سندرم زخم

e.portalsaz

عضو جدید
زخم مقعد یکی دیگر از بیماری های نشیمن گاه محسوب می شود که در بیشتر اوقات بر اثر ابتلا به اسهال مزمن و یا یبوست بروز می کند چرا که موارد مذکور باعث ایجاد خراشیدگی در پوست مقعد می شود که این خراشیدگی باعث انقباض عضله داخلی مقعد می شود و در نهایت انقباض نیز باعث بروز احساس درد شدید خواهد شد.
[h=1]بررسی علائم زخم مقعد[/h]افراد مبتلا به بیماری زخم مقعد با علایم متعددی مواجه هستند که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد، هر چند در این مجال باید یادآور شد که در صورت بروز علایم مذکور و یا حتی تشدید آن خطری بیمار را تهدید نخواهد کرد.ایجاد احساس درد: فرد به هنگام اجابت احساس درد را تجربه خواهد کرد.
ایجاد احساس خونریزی: در برخی از موارد فرد پس از اجابت مزاج خونریزی اندکی خواهد داشت.
لازم به ذکر است که در برخی از موارد نادر نیز فرد حتی تا چند ساعت پس از اجابت مزاج احساس درد شدید را تجربه خواهد نمود.

[h=1]بررسی عوامل افزایش دهنده بیماری[/h]بدیهی است عوامل بسیاری می تواند در بروز و یا تشدید زخم مقعد موثر واقع شود که در ادامه به آن می پردازیم.
سابقه حاملگی های متعدد
سرطان
رکتوم
یبوست
اسهال مزمن

[h=1]بررسی انواع زخم مقعد[/h][FONT=specialyekan !important]بیماری زخم مقعد نیز به مانند سایر بیماری های نشیمن گاه از انواع مختلفی برخوردار است که در ذیل به شرح تفضیلی آن خواهیم پرداخت.[/FONT]

  • زخم مقعد حاد: این نوع زخم سطحی است، به گونه ای که فرد می تواند با استفاده از دارو به درمان موثر دست یابد.
  • زخم مقعد مزمن: این نوع زخم عمیق است، به نحوی که زخم با برجستگی در مجاور مقعد همراه خواهد بود، از این رو درمان دشوارتر است تا جایی که حتی برای کسب نتیجه مطلوب انجام جراحی الزامی به نظر می رسد.
[FONT=specialyekan !important]جالب است بدانیم که در نوع زخم مزمن، فرد مبتلا سابقه وجود زخم و همچنین درد به مدت طولانی را در ناحیه مقعد را داشته است همچنین دو لبه زخم به هم می رسند اما به دلیل عدم خونرسانی مناسب ، این دو لبه بهم جوش نخواهند خورد به گونه ای که در برخی از موارد یک زائده گوشتی به نام زائده نگهبان در ابتدای آن بصورت واکنشی بوجود خواهد آمد .[/FONT]

[h=1]بررسی انواع درمان زخم مقعد:[/h][FONT=specialyekan !important]آنچه مسلم است در درمان زخم مقعد متناسب با نوع و یا پیشرفت بیماری می توان از روش های ذیل استفاده کرد.[/FONT]

  • درمان از طریق مصرف دارو: در درمان داروئی زخم مقعد می توان با استفاده از رژیم غذایی پر فیبر، آب فراوان و تحرک بیشتر(ورزش بیشتر) به نتیجه مطلوب دست یافت و در صورت لزوم نیز می توان از ملین استفاده کرد، همچنین برای کاهش احساس درد می توان از کرم های بی حس کننده زایلوکائین محتوی ضد التهاب مثل کورتیزون خاصه در زمان دفع استفاده کرد.
[FONT=specialyekan !important]باید توجه داشت که در درمان از طریق دارو و یا استعمال کرم ها برای زخم مزمن بی تاثیر و تنها در برخی از موارد باعث ایجاد تسکین درد و یا کم رنگ شدن علایم خواهد شد که این مهم خود می تواند باعث عدم مراجعه به موقع بیمار و همچنین مزمن تر و تشدید عوارض فرد مبتلا شود.
از سوی دیگر باید خاطر نشان کرد که می توان برای درمان زخم حاد از چند روش ذیل به طور هم زمان استفاده کرد به گونه ای در اثر انجام این موارد می توان طی ده روز به درمان مطلوب دست یافت.
[/FONT]

