آواشناسی

Persia1

مدیر تالار زبان انگلیسی
مدیر تالار
آواشناسی علم مطالعه گفتار است.


دلایل زیادی برای مطالعه این علم وجود دارد بنابراین آواشناسان مختلفی هم هستند.


بعضی به دنبال مطالعه اصوات مختلف در زبان هستند.


بعضی به دنبال آسیب شناختی گفتار هستند.


و بعضی دیگر به دنبال این هستند تا به دیگران کمک کنند تا در زبان انگلیسی به لهجه خاصی صحبت کنند.


تعدادی هم به دنبال پیدا کردن راهی برای سازماندهی هر چه بهتر کامپیوترها در صحبت کردن هستند.


برای رسیدن به تمامی این اهداف؛ آواشناسان باید بفهمند زمانیکه انسان ها صحبت می کنند چه کاری انجام می دهند و چگونه صداها تولید میشوند.
 

Persia1

مدیر تالار زبان انگلیسی
مدیر تالار
تولید گفتار

تولید گفتار

اول باید توجه کنیم که اصوات چگونه ساخته می شوند. اکثر آنها نتیجه حرکت زبان و لب ها است. این حرکات باعث بوجود آمدن صداهای خاصی می شوند. ما می توانیم اطلاعات را از طریق حرکات دست انتقال دهیم اما از طریق تولید صدا موثرتر میتوان اطلاعات را انتقال داد.


حرکات لبها و زبان باعث بوجود آمدن صداهایی می شود که قابل شنیدن و درک کردن هستند.
تولید صدا شامل فرستادن هوا از داخل ریه ها به سمت بیرون است در حالیکه در گلو صدا ایجاد میشود. این صدای اولیه بوسیله حرکات لبها و زبان تغییر میابد. بعدا مطالعه خواهیم کرد که چگونه زبان و لبها ۲۵ فرم گوناگون صدا در زبان انگلیسی تولید خواهند کرد.
زمانیکه شما صحبت می کنید هوا از شش ها به سمت نای بالا می رود و به سمت حنجره میرود؛ و در آخر از بین تارهای صوتی عبور می کند. اگر تارهای صوتی از هم جدا باشند هوا از ریه ها بطور آزادانه به سمت حلق و دهان جریان پیدا می کند. اما اگر موقعیت تارهای صوتی تغییر کند بنابراین بین آنها یک مسیر کوچک برای عبور هوا وجود دارد و همین باعث لرزش آنها میشود.
اصواتی که زمان لرزش تارهای صوتی ایجاد میشود؛ صدادار نامیده میشوند.
اصواتی که زمانیکه تارهای صوتی از هم جدا هستند تولید میشود؛ بی صدا نامیده میشوند.
برای فهم بهتر این تفاوت دو کلمه v و f را جداگانه تلفظ کنید. هنگام تلفظ کلمه v تارهای صوتی مرتعش میشوند اما هنگام تلفظ کلمه f تارهای صوتی مرتعش نمیشوند. بنابراین کلمه v ؛ صدادار است و کلمه f ؛ بی صداست.
همچنین با گذاشتن انگشتانتان بر روی گلو میتوانید این تفاوت را احساس کنید؛ در گفتن v ؛ صدای وزوز میدهد اما در f همچین چیزی وجود ندارد و شما چیزی احساس نمی کنید.
مجرای عبور هوا در قسمت بالای حنجره منطقه صوتی نامیده میشود. شکل منطقه صوتی عامل مهمی در تولید گفتار است.
به یاد داشته باشید که مجرای هوای عبوری که منطقه صوتی را تشکیل می دهد به دو قسمت تقسیم میشود : ۱.ناحیه دهانی ۲.ناحیه خیشومی(بینی)
صدای کلماتی مثل m و n زمانی تولید میشود که تارهای صوتی مرتعش میشوند و هوا از بینی به سمت بیرون جریان پیدا می کند. اجزای منطقه تولید صدا یعنی زبان و لبها را عوامل تلفظ کلمات می نامند.
ساخت و کار تولید گفتار شامل چهار بخش است: فرایند جریان هوا؛ فرایند آوایی؛ فرایند دهانی ـ خیشومی؛ فرایند تلفظ
فرایند جریان هوا شامل تمامی مراحل فرستادن هوا به خارج برای تولید صدا است.
فرایند آوایی نامی است که به عملکرد تارهای صوتی داده شده است؛ فقط دو حالت برای این فرایند وجود دارد: صدا دار و بی صدا.
در فرایند دهانی - خیشومی؛ به این توجه میشود که صدا از دهان خارج میشود یا از بینی؛ مانند: v و z که صدای آنها از دهان خارج میشود وصدای m و n از بینی خارج میشود.
حرکات لبها و زبان در برخورد با سقف دهان جز فرایند تلفظ محسوب میشود.
 

