مروری بر خواص شیرخشت

خیال شیشه ای

مدیر بازنشسته
کاربر ممتاز
شیرخشت مانی است که به صورت قطعات جامد تقریباً کروی و یا اشکال دیگر به رنگ‌های سفید شیری و یا مایل به زرد با طعم بسیار شیرین و خنک‌کننده به دو نام شیرخشت شهری و هراتی در عطاری‌های ایران عرضه می‌شود.


در گذشته و در بعضی منابع، شیرخشت را مانی مربوط به گیاه کاروان‌کش با نام علمی Atraphaxis spinosa دانسته‌اند، ولی پژوهش‌های جدید، از جمله پژوهش‌های آقای دکتر امین نشان می‌دهد که شیرخشت حاصل فعالیت حشره‌ای بر روی دو گونه گیاه با نام‌های فارسی شیرخشت، گپ شیر و سیاه چوب با نام علمی Cotoneaster nummularia و Cotoneaster nummularioides از خانواده گل سرخ (Rosaceae) می‌باشد. این گیاهان در برخی نقاط البرز مرکزی و اطراف بیرجند می‌رویند و در اثر فعالیت حشره‌ای بر روی آن‌ها ترشحاتی ایجاد می‌شود که مردم محلی آن‌ها را جمع‌آوری و به بازار عرضه می‌کنند. شیرخشت به عنوان یک ملین خوب، تب‌بر و ماده خنک‌کننده در طب سنتی ایران مورد استفاده است.
[h=2]شیرخشت در طب سنتی[/h]


ابن‌سینا در کتاب قانون راجع به شیرخشت چنین گفته است:
شیرخشت یا شیرخشک شبنمی است که در هرات بر درخت بید و گون کتیرا می‌نشیند. دارای مزاج معتدل است. دارای اثر مسهلی و دیگر خواص مشابه ترنجبین، ولی از آن قوی‌تر است و خاصیت زداینده دارد.
در مخزن‌الادویه راجع به شیرخشت چنین آمده است:
شیرخشت را به فارسی شیرخشک نامند. گفته‌اند شبنمی است که در خراسان و هرات و بعضی بلاد فرنگ بر درختی که آن را در نواحی خراسان کشیرو یا درختی دیگر به نام کبیرو نامند، می‌نشیند. آن درخت به قدر دو سه قامت بلند می‌شود و چوب آن خالدار زرد و سفید، سبک وزن و کمیاب و قیمتی است و از آن عصا می‌سازند.
پژوهش‌های سال‌های اخیر بر روی شیرخشت نشان داده است که محصول خوراکی آن می‌تواند انسان را تا حدی در برابر تشعشعات اتمی مصون نگاه دارد


لغت فارسی آن «شیرخشک» به معنی لبن منجمد یا مشابه شیر منجمد می‌باشد و لغت «شیرخشت» به معنی صمغ مشابه شیر است؛ چون خشت به معنی صمغ می‌باشد. بهترین شیرخشت تکه‌های بزرگ سفید و شیرین خالص است که چون در دهان گذارند، زود حل شود و زبان را بسیار شیرین و سرد گرداند و شیرینی آن با عسل و شکر متفاوت است. طبیعت آن گرم و در رطوبت معتدل است. همچنین ملین طبع و مسهل صفرا، خلط‌آور، مقوی جگر و معده و کاهش‌دهنده حرارت بدن، رافع سرفه و خشونت سینه و حلق و تب می‌باشد. مسهل نیکویی است که می‌توان آن را برای همه افراد و سنین بدون اذیت مصرف نمود. با ماءالشعیر بهترین مسهل است. اثر مسهلی آن در صورتی که نزله و سرفه نباشد، با گلاب بهتر است. همچنین با ماءالشعیر برای رفع تب حار و افراد گرم مزاج مفید می‌باشد. تأثیر مسهلی آن با عرق رازیانه و روغن بادام بیشتر و بهتر است. از عوارض آن قراقر در معده (صدای معده) و رقیق شدن منی و سرعت انزال است.
[h=2]نکات قابل توجه:[/h]


پژوهش‌های سال‌های اخیر بر روی شیرخشت نشان داده است که محصول خوراکی آن می‌تواند انسان را تا حدی در برابر تشعشعات اتمی مصون نگاه دارد.
استفاده‌های جدید و صنعتی از شیرخشت به عنوان یک ملین خوب برای کودکان و رفع زردی سریع‌تر نوزادان می‌باشد. در این موارد شیرخشت را می‌توان جایگزین ترنجبین کرد.

