متالورژی+نروژ

dejan900

عضو جدید
اخراج 64 دانشجوی ایرانی از نروژ به اتهام تلاش برای دستیابی به اطلاعات هسته ای
روزنامه هفت صبح: شبکه دو نروژ به نقل از پلیس امنیت این کشور از اخراج و تحقیق درباره 64 دانشجوی ایرانی مقطع دکترا و فوق لیسانس در این کشور خبر داده است. طبق اخبار غیررسمی بعضی از این دانشجویان بازداشت شده اند.


به ادعای پلیس امنیت نروژ این دانشجویان برای تحصیل در رشته های مرتبط با تولید سلاح های کشتار جمعی به نروژ رفته اند. این اقدام غیرمتعارف آن هم بعد از توافق ژنو و سیر مثبت مذاکرات ایران با غرب کمی غیرمنطقی به نظر می رسد. شبکه دو نروژ که یکی از کانال های تلویزیونی مهم و معتبر این کشور به شمار می رود، گزارش کاملی از این بازداشت ها و تحقیقات منتشر کرده است و گفته 300 دانشجوی ایرانی در نروژ مشغول تحصیل هستند.


پلیس امنیت نروژ می گوید یکی از دلایل مشکوک شدن به فعالیت های اینچنینی افزایش چشمگیر شمار دانشجویان ایرانی در رشته های فیزیک هسته ای، الکترونیک، متالورژی و مکانیک از سال گذشته تاکنون بوده است.


دولت نروژ نامی از دانشجویان مورد تحقیق قرار گرفته منتشر نکرده اما می گوید اتهام این دانشجویان تلاش برای دستیابی به اطلاعاتی در ارتباط با توسعه و بهینه سازی سلاح های کشتار جمعی بوده است.


در این میان نکته ای که باعث برخی انتقادها از وزارت امور خارجه شده حمایت نکردن کنسولگری ایران از دانشجویانی است که اکنون با مشکل مواجه شده اند. محمد صالح جوکار عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با هفت صبح با اظهار بی اطلاعی از موضوع اخراج دانشجویان ایرانی می گوید: «امروز با آقای ظریف وزیر امور خارجه جلسه ای خواهیم داشت و این موضوع را بررسی می کنیم.»


طبق آخرین آمارها تا سال 2011 حدود 17 هزار نفر ایرانی مقیم نروژ هستند که در پراکندگی مهاجرین، این کشور بعد از دانمارکی ها در رده نهم قرار می گیرند.


کمی جستجو در محتوای اینترنت نشان می دهد سختگیری ها و دخالت های پلیس امنیت نروژ (موسوم به PST) در روند پذیرش دانشجویان ایرانی در دانشگاه های این کشور در گذشته هم رخ داده است.


طبق گزارش های اداره مهاجرت نروژ در سال 2012 یکی از مهمترین دلایل عدم صدور ویزای دانشجویی برای دانشجویان ایرانی که از دانشگاه های نروژ پذیرش رسمی تحصیلی گرفته و در انتظار دریافت ویزای دانشجویی خود برای ورود به کشور نروژ بودند، دخالت مستقیم سازمان امنیتی پلیس نروژ PST در روند صدور ویزا بوده است.


دلیل دخالت پلیس امنیت نروژ، نگرانی از خطرات احتمالی دسترسی برخی از دانشجویان ایرانی به دانش و فناوری تولید سلاح- هسته ای از راه ادامه تحصیل در رشته های عموما فنی و مهندسی و نیز در رشته هایی همچون فیزیک، شیمی و IT در سطح دانشگاه های نروژ اعلام شده بود.


آقای مارتین برنسن رییس سازمان امنیتی پلیس قبلا گفته بود این وظیفه دانشگاه ها و موسسات عالی آموزشی در نروژ است که همواره در قبال زنگ خطرهای احتمالی آگاهی و مسئولیت پذیری لازم را داشته باشند. نکته سوال برانگیز اینجاست که چرا ابتدا پذیرش توسط دانشگاه های مربوطه انجام می شود و بعد از صرف وقت و هزینه قابل توجه ویزای دانشجویان صادر نمی شود.


این اولین بار نیست که یکی از دولت های اروپایی با دانشجویان ایرانی چنین برخوردی می کند. پیش از این دولت هلند هم یک مرتبه در سال 87 و بار دیگر در سال 91 قوانین ویژه ای برای محدود کردن تحصیل دانشجویان ایرانی در این کشور وضع کرده بود. در سال 91 اداره مهاجرت هلند با بخش بین المللی برخی دانشگاه های هلندی مکاتبه کرده و به آنها اعلام کرده بود هرگونه تصمیم برای صدور ویزای اقامت کوتاه مدت (بالای 90 روز) و صدور و تمدید اجازه اقامت اتباع ایرانی به ویژه دانشجویان در حین تحصیل به حالت تعلیق درآمده است.
 
بالا