Persia1

مدیر تالار زبان انگلیسی
مدیر تالار
محل تولید آوا

محل تولید آوا

ابتدا قسمت های مختلف دهان که در تولید آواها نقش دارند را نام برده سپس هر کدام را توصیف خواهیم کرد


پشت دندان های جلویی بالا یک برجستگی وجود دارد که می توانید با نوک زبان خود آن را لمس کنید و به آن برآمدگی لثوی (alveolar ridge) گویند.​
قسمت سقف دهان حالت استخوانی دارد که به آن سخت کامی (hard palate) میگویند. به قسمت انتهایی دهان نرمکامی (soft palate or velum) گفته میشود. نرمکامی ماهیچه ای است که به قسمت انتهایی حلق فشار میاورد و ناحیه بینی را میبندد تا هوا از بینی جریان پیدا نکند. و به این عمل velic closure گفته میشود. این عمل ناحیه بینی را از ناحیه دهانی جدا می کند بنابراین هوا فقط میتواند از دهان جریان پیدا کند. در قسمت انتهایی نرمکامی یک زائده کوچک آویزان وجود دارد که به آن ملاز یا زبان کوچک گفته میشود. منطقه آوایی بین زبان کوچک و حنجره؛ را حلق می نامند.​


نوک و تیغه زبان متحرک ترین قسمت های دهان هستند. پشت تیغه زبان؛ قسمت جلوی زبان نامیده میشود و زمانیکه زبان در حالت استراحت است در زیر سختکامی قرار می گیرد. بقیه قسمت های زبان به بخش مرکزی که قسمتی از آن زیر سختکامی و قسمت دیگر زیر نرم کافی قرار میگیرد و بخش انتهایی که زیر نرمکامی است و بخش ریشه ای که مقابل حلق قرار دارد؛ تقسیم میشوند. دریچه نای به قسمت انتهای ریشه ای زبان چسبیده است.
زبان مهم ترین نقش را در تولید صدا ایفا می کند. اصواتی که بوسیله لب ها تولید میشوند به آنها labial (لبی)؛ آنهایی که بوسیله نوک و تیغه زبان تولید میشوند coronal(تیغه ای) ؛ و آنهایی که بوسیله انتهای زبان تولید میشوند dorsal (پس زبانی)نامیده میشوند.​

مثلا کلمه topic با صامت تیغه ای آغاز میشود؛ صامت میانی از نوع لبی و صامت انتهایی از نوع پس زبانی میباشد.
انواع صامت های انسدادی در زبان انگلیسی عبارتند از:
1. Bilabial​
به معنای دولبی است و زمانی که یک صامت تلفظ میشود هر دو لب درگیر میشوند. مثلا لغات pie , my , buy را تلفظ کنید در هر کدام از لغات برای تلفظ حرف اول هر دو لب ها به هم می چسبد و سپس آزاد میشود

2. Labiodental​
به معنای لبی و دندانی است. که در آن دندان های جلویی بالا با لب پایین در تولید صدا نقش بازی می کنند. مثلا لغات fie , vie را تلفظ کنید

