جوش یا اتصال لوله های فولادی به لوله های چدنی ( داکتیل )

ruzbehjan

عضو جدید
باسلام
من روزبه مهندس عمران هستم و یک سوال از شما بچه های مکانیک داشتم اونم اینکه نحوه اتصال یا جوش لوله های فولادی به داکتیل ( چدنی ) چگونه است.آیا دستورالعملی داره؟
اگه کسی میتونه منو راهنمایی کنه ممنون میشم اسم سایت یا مرجع و حتی متن کامل دستورالعمل رو به من نشون بده.
برای یک پروژه بهش نیاز دارم. مرسی
باتشکر;)
 

mm.salemi

عضو جدید
mm.salemi@yahoo.com

mm.salemi@yahoo.com

http://www.ama-co.com/PRODUCTS/P_FA/PDF/PDF%20Group/Electrods/Cast_Iron/1094NiFe.pdf
c 1094 NiFe

DIN 8573 E NiFe - 1 BG 22
AWS/ASME SFA/5.15 E NiFe - CI


خواص و كاربرد: الکترود نیکل-آهن که برای جوشکاری چدن و اتصال چدن به فولاد بکار می رود. فلز جوش آن ضریب انبساط حرارتی کمی دارد از اینرو انقباض کمی خواهد داشت. فلز جوش این الکترود استحکام بالاتری نسبت به فلز جوش الکترود نیکلی خالص دارد و از این جهت برای اتصال چدن نشکن، چدن چکش خوار سفید و سیاه و چدن نشکن اوستنیتی و یا برای اتصال مواد مذکور به فولاد، مس و آلیاژهای نیکل ترجیح داده می شود. این الکترود قوس پایدار داشته و فلز جوش آن قابل ماشین کاری می باشد.

تركيبات شيميايي فلز جوش خالص (درصد):
(گرافیت)C
NiFe 0.553باقیمانده
خواص مكانيكي فلز جوش خالص:


استحكام كششي (N/mm2)
استحكام تسليم0.2%
(N/mm2)
ازدياد طول A5(%)
سختی
HB 10/3000
450
300
10
170


قطر، نوع و مقدار جريان:
جريان مستقيم قطب مستقيم و جريان متناوب
جريان مورد توصيه (آمپر)
طول الكترود (ميليمتر)
قطر الكترود (ميليمتر)
60-902502.5 90-1103003.25 130-1703504

حالات جوشكاري: تخت،افقي، بالاسر.

موارد مصرف:
چدن با گرافیت لایه ای، چدن چکش خوار سفید و سیاه، چدن نشکن اوستنیتی، چدن به فولاد.
ملاحظات :
جوشکاری چدن به علت تفاوت آن با فولاد در مقدار زیاد کربن ، فسفر و سیلیسیم و همچنین به علت عدم حالت ارتجاعی آن ، اغلب دچار اشکالاتی می گردد. توصیه می شود قبل از جوشکاری، سطح خارجی از رنگ، روغن، زنگ و سایر ناپاکی ها تمیز گردد . ترک هایی که ممکن است در اثرتنش های حرارتی چدن یا انقباض گرده جوش پیدا شوند با جوشکاری های فاصله دار و چندین مرتبه قطع کار می توانند برطرف گردند.
چکش زدن آرام بر روی گرده هایی به طول 2cm ، بلافاصله بعد از جوشکاری مفید است. قطع کار در محل جوش به هیچ وجه نباید از حدود تحمل دست گرم تر شود. به طور کلی باید با کمترین شدت جریان و بدون حرکت موجی و گرده های نازک کار کرد. چنانچه خطر گرم شدن محل جوش پیش آید باید جوشکاری را قطع نمود. به هیچ عنوان نباید با سرد کردن ناگهانی یا در جریان هوا قرار دادن قطعه (مثلا دمیدن هوای فشرده) سرد شدن آن را تسریع نمود. بلکه قطعه چدنی باید کاملا از جریان هوا حفظ گردد. در صورت نیاز به پیشگرم قطعه ، می توان تا حداکثر a300°C پیشگرم نمود. ;)
 

ruzbehjan

عضو جدید
مرسی دوست عزیزخیلی ممنون کمک بزرگی بود
البته این در مورد الکترود مخصوص این کار بود بیشتر منظور من دستور العمل برشکاری و اتصال به هم میباشد.