اصطلاح «مان» به معنی فرآورده‌هایی از گیاهان است که توسط گیاه یا حشره‌ای که روی آن فعالیت می‌کند، ترشح می‌شود.
این فرآورده‌ها اکثراً به صورت قطعاتی به اشکال مختلف (یا بی شکل) جامد، شیرین‌مزه و محلول در آب می‌باشند که عمده ترکیبات آن‌ها را انواع قندها تشکیل می‌دهند.
تولید این مان‌ها بسیار حساس است و به شرایط آب و هوایی و جغرافیایی محل ارتباط دارد؛ بنابراین مان فقط در بعضی مناطق تولید می‌شود و بر روی درختان همه مناطق (ایران و جهان) به وجود نمی‌آید.
مان‌ها علاوه بر خواص شیرین‌کننده و اصولاً ملین، دارای خواص دیگری نیز هستند و از قدیم در طب سنتی ایران و جهان مورد استفاده بوده‌اند.
با توجه به تنوع گیاهی و شرایط اکولوژی استثنایی ایران، تعداد مان‌های تولیدشده روی گیاهان ایران نسبتاً زیاد و از تنوع قابل توجهی برخوردار است؛ به طوری که تعداد و انواع آن‌ها نسبت به بسیاری از مناطق دنیا بیشتر است و تجارب طب سنتی ایران در این زمینه بیشتر از دیگر نقاط دنیا است.
با توجه به اینکه غیر از تجربیات طب سنتی ایران مطالعات چندانی روی ترکیبات و اثرات این مان‌ها انجام نشده است، هنوز سۆالات و ابهامات زیادی در مورد آن‌ها وجود دارد و لازم است برای روشن شدن رمز و راز نوع تولید، عوامل دخیل در تولید، حشرات و گیاهان مولد، شرایط ایجاد، مواد مۆثر و اثرات و خواص آن‌ها تحقیقات وسیعی صورت گیرد.
استفاده‌های جدید و صنعتی از شیرخشت به عنوان یک ملین خوب برای کودکان
و رفع زردی سریع‌تر نوزادان می‌باشد. در این موارد شیرخشت را می‌توان جایگزین ترنجبین کرد


به نظر می‌رسد تولید شیرخشت بر روی این گیاهان، مربوط به ایران و اطراف باشد؛ زیرا گزارشی از این مان بر روی گونه‌های دیگر گیاه در نقاط دیگر جهان ارائه نشده است. ابن سینا در کتاب قانون درخت مربوط به شیرخشت را بید و گون نام برده که به احتمال زیاد منظور این گیاه نیست؛ زیرا مشخصات آن در مخزن‌الادویه با آن‌ها کاملاً متفاوت است و در تحقیقات جدید هم هیچ‌کدام از این گیاهان بید و گون ارتباطی با شیرخشت ندارند و مان یا صمغ‌های حاصله از بید و گون محصولات دیگری هستند که به نام‌های بیدخشت و کتیرا مشهورند.
[h=2]شیرخشت موجب رفع یبوست می‌شود [/h]