3. Dental​
به معنای دندانی است. و در آن نوک و یا تیغه زبان در برخورد با دندان های جلوی بالا تولید صدا می کنند. مثلا لغات thigh , thy را تلفظ کنید. اکثر بریتانیایی ها موقع تلفظ این کلمات زبان خود را به پشت دندان های جلوی بالایی خود می چسبانند اما بعضی از آمریکایی ها که در نواحی غرب آمریکا زندگی می کنند در هنگام تلفظ اینگونه لغات بیرون آورده ؛بطوریکه نوک زبان بین دندان های جلویی بالا و پایین قرار می گیرد.​
هر دو گونه تلفظ در انگلیسی طبیعی است و dental نامیده میشود. همچنین به مدلی که زبان بین دندان ها قرار می گیرد interdental (بین دندانی)نیز گفته میشود.
4. Alveolar​
به معنای لثوی است. این نوع صدا از برخورد نوک یا تیغه زبان با تیغه لثه بوجود می آید. مثلا لغات tie , die , nigh , sigh , zeal , lie را تلفظ کنید. یک روش برای تشخیص تفاوت بین صداهای دندانی و لثوی؛ گفتن دو کلمه ten و tenth است. کلمه اول لثوی و کلمه دومی دندانی است.
5. Retroflex​
به معنای برگشتی است. و در این نوع نوک زبان با انتهای تیغه لثوی برخورد می کند. مثلا لغات rye , row , ray را تلفظ کنید. همچنین انگلیسی زبانانی که r موجود در انتهای کلمات را تلفظ می کنند؛ این حرف صدای برگشتی دارد. مثلا لغات ire, hour , air را تلفظ کنید
6. Palato-alveolar (post-alveolar)​
به معنای کامی-لثوی است. از برخورد تیغه زبان با انتهای تیغه لثوی صدا تولید میشود. مثلا لغات shy , she , show را تلفظ کنید. چون اکثر این صداها در قسمت عقب تر دهان جایی که کلماتی مانند sigh , sea , sew تولید میشوند به آنها post-alveolar می گویند.
7. Palatal​
آن را کامی (سقف دهان) می نامند. از برخورد جلوی زبان با سخت کامی صدا تولید میشود. مثلا لغت you را تلفظ کنید. زمانیکه این کلمه را به آرامی تلفظ می کنید متوجه میشوید قسمت جلویی زبان با با سخت کامی برخورد می کند

8. Velar​
به معنای نرمکامی است. از برخورد عقب زبان با قسمت نرمکامی صدا تولید میشود. مثلا صامت هایی که در انتهای لغات زیر بکار رفته اند: hack , hag , hang​
 

Persia1

مدیر تالار زبان انگلیسی
مدیر تالار
The oro-nasal process

The oro-nasal process

به صامت های انتهایی در کلمات rang , ran , ram توجه کنید.


وقتی که آنها را تلفظ می کنید متوجه میشوید هوا از بینی شما بیرون می آید.




در تلفظ لغت rang قسمت نرمکامی؛ در تلفظ کلمه ran قسمت لثوی؛ و در تلفظ لغت ram لبها درگیر هستند.


بالا و پایین رفتن نرمکامی فرایند oro-nasal را کنترل می کند و تفاوت بین صداهای دهانی و خیشومی را بوجود میاورد.


وقتی که نرمکامی پایین میاید و در دهان انسداد بوجود میاید باعث تولید صدا از داخل بینی میشود.




nasal



oral
 

Persia1

مدیر تالار زبان انگلیسی
مدیر تالار
حالت های تولید آوا

حالت های تولید آوا

- stop(انسدادی)
انسداد قسمت های تولید آوا طوریکه جریان هوا نتواند از دهان خارج شود. دو نوع انسداد وجود دارد: انسدادی دهانی؛ انسدادی خیشومی(بینی)

انسدادی دهانی (oral stop)
اگر علاوه بر انسداد آوایی که در دهان ایجاد میشود؛ نرمکامی نیز بالا بیاید و راه ناحیه خیشومی را ببندد بنابراین جریان هوا بطور کامل مسدود میشود. به این عمل انسداد دهانی گفته میشود. وقتیکه اعضای تولید گفتار از هم جدا شوند جریان هوا با حالت ناگهانی خارج میشود. مثلا در لغاتی مانند: pie , tie , guy

انسدادی خیشومی (nasal stop)
در این حالت هوا در حفره دهان مسدود میشود اما نرمکامی پایین می ماند و هوا میتواند از بینی جریان پیدا کند؛ که به آن انسدادی خیشومی گفته میشود.
مثلا در ابتدای لغاتی چون my , nigh و در انتهای لغاتی چون sang میتوان این حالت را مشاهده کرد.