مثلا" شما یک خط قدیمی چدن (داکتیل ) دارید و الان میخواهید یک خط لوله فولادی را تحت عنوان توسعه شبکه موجود به آن متصل کنید . چه کار باید کرد؟ البته با برشکاری و جوش

مرسی اگه کسی بتونه بیشتر راهنمایی کنه....:que:
 

mm.salemi

عضو جدید
راهنمایی

راهنمایی

مقايسه لوله‌هاي چدن نشكن با لوله‌هاي فولادي


از مقايسه لوله‌هاي چدن نشكن و لوله‌هاي فولادي، اطلاعات بسياري استخراج مي‌شود كه تمامي جنبه‌هاي كاربردي از طراحي تا نصب و بهره‌برداي و سرويس را در برمي‌گيرد. مقايسه هدفمند اين دو محصول نشان مي‌دهد كه آنها برابر نيستند. طراحي محافظه كارانه‌تر لوله‌هاي چدن نشكن و سهولت نصب آن مسلماً بهره‌برداري آنرا راحتر كرده است. از بررسي استانداردهاي AWWA اين دو نوع لوله و نيز تجربيات مهندسين انستيتو تحقيقات لوله چدن نشكن آمريكا DIPRA نتايجي بدست آمده است كه در زير مي‌آيد.


نتايج مقايسه لوله چدن نشكن و لوله فولادي:

1- طراحي فشار داخلي

برجسته‌ترين تفاوت در طراحي لوله‌هاي چدن نشكن در مقايسه با لوله‌هاي فولادي در روش مدلسازي طراحي فشار داخلي مي‌باشد. چدن نشكن در اين زمينه داراي يك رويه طراحي استاندارد شده مي‌باشد در حاليكه طراحي لوله فولادي استاندارد شده نمي‌باشد. چدن نشكن از ضريب اطمينان ٢ در طراحي فشار داخلي استفاده مي‌كند در حاليكه در لوله فولادي بسته به شدت فشار، تنش مجاز بين ٥٠ تا ٧٥ درصد حداقل مقاومت تسليم محدود مي‌شود.
اين تفاوت وقتي نمايان مي‌شود كه فشار جريان كوچكتر يا مساوي نصف فشار كاري باشد. بر طبق استاندارد AWWA C150 طراحي لوله چدن نشكن، فشار داخلي شامل فشار كاري و فشار ضربات ناگهاني مي‌باشد و فاكتور اطمينان براي مجموع اين فشارها در نظر گرفته مي شود.
هم لوله چدن نشكن و هم لوله فولادي از معادله تنش Barlow hoop جهت طراحي فشار داخلي استفاده مي‌كنند در حاليكه نتايج براي دو نوع لوله متفاوت است.
محاسبه ضخامت لوله چدن از رابطه زير بدست مي‌آيد:

t = F (Pw + Ps) D/2S

محاسبه ضخامت لوله فولادي در هنگاميكه فشار حاصل از تغيير جريان كوچكتر يا مساوي نصف فشار كاري باشد چنين بدست مي‌آيد:

t = PwD/2S

محاسبه ضخامت لوله فولادي وقتيكه فشار حاصل از تغيير جريان بزرگتر از نصف فشار كاري باشد چنين است:

t = (Pw + Ps)D/2S


t : ضخامت ديواره لوله
F : ضريب اطمينان
Pw : فشار كاري
Ps : فشار ضربات ناگهاني
D : قطر خارجي لوله
S : حداقل تنش تسليم


همانطور كه ملاحظه مي‌شود براي لوله چدن نشكن همواره از يك فرمول استفاده مي‌شود كه در آن علاوه بر فاكتور اطمينان فشار از مجموع فشار كاري و فشار ضربات ناگهاني ناشي مي‌شود در حاليكه براي لوله فولادي بسته به شرايط از فرمول‌هاي متفاوت استفاده شده كه در نيمي از موارد فشار ضربات ناگهاني منظور نمي‌شود و فاكتور اطميناني نيز وجود ندارد.


2- مقايسه ضخامت دو نوع لوله چدني و فولادي

ضخامت هر دو نوع محصول از روابط ذكر شده در بند قبل بدست مي‌آيد. ليكن تلرانس ريخته‌گري و اضافه ضخامت سرويس¹ نيز به ضخامت لوله چدن نشكن اضافه مي‌شود. (جدول 2) همچنين اگرچه فشار طراحي دو لوله فولادي با تنش‌هاي مجاز ٥٠% و ٧٥% متفاوت است ليكن ضخامت آنها برابر مي باشد. (جدول 3) در نتيجه اگر لوله نشكن در فشار طراحي Psi225 در ٥٠% تنش تسليم بكار رود لوله فولادي در فشار طراحي Psi150 در همين تنش تسليم و يا در فشار Psi225 در ٧٥% تنش تسليم استفاده مي‌شود. لذا لوله چدني بسيار محافظه كارانه تر طراحي شده است.
جدول 4 اختلاف ضخامت و حدتنش تسليم را براي دو محصول بازگو مي‌كند.
جدول 5 نيز در يك حد تنش تسليم مساوي برتري لوله چدن نشكن در اختلاف ضخامت و قطر را نشان مي‌دهد.