  1. نشستن در لگن آب گرم حاوی چند قطره بتادین: توصیه می شود روزانه سه تا پنج مرتبه و هر بار به مدت حدود بیست دقیقه این مهم انجام شود.
  2. استفاده از داروهای کاهش دهنده درد : مانند استفاده از پماد بی حسی لیدو کائین بطور موضعی و یا مصرف داروهای مسکن خوراکی
  3. استفاده از داروهایی که باعث افزایش خون رسانی به این ناحیه می شوند مانند پماد نیتروگلیسیرین. این پماد با اتساع عروق خونی ناحیه مقعد باعث افزایش خونرسانی به آن می شود و در نتیجه به ترمیم زخم سرعت می بخشد، همچنین روش استفاده از آن به طور موضعی بر روی زخم مقعد و دو الی سه مرتبه در طول روز می باشد.
    البته استفاده از این دارو در بعضی افراد باعث بروز سوزش در محل استفاده و یا سر درد خواهد شد.

  • درمان از طریق تزریق بوتاکس: – در این روش بوتاکس در عضله اسفنکتر داخلی مقعد تزریق می شود، یکی از مزایایی این روش درمانی انجام به صورت سرپایی است همچنین باعث رفع اسپاسم (اسپاسم اسفنکتر داخلی اصلی ترین عامل بهبود نیافتن فیشر یا همان شقاق میباشد) و بهبود خونرسانی و ترمیم زخم فیشر بطور اساسی خواهد شد و از سوی دیگر نیز تاثیر و موفقیت درمانی این روش با اقدامات تکمیلی می تواند موثر و ماندگار باشد. هر چند باید متذکر شد که در این روش درمانی احتمال بازگشت مجدد بیماری وجود دارد.
  • درمان از طریق انجام جراحی: در روش جراحی بخشی از عضله اسفنکتر داخلی مقعد بایستی بریده شود ( اسفنکتروتومی ) که همین مسئله خود باعث ۵۰-۱۰% عوارضی همچون بی اختیاری گاز و مدفوع خواهد شد .
[FONT=specialyekan !important]شایان ذکر است که انجام جراحی بیشتر در مورد زخم مزمن مورد استفاده قرار می گیرد، روش جراحى نیز به این صورت است که قسمتی از عضله داخلی مقعد که دچار انقباض شده است برش زده می شود به گونه ای که بر اثر انجام آن انقباض و احساس درد برطرف خواهد شد، پس از رفع درد ، زخم مقعد به طور تدریجی بهبود می یابد.
باید خاطر نشان ساخت که پس از انجام جراحی درد مربوط به بیماری از بین خواهد رفت اما در مقابل درد مربوط به برش و انجام جراحى تا چند روز تداوم دارد.
[/FONT]

[h=1]عوارض انجام جراحی[/h][FONT=specialyekan !important]همان گونه که می دانیم انجام جراحی می تواند باعث بروز عوارض متعددی شود که در ادامه به آن می پردازیم.[/FONT]