سایشی (fricative)
هنگامی که دو تا از اجزای تولید گفتار به هم نزدیک باشند هوا کمی مسدود میشود و جریان هوای آشفته ای تولید خواهد شد. مکانیزم صدای تولیدی در این حالت مانند صدای وزوز باد است. صامت کلمات fie , vie ‎؛thy , zoo , shy نمونه هایی از انسدادی سایشی هستند. صداهایی که صدای فش فش مانند بلندی دارند مانند sigh, shy بعضی اوقات آنان را sibilants می نامند.



نزدیکی؛ شباهت(approximant)

حالتی که در آن یک مولد صدا به دیگری نزدیک میشود اما منطقه صوتی به حدی باریک نمیشود که صدای آشفته تولید شود.
در گفتن اولین حرف کلمه yacht جلوی زبان به سمت سقف دهان بالا میرود اما نه تا اون حدی نیست که صدای سایشی تولید کند.


کناری(lateral)

در این حالت انسداد جریان هوا در قسمت مرکزی دهان وجود دارد و جریان هوا از کناره های زبان جاری میشود. لغت lie را تلفظ کنید؛در تلفظ اولین حرف این کلمه دقت کنید هوا از کناره های زبان جاری میشود از اینرو به آن صدای جانبی یا کناری گفته میشود.


انسدادی سایشی(affricate)

از ترکیب یک انسدادی که بلافاصله بعد از آن یک صدای سایشی بکار رود؛ حاصل میشود. مثلا کلمات church , judge
 

Persia1

مدیر تالار زبان انگلیسی
مدیر تالار
تلفظ مصوت ها

تلفظ مصوت ها

موقع تلفظ مصوت هایی که نوک زبان به سمت پایین و دندان های پایین جلو قرار می گیرد؛ به آنها front vowel می گویند.


مثال: head , heed , hid , had , father , good , food


Heed -----> high front vowel
Had -----> low front vowel
hid-----> mid high vowel
head-----> mid low vowel

مصوت هایی که در تلفظ آن ها زبان نزدیک سطح بالایی و یا انتهایی منطقه تولید صدا است؛ back vowels نام دارند.


Food -----> high back vowel
father -----> low back vowel
Good -----> mid high back vowel


به دو کلمه good , food دقت کنید در تلفظ مصوت ها لب ها بصورت گرد در میایند و این به خاطر بالا و پایین رفتن چانه است؛ به این حرکت lip rounding گفته میشود. از این لحاظ میتوان مصوت ها را به دو نوع rounded و unrounded تقسیم کرد.


Rounded -----> who'd
Unrounded -----> heed

بطور خلاصه حالات تولید مصوت ها به سه عامل بستگی دارد:
۱.اندازه زبان ۲.حالت انتهایی و جلویی زبان ۳.درجه گردی لب ها


 

Persia1

مدیر تالار زبان انگلیسی
مدیر تالار
آوانگاری مصوت ها

آوانگاری مصوت ها به دو دلیل مشکل تر از آوانگاری صامت ها است. ۱. زیرا استفاده از لهجه ها در زبان انگلیسی درمصوت ها متفاوت است نه در صامت ها. ۲. مسئولین دیدگاه های متفاوتی در توصیف مصوت ها دارند.

دو لهجه امریکایی و بریتانیایی وجود دارد. تفاوت مهم میان این دو لهجه اینست که امریکایی ها [r] را که بعد از مصوت می آید تلفظ می کنند اما بریتانیایی ها آن راتلفظ نمی کنند.
در دو جدول زیر تفاوت های انگلیسی امریکایی و انگلیسی بریتانیایی آورده شده است​
جدول شماره 1: امریکایی




جدول شماره 2: بریتانیایی





همچنین برای شنیدن هر کدام از لغات و صداها به لینک زیر مراجعه کنید​

http://www.phonetics.ucla.edu/course/chapter2/amerenglishvowels.html
 
بالا