پي نوشت
¹ در طراحي ضخامت لوله چدني در گذشته، ٨ درصد بعنوان اضافه مربوط به خوردگي در نظر مي‌گرفتند. بعدها ثابت شد مقاومت خوردگي چدن‌ها نه تنها از فولاد پايين‌تر نيست، بلكه به مراتب بيشتر مي‌باشد. امروزه اين اضافه ضخامت در طراحي‌ها حذف نشده و به قوت خود باقيست كه در اينجا بعنوان اضافه خدمت سرويس از آن نام برده شده است.





* 3- مقايسه خوردگي لوله چدني و فولادي

فولاد برعكس چدن بسيار مستعد خوردگي است. جهت كنترل خوردگي، لوله فولادي نياز به يك پوشش چسبنده دارد. پوشش مي‌تواند ملات سيماني باشد كه برروي توليدات لوله‌هاي فولادي در غرب ايالات متحده مرسوم است. همچنين مي‌توان از نوارپيچي با انواع قير، اپوكسي، پلي‌اتيلن و غيره استفاده كرد كه در شرق ايالات متحده فراگير مي‌باشد.
خاك‌هاي سولفاته و يا خاك‌هاي با كلرايد بالا براي سيمان مضر هستند. همچنين اين نوع پوشش‌ها قابليت انعطاف لوله را تقليل مي‌دهند، درنتيجه لوله تحت بارهاي خارجي چندان نمي‌تواند مجاز به خمش باشد و از ميزان مجاز انبساط تحت فشار داخلي لوله نيز كاسته و موجب ترك خوردن پوشش مي‌گردد.
پوشش‌هاي نواري هرچند انعطاف‌پذيرتر از سيمان بوده و در برخي محيط‌ها مانند خاك‌هاي سولفاته مقاومتر از سيمان هستند، ليكن از آنجا كه ممكن است براحتي در حين حمل و نقل يا نصب آسيب ببينند نياز به حافظت كاتوديك پرهزينه دارند كه هزينه‌هاي مراقبت و نگهداري بيشماري نيز بدنبال دارد. برعكس، لوله چدن نشكن مقاومت ذاتي خوردگي دارد و نياز به اجراي پوشش‌هاي گرانقيمت و حفاظت كاتوديك پرهزينه ندارد. همچنين پوشش‌هاي مورد استفاده در لوله‌هاي چدني نياز به آماده‌سازي سطح ندارد و انجام تعميرات آن در هنگام نصب بسيار ساده و كم هزينه مي‌باشد.


4- شرايط نصب

بزرگترين مزيت عملي لوله‌نشكن در مقايسه با لوله فولادي آنست كه نصب آن بسيار آسانتر است. حمل و نقل، اتصال بهم، ايجاد پشت بند و تطبيق آن باشرايط محوطه، همه زمينه‌هايي است كه در آن لوله چدن نشكن برتر است . در حمل و نقل بدليل ضخامت كمتر لوله فولادي نياز به قرار دادن چوب‌هاي ضربدري در داخل لوله مي‌باشد كه بايستي تا زمانيكه پشت بند آن در خاكريزي اجرا شود در داخل لوله حفظ شود. در حاليكه لوله چدن نشكن نيازي به اين مهار كردن ندارد.


5- رايج‌ترين اتصال براي كاربردهاي زيرزمين اتصال فشاري است

اتصال فشاري و مكانيكي براي چدن نشكن تحت شماره AWWA C111 استاندارد شده در حاليكه براي لوله فولادي استاندارد قابل قياسي در اين زمينه وجود ندارد. اتصال fastite و tyton دو نوع اتصال رايج در لوله چدن نشكن مي‌باشد كه از لحاظ شكل‌ظاهري كمي متفاوت مي‌باشند ليكن هردو نوع از يك واشر براي آببندي در داخل سركاسه استفاده مي‌كنند كه در اثر فشار دادن انتهاي لوله به داخل سركاسه لوله قبلي، متراكم شده و سختي معادل با دو برابر سختي استاندارد براي واشر ايجاد مي‌كنند. نتيجه آنكه يك اتصال قابل انعطاف حاصل مي‌شود كه مونتاژ آن آسان ولي خارج كردن آن بسيار مشكل است. درحاليكه لوله‌هاي فولادي معمولاً براي اتصال بايستي جوشكاري شوند كه نياز به تجهيزات و تخصص پرهزينه دارد و انعطاف‌پذيري اتصال چدني را نيز ندارد و امكان تغيير جهت كه به تعيين مسير لوله‌گذاري كمك فراواني مي‌كند ناممكن است. به همين جهت براي لوله‌گذاري فولادي تهيه نقشه‌هاي مسير و برنامه‌هاي قرار دادن لوله ضروري ميباشد. درحاليكه لوله‌هاي چدني قابليت تغيير جهت را با توجه به نوع اتصال خود دارا بوده كه اين امر به تغيير مسير لوله در امتداد انحناها و يا اطراف موانع موجود در زير زمين كمك شايان مي‌نمايد.
جدول شماره ٦ حداقل ميزان انحراف‌پذيري لوله نشكن و فولادي را نشان مي‌دهد.