مصرف خاکشیر، ترنجبین و شیر خشت موجب رفع یبوست می‌شود به دلیل اینکه این مواد، ماده‌ای که موجب بیماری شده است را از بدن خارج می‌کند.
در طب سنتی معمولاً برخی اخلاط موجب بروز بیماری می‌شوند؛ به عنوان مثال زیادی صفرا موجب بروز بیماری می‌شود.
در طب سنتی برای خروج ماده‌ای که موجب بیماری در بدن شده است داروهایی به کار برده می‌شود که به آن نضج یا حل کننده گفته می‌شود که معمولاً بیمار به مدت 3 تا 14 روز این داروها را مصرف می‌کند. در مواردی که بیماری بر اثر بروز گرما به وجود آمده باشد، منضج یا حل کننده به کار برده می‌شود. برخی از منضج‌ها مانند ترکیب خاکشیر با ترنجبین است و برخی رژیم‌های غذایی و میوه‌ها مانند انگور می‌توانند به عنوان درمان کننده بیماری استفاده شود. معمولاً برخی افراد که دچار یبوست می‌شوند، می‌توانند یک دوره کوتاه از مواد گیاهی مانند خاکشیر، ترنجبین یا شیرخشت استفاده کنند تا یبوست آن‌ها برطرف شود. عملکرد منضج در بدن به صورت قطعه قطعه کردن غذا یا غلیظ کردن غذاهای رقیق یا رقیق کردن غذاهای غلیظ است.



فرآوری: مریم مرادیان نیریبخش تغذیه و آشپزی تبیان


منبع :http://www.tebyan.net/newindex.aspx?pid=214900
 

آیورودا

عضو جدید
کاربر ممتاز
شیر خشت بسیار سرد است و در خوردن آن باید رعایت کرد ( بخصوص کودکان خورد سال )
درمان کننده زونا ( ابله مرغان ) ضد گرمی ملین کننده خوبی است . این گیاه چند برادر بشرح ذیل دارد .
۱ - بید خشت . ۲ - ترنجبین . ۳ - ون انگبین . ۴ - شکر تیغال و یا شکر تیغاله .
 

آیورودا

عضو جدید
کاربر ممتاز
من ((شیر خشت )) هستم !
برادرانم بید خشت - ترنجبین - ون انگبین - شكر گز - و شكر تیغال و بیست انگبین دیگر مى باشند. ما جزو انگبین هاى دوایى هستیم و با انگبین هاى غذایى گز انگبین و گز علفى برادر ناتنى مى باشیم و فرق ما بیشتر در خاصیت مسهلى ما است زیرا به مقدار زیاد خاصیت اسهالى داریم ولى اسهال ما بدون اذیت و اضطراب است و پس از آنكه معده را پاك كردیم ، تولید یبوست نمى نماییم و بهترین مسهل براى اطفال و پیران سالخورده مى باشیم ، در گذشته ما قلم مهمى از صادرات ایران را تشكیل مى دادیم ولى اكنون كمى از مصرف ما كم شده و كشورهاى دیگر بازار ما را گرفته اند!

