تاکنون غیر قابل حل مانده است

[1] Chemical Oxygen Demand

[2] Biological Oxygen Demand

[3] Galante

[4] Ossala
 
Similar threads
Thread starter عنوان تالار پاسخ ها تاریخ
moderntextile پخت زيست محيطي يا بايو پخت چيست و چه مزيتهايي دارد؟ مهندسی نساجی 3

Similar threads

بالا