6- طول لوله

لوله‌هاي نشكن با طول‌هاي ٤، ٥/٥، ٦ و ٨ متر توليد و تحويل مي‌شوند در حاليكه لوله فولادي در طول‌هاي ٨، ١٢ و ١٦ متر ارائه مي‌گردند. اين موضوع علاوه بر ايجاد مشكلات حمل و نقل لوله‌هاي فولادي، موضوع قابليت تغيير جهت را تشديد مي‌نمايد. بدين‌ترتيب لوله‌هاي چدن نشكن كمتر مستعد خرابي‌هاي ناشي از جابجائي و رانش زمين مي‌شوند. اين مزيت غالباً شرايط سخت‌تر مانند زلزله را نيز شامل مي‌شود.


7- شرايط بستر

سفتي Stiffness لوله‌ها تابعي از مدول الاستيسيته، جنس لوله و ممان اينرسي لوله مي‌باشد. از آنجاكه در مورد چدن نشكن اين ضرايب در يك ضخامت بيشتري منظور مي‌شود، لوله چدن نشكن سفت‌تر از لوله فولادي مي‌باشد.
علاوه بر آن، در مورد سفتي لوله فولادي، در صورتيكه پوشش خارجي سيماني داشته باشد، سفتي سيمان بايستي در نظر گرفته شود. درحاليكه ملات سيمان داخلي لوله چدن نشكن بعنوان جزئي از ساختار توليد آن منظور نمي‌شود و در محاسبات نمي‌آيد.
در نتيجه از آنجاكه لوله نشكن محصول سفت‌تري است، به خاك‌هاي پرشده كناري كه به تحمل بارهاي خارجي كمك مي‌كند، كمتر متكي مي‌باشد. اين بدان معنا است كه در لوله‌گذاري‌هاي معمول، به انتخاب و يا مواد با تراكم بالا جهت آماده سازي تكيه‌گاه مناسب نيازي وجود ندارد درحاليكه براي لوله فولادي به مواد با دانه‌بندي متراكم تا 95 درصد نياز مي‌باشد.


8- صرفه‌جويي انرژي

لوله چدن نشكن در تمام سايزها حتي با پوشش داخلي ملات سيمان، قطر بزرگتر از اندازه اسمي دارد. درحالي كه قطر داخلي لوله‌هاي فولادي معمولاً با اندازه‌ اسمي آنها برابر است. بنابراين در يك دبي معين، سرعت سيال در لوله‌هاي فولادي بيشتر از لوله‌هاي چدني مي‌باشد. سرعت‌هاي بالاتر به افت فشار بيشتر منجر مي شود. بنابراين در لوله فولادي هزينه پمپاژ بيشتري بايستي پرداخت شود.
براي مثال در يك خط لوله 600 ميليمتري بطول 10 كيلومتر با دبي 23 هزار ليتر در دقيقه در كلاس فشار Psi200در مورد لوله چدن نشكن قطر داخل ٦٣٠ ميليمتر مي‌باشد در حاليكه براي لوله فولادي همان ٦٠٠ ميليمتر است. لذا سرعت آب براي لوله چدن نشكن 0/1 متر بر ثانيه و براي خط لوله فولادي 1/1 متر بر ثانيه خواهد بود. همچنن افت فشار تمام طول خط چدن نشكن 2/11 متر و براي لوله فولادي 6/13 متر مي‌باشد كه 17 درصد هزينه‌هاي پمپاژ را در مورد لوله فولادي افزايش مي‌دهد. اين افزايش هزينه پمپاژ در طي عمر خط لوله هزينه‌هاي قابل ملاحظه‌اي را تحميل خواهد كرد.
روش ديگر نگرش به اين مسئله چنين است كه خط لوله فولادي معادلي طراحي شود كه افت فشار آن برابر خط لوله چدني باشد كه در طول عمر خط لوله ديگر هزينه اضافي پرداخت نشود. در اين صورت بايستي لوله فولادي يك سايز بالاتر از لوله معادل چدني آن انتخاب شود كه در مثال قبل سايز 650 (در صورت وجود) بجاي سايز 600 ميباشد. بيش از نيمي از خط لوله بايستي از سايز 650 باشد تا بتواند همان دبي خط لوله چدني را عبور دهد.


9- هزينه نگهداري

خطوط لوله چدني به نگهداري چنداني نياز ندارند. ولي در مورد لوله فولادي چنين نيست. براي لوله‌هاي فولادي حفاظت كاتوديك در اغلب موارد اجباري است. روش‌هاي حفاظت كاتوديك مستلزم هزينه‌هاي طراحي، نصب، نگهداري و نظارت در طي طول عمر خط لوله مي‌باشد.