((منج )) من از دسته سوم یعنى ((میكرومنج ))ها است ، در اثر خراش ‍ وارده بر روى پوست برخى گیاهان میكرومنج من وارد عمل شده و مرا مى سازد - در خراسان و هرات مرا از گیاهى به نام ((كاروان كش )) مى گیرند و نوع عالى من است . به این گیاه ((كشیرو)) نیز مى گویند، ولى در شهرهاى دیگر ایران ، نوع دیگر من از گیاه ((كپ شیر)) به عمل مى آید. این گیاه در كرج - ارنگه - آذربایجان - ارومیه - صائین قلعه - زنجان - رودبار و بلوچستان مى روید، ولى در همه جا شیر خشت نمى دهد و علت آن عدم وجود ((میكرومنج )) در آن نواحى است ، محصول من در سال هاى خشك بیشتر از سال هاى بارانى است . حال اجازه بفرمایید سایر برادران خود را معرفى كنم و بعد خواص مشترك خود را براى شما شرح دهیم .
بید خشت
انگبین من از گیاهى از خانواده ى بید بدست مى آید. این بید در مازندران به نام نك در رامسر و تنكابن فوكا و در گیلان ویدار نام دارد.
این بید در جوستان طالقان ، نزدیك تبریز و در جنوب ایران كوه هاى اطراف شیراز مى روید، پزشكان قدیم ایران انگبین مرا خنك ترین و بهترین نوع انگبین مى دانستند.
ترنجبین
اسم من در اصل ترانگبین بوده ولى اعراب آنرا ترنجبین كردند. در اروپا به نام مان ایران معروف مى باشم ، مرا از خارشتر مى گیرند. همان بته اى كه در شب چهارشنبه سورى به شهرها مى آورند و آتش مى زنند و شما از روى آن مى پرید. در اكثر نقاط ایران مى رویم ولى در همه جا ترنجبین نمى دهم چون منجك من در همه جا نیست . من علاوه بر خواص طبى و درمانى براى شیرین كردن داروها به مراتب بهتر از قند مى باشم .
شكر تیغال
گیاه من تیغى است از خانواده خارخاسك ، به نام تیغال و تیهال ، و منجك آن از دسته ى قاب بالان است ، به نام خز و كك . طرز ساختمان من با سایر انگبین ها فرق دارد، زیرا خز و كك مرا براى تغذیه خود نمى سازد، بلكه براى حفظ نوزاد خود نیكنوش گیاهان را گرفته ، و آنرا به صورت انگبین در آورده ، و مانند پیه دور تخمها و نوزاد خود مى بندد و پس از چندى كه نوزاد بالغ شد، پیله را سوراخ كرده از آن خارج مى شود. تركیبات این پیله عبارتند از سلولز - نشاسته و قندى به نام تره هالز - در آن یك ماده ى ضد حساسیت نیز وجود دارد. و به همین جهت است كه بعضى از بیمارانى كه مبتلا به تنگ نفس مى باشند، از جوشانده ى من بهره مند مى گردند. من مانند سایر انگبین ها ملین بوده و دستگاه گوارش را منظم مى نمایم . به گیاه من اعراب ((رعى الایل )) و ((شوك الجمال )) - ((شوك الجمل )) - ((شكر تیار)) هم میگویند. جهت سرفه و سوزش مرى توصیه شده ام - صدا را زیاد مى كنم و خشكى گلو را برطرف كرده ، نرم مى نمایم . زیاده روى در خوردن من تولید قى مى نماید و مقدار خوراك من تا هجده گرم مى باشد. صاحب كتاب اختیارات مرا اشتباها ((سكرالعشر)) دانسته است و من غیر از آن مى باشم !
خواص مشترك انگبینها
حال كه مختصرى از خواص چند تن از ما خانواده را دانستید، اجازه بفرمایید خواص مشترك خودمان را كه مخصوص تمام انگبین هاى غذایى و دوایى مى باشند شرح دهم .

از نظر كلى ما انگبین ها همان شراب رنگارنگ هستیم كه در سوره ى نحل به آن اشاره شده است . زیرا چهل تا پنجاه درصد از تركیب ما یك ماده ى شیرین است كه در شیمى به آن مانیت مى گویند. این ماده گرچه به ظاهر نوعى قند است ، ولى از نظر علمى نوعى الكل شناخته شده است . الكلى كه در اصل مایع نیست و مستى نمى آورد، مایعى است مفید كه چون وارد دهان شود، آنرا خنك مى كند و عطش را برطرف مى سازد.