  • بی اختیاری در دفع گاز: انجام جراحى در بعضی افراد باعث بروز بی اختیاری در دفع گاز می شود هر چند این عارضه پس از گذشت چند ماه برطرف خواهد شد .
  • ایجاد خونریزی: در بعضی افراد خونریزی تداوم خواهد داشت که پس از دو هفته رفع می شود.
  • احتباس ادرار: بعضی افراد پس از عمل احتباس ادرار پیدا می کنند که پس از ۲۴ ساعت رفع می شود .
[FONT=specialyekan !important]دوران نقاهت:
پس انجام جراحی بهتر است بیمار سه الی پنج روز در منزل استراحت داشته باشد هر چند طی این مدت نیز می تواند به امور روزمره خود نیز بپردازد.
مراقبت های لازم پس از جراحی:
توصیه می شود بیمار پس از انجام جراحی از غذاهای فیبر دار، مایعات کافی، فعالیت هایی بدنی مناسب، وان آب گرم استفاده نماید.
[/FONT]

[h=1]درمان در کودکان[/h]گفتنی است اقدامات فوق برای کودکانی که دارای زخم مقعد هستند نیزمورد استفاده قرار می گیرد. در بین کودکان، اغلب درد باعث می شود که مدفوع خود را نگه دارند. این مساله منجر به شکل گیری مدفوع در اندازه بزرگتر و سفت تری می شود، در نتیجه وقتی در نهایت این مدفوع ها دفع می شوند درد بیشتری را بوجود خواهد آورد. از این رو، علاوه بر اقدامات فوق، مصرف ملین ها برای کودکان مبتلا به زخم مقعد برای کوتاه مدت تجویز می شود که هدف از مصرف ملین ها اطمینان از نرم شدن مدفوع کودکان در حین بهبودی زخم است.
[h=1]درمان گیاهی زخم مقعد:[/h][FONT=specialyekan !important]جالب است بدانیم که بسیاری از متخصصان طب سنتی بر این باور هستند که می توان با استفاده از روش های ذیل زخم مقعد را در هر مرحله ( حاد و مزمن) را درمان نمود.[/FONT]

  1. استفاده از روغن برگ مورد: قبل از اجابت مزاج و دفع مدفوع دهانه مقعد را باید با روغن برگ مورد چرب کرد، این مهم می تواند باعث شود زمانی که برای شستشو، دست به دهانه مقعد کشیده می شود زخم مقعد دچار کشش و پارگی مجدد نشود.
  2. استفاده از صابون بچه: بعد از اجابت مزاج دهانه مقعد را با صابون مخصوص ضد عفونی یا صابون بچه خوب شسته و سپس با آب گرم آبکشی نمایید و در نهایت با دستمال توالت خشک کنید.
  3. دقت در خشک کردن مقعد: توجه داشته باشید که خشک کردن دهانه مقعد از رطوبت در روند درمان بسیار موثر است.
  4. استفاده از پماد رکتول: بعد از خشک کردن دهانه مقعد می توان دهانه مقعد و روی دگمه و خال ایجاد شده و کمی هم داخل مقعد روی زخم و شکاف را با پماد رکتول که عصاره مورد است ، چرب کرد ، توصیه می شود این اقدام بعد از هر اجابت مزاج تکرار شود.
  5. استفاده از عرق بومادران و عرق آلوئه ورا: بهتر است قبل از هر وعده غذایی نصف استکان عرق بومادران و نصف استکان عرق آلوئه ورا به صورت مخلوط با هم میل شود.
  6. عدم استفاده از مسهل کننده های مانند برگ سنا: به هیچ وجه داروی مسهل مانند مشتقات برگ سنا مانند سیلاکس و گل محمدی و هلیله سیاه و پیزاکودیل و سایر مسهل ها را مصرف نکنید بلکه بهتر است در مقابل از دارو هایی که حجم مدفوع و حرکات دودی معده را افزایش دهند و فیبر فراوان داشته باشند، استفاده شود.
  7. مصرف هندوانه ،انگور ، سبزیجات ، گلابی و پرتقال
  8. عدم مصرف موز ، کیوی و سیب
  9. صرف غذا در آرامش و با جویدن فراوان
  10. به هنگام شست و شو دهانه مقعد به هیچ از آب سرد استفاده نشود اما در مقابل توصیه می شود از آب ولرم برای انجام این کار استفاده شود.
 
بالا