بیشتر از این از دستم بر نمیاد ;)
 

mm.salemi

عضو جدید
راهمایی

راهمایی

انتخاب روشی مناسب برای اتصال لوله ها (انتخاب روشی مناسب برای اتصال لوله ها)​


پیشینه سامانه لوله کشی و اتصالات لوله به پیدایش تمدن برمی گردد.اولین سامانه لوله کشی شاید در نتیجه تلاش انسانهای نخستین برای تغییر مسیر نهر به منظور رساندن آب به اردوگاه خود ، یا هدایت آن از اردوگاه به بیرون به وجود آمده باشد.مصالحی که برای این کار مصرف می شد شامل صخره ها ، خاک رس و خود بستر رود بود.روشهای اتصال نیز شامل حفر گودالها و ایجاد سدها و خاکریزهایی بود که اتصال داخلی بین نهرها را ایجاد می نمودند.رومیهای باستان برای هدایت جریان آب به شهرهای خود به یک سامانه گسترده لوله کشی تکیه داشتند.در حقیقت برخی از مورخان استفاده از لوله های سربی را نقل کرده اند و یکی از عوامل سقوط امپراتوری روم را عقب ماندگی هوشی در اثر مسمومیت ناشی از سرب می دانند.اگرچه راهی برای اثباط قطعی این نظریه وجود ندارد،ولی به ما هشدار می دهد که انتخاب نادرست مصالح می تواند پیامدهای ژرف و پیش بینی نشده ای داشته باشد.این مقاله در مورد روشهای اتصال امروزی برای انواع مختلف سامانه های لوله کشی بحث خواهد کرد.در این بحث به روشهای اتصال خاص مانند روشهایی که در فرایندها و صنایع نفت استفاده می شود ، کاربردهای خاص و تبدیل بین سامانه های مختلف پرداخته نشده است.


روشهای اتصال لوله

اتصالات رزوه ای

اتصالات رزوه ای برای لوله های کوچک (قطر بین یک هشتم تا 2 اینچ)استفاده می شود.رزوه لوله و اتصالات طبق استانداردASMEB1.20.1-1983 با عنوان "رزوه لوله ، کاربرد عام ،اینچ"ساخته می شود.ماشینهای رزوه تراشی برای ایجاد رزوه روی لوله تا قطر اسمی 2 اینچ موجود است.ابزار رزوه تراشی بزرگتر نیز وجود دارد،ولی با استفاده از تبدیل دنده Gear reducer کار می کند و به نیروی انسانی زیادی نیاز دارد.از آنجایی که اتصالات رزوه ای با ماشین یا با دست ایجاد می شوند ، باید توصیه های تولید کننده با دقت دنبال شود.شکل رزوه های لوله باید به گونه ای باشد که با شکل اتصالات تطبیق داشته باشد.
اگر رزوه لوله بیش از اندازه بلند باشد،قبل از اینکه شیب رزوه ها اتصال را آب بندی کند ، از پیش روی درون اتصال باز می ماند.اگر رزوه ها بیش از اندازه کوتاه باشند ، به طور کامل اتصال را جفت نکرده و موجب نشت اتصال می شوند.لوله ای که به درستی متصل شده باشد،محکم بوده و یک رزوه بالای اتصال دیده خواهد شد .هر چیزی بیشتر یا کمتر ، نشان دهنده این است که رزوه ها به طور مناسبی تراشیده نشده اند.
یکی دیگر از اجزای مهم اتصال رزوه ای ، خمیر لوله کشی Pipedope است که رزوه ها را قبل از اتصال با آن می پوشانند.خمیر لوله کشی دو وظیفه را انجام می دهد.نخست آنکه در زمان پیوند خوردن اتصال ،سطوح جفت شونده را روانکاوی می کند.دوم اینکه موجب آب بندی اتصال می شود. خمیر لوله کشی باید با ویژگیهای کاربرد سازگاری داشته باشد.ابزارهایی که به سامانه های لوله کشی رزوه ای متصل می شوند،باید برای تعمیر و سرویس در دسترس قرار داشته باشند .
برای دسترسی به اتصالات رزوه ای که در نقاط میانی سامانه لوله کشی نصب می شوند و امکان باز کردن آنها جهت تعویض یا تعمیر، باید به صورت راهبردی از مهره ماسوره ها و یا فلنج ها استفاده نمود.مهندس،محل قرار گرفتن ابزار (به طور معمول یک کنترل کننده یا شیر قطع یا یک صافی)را انتخاب کرده و برای صهولت باز کردن یا تعمیر این ابزار یک مهره ماسوره یا فلنج به آن اضافه می کند.اتصالات رزوه ای اغلب در سامانه های لوله کشی آهنی یا فولادی به کار می روند.ولی لوله های برنجی،برنزی،ABS،CPVC و PVC نیز با اتصالات رزوه ای عرضه می شوند.جنس بر اساس استحکام اتصال نهایی،سیال درون لوله و ملاحظات نگهداری انتخاب می شود.
جنس اتصالات رزوه ای فولادی به سه دسته تقسیم می شود:چدنی،آهن چکش خوار و فولاد ریخته گری.اتصالات چدنی در دو کلاس عرضه می شوند:کلاس125 و کلاس 250 اتصالات کلاس 125 به طور عمده در لوله کشی بخار ، گاز ، مایع و نفت با دمای کمتر از 450 درجه فارنهایت استفاده می شوند.اتصالات کلاس 250 با دماها و فشارهای بالاتری سازگاری دارند.
استانداردASMEB16.4._1998 با عنوان "اتصالات رزوه ای چدن خاکستری"،حاوی رده های فشار و دما می باشد که بر حسب اندازه اتصال برای اتصالات چدنی متفاوت می باشد.اتصالات آهنی چکش خوار نیز به صورت ریخته گری ساخته می شوند ولی برای ایجاد رده فشاری بالاتر تحت عملیات حرارتی تابکاری Annealed قرار می گیرند.این نوع اتصالات در دو کلاس 150 و 300 عرضه می شوند.کلاس 150 این اتصالات برای لوله کشیهای مایع ، هوا و گاز در دمای کمتر از 500 درجه فانهایت به کار می رود.اتصالات کلاس 300 با دماها و فشارهای بالاتری سازگاری دارند.
استانداردASMEB16.3-1998 با عنوان "اتصالات رزوه ای آهن چکش خوار "حاوی رده بندی فشار و دما برای این اتصالات می باشد.اتصالات چدن چکش خوار همچنین در سامانه های لوله کشی که در معرض بارهای تکانه ای شدید باشند،ترجیح داده می شوند.از نظر ابعادی ، اتصالات چدنی و آهن چکش خوار مشابه هستند.(کلاس 125 چدنی در برابر کلاس 150 آهن چکش خوار و کلاس 250 چدنی در برابر کلاس 300 آهن چکش خوار).اتصالات چدنی را می توان با علامت کلاسی که روی بدنه آنها حک شده است از اتصالات آهن چکش خوار تشخیص داد.اتصالات رزوه ای فولادهای کربنی ریخته گری شده را بسته به رده بندی تنظیم شده در استانداردASMEB16.3-1998،می توان در خطوط لوله بخار،آب،قدرت،پالایشگاه و گاز با دمای 750 درجه فارنهایت و بیشتر به کار گرقت.