نیكنوشى است كه شفا را در بردارد و هر دارویى با آن همراه شود اثرش ‍ چندین برابر مى شود.
ما مثل سایر الكل ها خاصیت ضدعفونى كننده داریم و میكربها را از بین مى بریم و با این حال هیچگونه ضرر و حساسیت نداریم . ما به مقدار كم ملین و به مقدار زیاد مسهل هستیم ، و اسهال ما با سایر مسهل ها فرق دارد. پس از آنكه معده را پاك كردیم ، ایجاد یبوست نمى نماییم . ضمنا صفرا و اخلاط سوخته را دفع مى نماییم . مقوى كبد، معده و روده ها هستیم . حرارت و التهابات درونى راتسكین مى دهیم و غم و غصه را برطرف مى سازیم . سینه و گلو را نرم كرده ، سرفه را تسكین مى دهیم . اگر مبتلا به نزله و سرفه نیستید، بهتر است ما را همراه با گلاب یا هل میل نمایید. چه در این صورت مفیدتر مى باشیم . مبتلایان به حصبه و سایر امراض عفونى روده اى كه احتیاج به تبرید دارند، و هندوانه به علت داشتن نفخ براى روده ى آن ها خوب نیست ، مى توانند آب هندوانه را گرفته و همراه با ما نوش نمایند، و ما همگى مخلوط با آب جوشانده ى جو (ماءالشعیر) مسهل خوبى براى مبتلایان به تب هاى حاد هستیم ، اطفال و سالخوردگان مسهلى مناسب تر از ما ندارند. ضماد ما ضدعفونى كننده پوست بوده ، رنگ چهره را باز مى نماید. اگر شیر نجوشیده را با ما مخلوط و شیرین كنید و آنرا به صورت بمالید جهت طراوات گونه بسیار مؤ ثر مى باشند. اگر دم كرده ى زیره را با ما شیرین كرده و بنوشید قرقر شكم را از بین مى بریم . اگر شیر تازه دوشیده را با ما شیرین كرده میل نمایید، شهوت را تقویت مى كنیم ، و بدن را گرم مى نماییم . در تب هاى حاد، آبله مرغان و انواع حصبه و اسهال خونى و بواسیر و پیدا شدن خون در ادرار، از خوردن ترنجبین خوددارى كرده ، و به جاى آن شیر خشت یا بید خشت میل نمایید زیرا در بین ما تنها ترنجبین است ، كه تولید صفرا مى كند. ما همه داراى ویتامین هاى مختلف ، مخصوصا ویتامین ((د)) هستیم و املاح زیاد مخصوصا كلسیم داریم و به همین جهت است كه براى معالجه و پیشگیرى نرمى استخوان اثرى نیكو و مؤ ثر داریم . این شیرین كردن داروها حتما از ما استفاده كنید، زیرا به علت داشتن اشعه رادیواكتیو، اثر داروها را چند برابر مى نماییم . شیرینى ما نه تنها براى دندان مضر نیست ، بلكه از كرم خوردن و پوسیدگى آن جلوگیرى مى نماید. در فصل زمستان صبحانه یك لیوان شیر كه با ترنجبین شیرین شده باشد اضافه كنید، از عوارض آن روى كبد جلوگیرى كرده اید.
 

تیرنگ

عضو جدید
مروری بر خواص شیرخشت

مجموعه: داروهای گیاهی و طب سنتی

شیرخشت مانی است که به صورت قطعات جامد تقریباً کروی و یا اشکال دیگر به رنگ‌های سفید شیری و یا مایل به زرد با طعم بسیار شیرین و خنک‌کننده به دو نام شیرخشت شهری و هراتی در عطاری‌های ایران

عرضه می‌شود.
در گذشته و در بعضی منابع، شیرخشت را مانی مربوط به گیاه کاروان‌کش با نام علمی Atraphaxis spinosa دانسته‌اند،

ولی پژوهش‌های جدید، از جمله پژوهش‌های آقای دکتر امین نشان می‌دهد که شیرخشت حاصل فعالیت حشره‌ای بر روی دو گونه گیاه با نام‌های فارسی شیرخشت، گپ شیر و سیاه چوب با نام علمی Cotoneaster nummularia

و Cotoneaster nummularioides از خانواده گل سرخ (Rosaceae) می‌باشد.

این گیاهان در برخی نقاط البرز مرکزی و اطراف بیرجند می‌رویند و در اثر فعالیت حشره‌ای بر روی آن‌ها ترشحاتی ایجاد می‌شود که مردم محلی آن‌ها را جمع‌آوری و به بازار عرضه می‌کنند.

شیرخشت به عنوان یک ملین خوب، تب‌بر و ماده خنک‌کننده در طب سنتی ایران مورد استفاده است.

شیرخشت در طب سنتی

ابن‌سینا در کتاب قانون راجع به شیرخشت چنین گفته است:شیرخشت یا شیرخشک شبنمی است که در هرات بر درخت بید و گون کتیرا می‌نشیند.
دارای مزاج معتدل است. دارای اثر مسهلی و دیگر خواص مشابه ترنجبین، ولی از آن قوی‌تر است و خاصیت زداینده دارد.

در مخزن‌الادویه راجع به شیرخشت چنین آمده است:


شیرخشت را به فارسی شیرخشک نامند. گفته‌اند شبنمی است که در خراسان و هرات و بعضی بلاد فرنگ بر درختی که آن را در نواحی خراسان کشیرو یا درختی دیگر به نام کبیرو نامند، می‌نشیند.

آن درخت به قدر دو سه قامت بلند می‌شود و چوب آن خالدار زرد و سفید، سبک وزن و کمیاب و قیمتی است و از آن عصا می‌سازند.

پژوهش‌های سال‌های اخیر بر روی شیرخشت نشان داده است که محصول خوراکی آن می‌تواند انسان را تا حدی در برابر تشعشعات اتمی مصون نگاه دارد
لغت فارسی آن «شیرخشک» به معنی لبن منجمد یا

مشابه شیر منجمد می‌باشد و لغت «شیرخشت» به معنی صمغ مشابه شیر است؛ چون خشت به معنی صمغ می‌باشد.

بهترین شیرخشت تکه‌های بزرگ سفید و شیرین خالص است که چون در دهان گذارند، زود حل شود و زبان را بسیار شیرین و سرد گرداند و شیرینی آن با عسل و شکر متفاوت است.

طبیعت آن گرم و در رطوبت معتدل است. همچنین ملین طبع و مسهل صفرا، خلط‌آور، مقوی جگر و معده و کاهش‌دهنده حرارت بدن، رافع سرفه و خشونت سینه و حلق و تب می‌باشد.

مسهل نیکویی است که می‌توان آن را برای همه افراد و سنین بدون اذیت مصرف نمود. با ماءالشعیر بهترین مسهل است.

اثر مسهلی آن در صورتی که نزله و سرفه نباشد، با گلاب بهتر است. همچنین با ماءالشعیر برای رفع تب حار و افراد گرم مزاج مفید می‌باشد.

تأثیر مسهلی آن با عرق رازیانه و روغن بادام بیشتر و بهتر است. از عوارض آن قراقر در معده (صدای معده) و رقیق شدن منی و سرعت انزال است.

نکات قابل توجه:

پژوهش‌های سال‌های اخیر بر روی شیرخشت نشان داده است که محصول خوراکی آن می‌تواند انسان را تا حدی در برابر تشعشعات اتمی مصون نگاه دارد.

استفاده‌های جدید و صنعتی از شیرخشت به عنوان یک ملین خوب برای کودکان و رفع زردی سریع‌تر نوزادان می‌باشد. در این موارد شیرخشت را می‌توان جایگزین ترنجبین کرد.مان شیرخشت

اصطلاح «مان» به معنی فرآورده‌هایی از گیاهان است که توسط گیاه یا حشره‌ای که روی آن فعالیت می‌کند، ترشح می‌شود.این فرآورده‌ها اکثراً به صورت قطعاتی به اشکال مختلف (یا بی شکل) جامد، شیرین‌مزه

و محلول در آب می‌باشند که عمده ترکیبات آن‌ها را انواع قندها تشکیل می‌دهند.تولید این مان‌ها بسیار حساس است و به شرایط آب و هوایی و جغرافیایی محل ارتباط دارد؛

بنابراین مان فقط در بعضی مناطق تولید می‌شود و بر روی درختان همه مناطق (ایران و جهان) به وجود نمی‌آید.