اتصالات جوشی فولادی

اتصالات جوشی،با لوله های فولادی قطر اسمی (NPT) 2 اینچ یا در نقاطی که فشارهای کاری بیش از psi450 مورد نیاز باشد،استفاده می شوند.جوشکاری از در هم آمیزی دو یا چند قطعه فلزی در حالت مذاب یا مذاب و بخار ، بدون اعمال فشار مکانیکی تشکیل شده است.جوشکاری ذوبی fusion welding می تواند به صورت جوشکاری با گاز و یا با برق باشد.هنگامی که جوشکاری کامل شده،اتصال به وجود آمده اغلب قوی تر از اجزای فلزی متصل شده به هم می باشد.بعضی از آیین نامه ها ملزم می کنند که نصاب دارای گواهینامه تایید شده باشد و کار نهایی نیز آزمایش شده و تایید شود. مشخصات فنی برای لوله های جوش شده باید طبق سری آیین نامه های B31 "انجمن مهندسان مکانیک آمریکا"(ASME) باشد.آیین نامه های محلی ممکن است قوانین ایمنی بیشتری برای سامان دهی نصب لوله های جوش خورده داشته باشند.

اتصالات جوشی پلی اتیلن

جوشکاری ذوبی در لوله های گاز با چگالی بالا و لوله کشی مدار زمینی سامانه های زمین گرمایی به کار می رود.در جوشکاری ذوبی،انتهای لوله های پلی اتیلن بعد از تمیز شدن،تا تشکیل حالت پلاستیکی گرم شده و به هم فشرده میشوند و تا زمانی که پیوند شکل بگیرد،در همان وضعیت نگاه داشته می شوند.

اتصالات فلنجی

اتصالات فلنجی را تقریبا در تمام سامانه های اتصال می توان به کار گرفت.این اتصالات اغلب به جای مهره ماسوره ها به کار می روند.وقتی از این نوع اتصالات برای به هم بستن سامانه های لوله کشی متفاوت استفاده می شود،سامانه های رده بندی فلنج ها ، قطر پیچ ها ،دایره پیچ ها ،و واشرها باید با هم تطبیق داشته باشند.سامانه های پیچ و مهره ای و انبساطی می توانند در مواقعی که روشهای مختلف با هم ترکیب می شوند،مشکلات احتمالی مربوط به تنش بیش از حد مفاصل را کاهش دهند.

اتصالات مکانیکی

بعضی از سامانه های لوله کشی-معمولا آنهایی که برای کاربرد های خاص مانند تخلیه فاضلاب بهداشتی و مسیرهای هواکش (ونت ها)به کار می روند-را میتوان با اتصالات مکانیکی به هم پیوند داد.این اتصالات معمولا دارای بست و واشر یا مواد آب بندی می باشند که برای آب بندی از سمت بیرون لوله تحت فشار قرار گرفته اند.معمولا این اتصالات تنها برای یک سامانه مشخص مناسب می باشند،زیرا واشرها و مواد آب بندی آنها برای یک سیال عامل خاص طراحی می شوند.

اتصالات پرسی مسی

اتصالات پرسی مسی ،یک نوع اتصال مکانیکی هستند که در یک بخش از لوله و یک اورینگ آب بندی تشکیل می شوند.این پیوند با قرار گرفتن اتصال،اورینگ و لوله در جای خود به صورت خشک ساخته می شود.سپس یک ابزار کنگره زن (crimping)در اطراف مفصل قرار گرفته و آن را تحت فشار قرار میدهد و اتصال را در جای خود چین دار می نماید.اورینگ باید از یک ماده EPDM ساخته شده باشد.این روش یکی از سریع ترین روشهای اتصال می باشد،ولی تنها در کاربردهای کم فشار مانند خطوط لوله آب خانگی یا سامانه های سرمایش و گرمایش آبی (هیدرونیک)کم فشار می توان آن را به کار گرفت.

اتصالات لحیم کاری

برای ایجاد یک اتصال لحیم کاری ، یک سر لوله درون یک مادگی جفت کننده قرار داده می شود و بین سطوح لحیم اعمال می شود.لوله و مادگی قبل از پیوند داده شدن،توسط یک روغن لحیم سایشی تمیز می شوند.روغن لحیم اکسیدها را برداشته و سطوح را از اکسید شدن در طول گرمایش محافظت می کند سپس لوله درون مادگی قرار داده شده و گرم می شود.هنگامی که لحیم به نقطه ذوب خود می رسد،در اثر خاصیت مویینگی به درون اتصال کشیده می شود.سپس گرما دور شده و برای حذف لحیم اضافی ،سطح خارجی اتصال تمیز می شود.برای اتصالات کوچکتر منبع گرما می تواند یک مشعل پروپان باشد.ولی اتصالات بزرگتر به خروجی گرمای بیشتری مانند یک مشعل استیلن نیاز دارند.تصمیم گیری در مورد اینکه اتصال جزو بزرگتر یا کوچکتر محسوب شود،به مهارت جوشکار بستگی دارد.به طور کلی اتصالات بزرگتر از قطر اسمی 3 اینچ ، به جوشکار ماهرتری نیاز دارند.
برای جلوگیری از تخلخل ، سرتاسر اتصال قبل از اعمال لحیم باید به طور یکسان گرم شود.انتخاب لحیم به نوع سیال و کاربرد،حداکثر دما و حداکثر فشار سیال بستگی دارد.از گذشته Sn50 به دلیل محدوده وسیع شکل پذیری و کاربرد آسان به عنوان اولین انتخاب برای لحیم کاری مطرح بوده است.این ماده از 50 درصد قلع و 50 درصد سرب تشکیل شده است.این ماده را می توان برای سامانه های آب و بخار کم فشار(psi15 و دمای 250 درجه فارنهایت) به کار گرفت.ولی درصد سرب بالای آن موجب می شود برای کاربردهای آب خانگی و سامانه های آب آزمایشگاهی مناسب نباشد زیرا آیین نامه های لوله کشی ، استفاده از لحیم هایی که حاوی بیش از 2 درصد سرب هستند را در سامانه های آب آشامیدنی ممنوع کرده است.قبل از انتخاب یک لحیم برای سامانه های آب آشامیدنی،ابتدا آیین نامه های لوله کشی محلی و اطلاعات تولید کننده را بررسی کنید.

اتصالات برنجی

اتصالات برنجی شبیه به اتصالات لحیم کاری هستند با این تفاوت که برای فشارها و دماهای بالاتر قابل استفاده می باشند.پرکننده های برنجی در دماهای بین 1100 تا 1500 درجه فارنهایت ذوب می شوند.استحکام این اتصالات به اندازه استحکام خود لوله های متصل شده می باشد.برای اتصالات و لوله های مسی باید از پرکننده های مس فسفردار استفاده نمود،در حالی که برای لوله های مسی و اتصالات برنزی یا فولادی باید از آلیاژهای حاوی نقره استفاده شود.برای اتصال خطوط لوله مسی در سامانه های تبرید ، آلیاژ35 تا 40 درصد نقره توصیه می شود.