مان‌ها علاوه بر خواص شیرین‌کننده و اصولاً ملین، دارای خواص دیگری نیز هستند و از قدیم در طب سنتی ایران و جهان مورد استفاده بوده‌اند.با توجه به تنوع گیاهی و شرایط اکولوژی استثنایی ایران، تعداد مان‌های

تولیدشده روی گیاهان ایران نسبتاً زیاد و از تنوع قابل توجهی برخوردار است؛

به طوری که تعداد و انواع آن‌ها نسبت به بسیاری از مناطق دنیا بیشتر است و تجارب طب سنتی ایران در این زمینه بیشتر از دیگر نقاط دنیا است.

با توجه به اینکه غیر از تجربیات طب سنتی ایران مطالعات چندانی روی ترکیبات و اثرات این مان‌ها انجام نشده است،

هنوز سۆالات و ابهامات زیادی در مورد آن‌ها وجود دارد و لازم است برای روشن شدن رمز و راز نوع تولید، عوامل دخیل در تولید، حشرات و گیاهان مولد، شرایط ایجاد، مواد مۆثر و اثرات و خواص آن‌ها تحقیقات وسیعی صورت گیرد.
استفاده‌های جدید و صنعتی از شیرخشت به عنوان یک ملین خوب برای کودکانو رفع زردی سریع‌تر نوزادان می‌باشد. در این موارد شیرخشت را می‌توان جایگزین ترنجبین کرد

به نظر می‌رسد تولید شیرخشت بر روی این گیاهان، مربوط به ایران و اطراف باشد؛ زیرا گزارشی از این مان بر روی گونه‌های دیگر گیاه در نقاط دیگر جهان ارائه نشده است.

ابن سینا در کتاب قانون درخت مربوط به شیرخشت را بید و گون نام برده که به احتمال زیاد منظور این گیاه نیست؛

زیرا مشخصات آن در مخزن‌الادویه با آن‌ها کاملاً متفاوت است و در تحقیقات جدید هم هیچ‌کدام از این گیاهان بید و گون ارتباطی با شیرخشت ندارند و مان یا صمغ‌های حاصله از بید و گون محصولات دیگری هستند که به نام‌های بیدخشت و کتیرا مشهورند.

شیرخشت موجب رفع یبوست می‌شود


مصرف خاکشیر، ترنجبین و شیر خشت موجب رفع یبوست می‌شود به دلیل اینکه این مواد، ماده‌ای که موجب بیماری شده است را از بدن خارج می‌کند.در طب سنتی معمولاً برخی اخلاط موجب بروز بیماری

می‌شوند؛ به عنوان مثال زیادی صفرا موجب بروز بیماری می‌شود.در طب سنتی برای خروج ماده‌ای که موجب بیماری در بدن شده است داروهایی به کار برده می‌شود که به آن نضج یا حل کننده گفته می‌شود که

معمولاً بیمار به مدت 3 تا 14 روز این داروها را مصرف می‌کند.

در مواردی که بیماری بر اثر بروز گرما به وجود آمده باشد، منضج یا حل کننده به کار برده می‌شود.

برخی از منضج‌ها مانند ترکیب خاکشیر با ترنجبین است و برخی رژیم‌های غذایی و میوه‌ها مانند انگور می‌توانند به عنوان درمان کننده بیماری استفاده شود.

معمولاً برخی افراد که دچار یبوست می‌شوند، می‌توانند یک دوره کوتاه از مواد گیاهی مانند خاکشیر، ترنجبین یا شیرخشت استفاده کنند تا یبوست آن‌ها برطرف شود.

عملکرد منضج در بدن به صورت قطعه قطعه کردن غذا یا غلیظ کردن غذاهای رقیق یا رقیق کردن غذاهای غلیظ است.

منابع:ماهنامه دنیای تغذیه –
دکتر محمد حسین صالحی سورمقی
فارس -
سیدعلی ابوالحبیب، محقق طب اسلامی



 
آخرین ویرایش:

Similar threads

بالا