اتصالات لب بر گشته(flared joints)

اتصالات لب برگشته با مس نرم و سایر مواد لوله چکش خوار نرم و پلاستیکی به کار می رود.اتصالات لب برگشته در نقاطی به کار می روند که ابزارها برای تعمیر،آزمایش و یا کالیبره کردن از هم جدا می شوند.باید دقت کنید که لوله های نرم را بیش از اندازه خم نکنید ، زیرا میتواند موجب بروز پدیده خستگی و شکنندگی قطعه شود.

اتصالات شیاردار(grooved joints)

اتصالات شیاردار با نورد کردن یا برش دادن یک شیار در انتهای لوله ها و اتصال دو انتها با استفاده از کوپلینگ خاردار ایجاد می شوند.این کوپلینگ که از یک بست،و یک ماده آب بندی تشکیل شده است،روی اتصال پیچ می شود.بست، ماده آب بندی را فشرده کرده و لوله را قفل می کند.کوپلینگ ها با آرایشهای انعطاف ناپذیر و انعطاف پذیری محدود ساخته می شوند.
هنگام مشخص کردن کوپلینگهای انعطاف پذیر و انعطاف ناپذیر ، تحلیل تنش و خمش باید مورد توجه قرار گیرد.کوپلینگ با انعطاف پذیری محدود را می توان به جای اتصالات انبساطی استفاده نمود،ولی این کار باید در طراحی مهندسی لوله کشی مورد بررسی قرار گیرد.نصب اتصالات شیار دار سریع تر از سایر روشها انجام می گیرد.این اتصالات برای لوله های فولادی،لوله های فولاد ضد زنگ،لوله های پلاستیکی و لوله های مسی وجود دارند.کوپلینگهای شیار دار را میتوان به جای مهره ماسوره ها ،اتصالات جوشی،فلنجی،رزوه دار و لحیم کاری به کار گرفت.باید از سازگاری مواد آب بندی و مواد کوپلینگ با لوله و سیالی که در حال انتقال است مطمئن شوید.

اتصالات حلالی

اتصالات حلالی برای لوله ها و اتصالات ABS,CPVC و PVC مناسب هستند.لوله های پلاستیکی باید به طور مناسبی نگه داشته شوند زیرا در غیر این صورت احتمال شکم دادن(Sagging) وجود خواهد داشت.مشخصات فنی باید حداکثر فاصله بین پایه ها را نشان دهد.باید از توصیه های تولید کننده در مورد بریدن ، تمیز کردن و متصل کردن پیروی نمود.

جمع بندی

انتخاب روش مناسب اتصال لوله معمولا می تواند در کاهش هزینه ها تاثیر داشته باشد.بدون به کار گیری مشخصات فنی قدرتمند و کاملا تحلیل شده،ممکن است سامانه ای با کمترین هزینه های اولیه نصب کرد،ولی این احتمال وجود دارد که تعمیر و نگهداری و اتکا پذیری سامانه مورد توجه کامل قرار نگیرد.

بخش فرعی:نکاتی در مورد انتخاب

انتخاب سامانه لوله کشی و اتصال مناسب باید با ملاحظات بسیاری انجام گیرد،از جمله:
نرخ جریان سیال
تغییرات گذرا در نرخ جریان (احتمال وقوع ضربه قوچ)
گرانروی سیال
محدوده فشار کاری
محدوده دمای کاری
محل
تبخیر شدن سیال درون لوله(آیا احتمال پیدایش جریان دوفازی وجود دارد؟)
آیا سیال درون لوله ممکن است به صورت حلال بلقوه واشرها و مواد آب بندی عمل کند؟
خورندگی سیال
آیا سطح خارجی لوله در محیطی خورنده قرار دارد؟
چگونه با انبساط و انقباض لوله می توان تطبیق یافت؟
سطح مهارت نصاب
آیا کارفرما روشهای غیرمعمول را می پذیرد؟
آیا پروژه در مرحله پیشنهاد است یا کارفرما در حال اجرای آن می باشد؟
آیا روشهای متصل کردن نیازمند خرید تجهیزات ایجاد یا شکل دهی اتصال می باشند؟
لوله کشی و تجهیزات متصل شده به آن چگونه نگهداری خواهند شد؟
آیا این تجهیزات در معرض تعویض مکرر هستند؟
بررسی این عوامل به طراح کمک می کند سامانه های لوله کشی و اتصال مناسبی انتخاب نماید.
 

rahmansina

عضو جدید
جوشکاری چدن وفولاد

جوشکاری چدن وفولاد

به کتاب دکتر کوکبی روشهای جوشکاری چدن وفولاد مراجع کنید ویا با شماره 09356345797 تماس بگیرد توضیح میدم
 

Similar threads

بالا