**««اخبار نانوتكنولوژي»»**

m4material

مدیر تالار مهندسی مواد و متالورژی
مدیر تالار
سنتز کنترل‌شده نانوسيم‌هاي نقره
به‌تازگي نانوسيم‌هاي نقره به كمك نانوذراتي مزوپور در دانشگاه آزاد سنتز شده است. افشين پوراحمد نودهي از متخصصان شيمي معدني است که نانوسيم‌هاي نقره را با روش کاهش شيميايي سنتز نموده است، وي از ماتريس نانوذرات مزوپور MCM-41 براي سنتز استفاده كرده تا بتواند به خوبي اندازه و شكل نانوساختارهاي حاصل را كنترل نمايد.

وي در گفتگو با بخش خبري سايت ستاد ويژه توسعه فناوري نانو اظهار داشت: «روش‌هاي گوناگوني براي تهيه نانوساختارهاي فلزي وجود دارد که روش قالب (templ ATE ) روشي بسيار مناسب با کنترل خوب اندازه و شکل ذرات جهت سنتز نانوساختارهاي فلزي و يا نيمه‌رسانا است».

عضو هيئت علمي دانشگاه آزاد واحد رشت براي اين کار، ابتدا نانوذرات مزوپور MCM-41 را در دماي اتاق در ابعاد 100-90 نانومتر سنتز کرده و سپس نانوسيم‌هاي نقره را به روش کاهش شيميايي نقره نيترات در اين ماتريس نانومتري سنتز نموده است.

نتايج بدست آمده نشان مي‌دهد که نانوسيم‌هاي نقره فقط در داخل کانال‌هاي نانوذرات مزوپور سنتز مي‌شوند. تصاوير ميکروسکوپ الکتروني عبوري نيز مشخص کرده است که نانوسيم‌هاي نقره قطري برابر 3 نانومتر و متوسط طولي برابر 50 نانومتر دارند. همچنين نتايج الگوي پراش اشعه ايکس حضور نقره را در ماده مزوپور اثبات نموده است.

دکتر پوراحمد در پايان تاکيد نمود: «امروزه نانوساختارهاي فلزات نجيب به دليل کاربردهاي متنوعي که دارند بسيار مورد توجه قرار گرفته‌اند. اين مواد به عنوان کاتاليزور، حسگرهاي شيميايي و همچنين در مطالعات زيستي، اپتوالکترونيک، ميکروالکترونيک، نانوالکترونيک، نانوفوتونيک کاربرد فراواني دارند».

گفتني است، دکتر پوراحمد براي مطالعه ابعاد نانوذرات سنتز شده، محل قرارگيري آنها و همچنين بررسي خواص آنها، از دستگاه‌هاي TEM، XRD، SEM، EDX، UV-vis و BET استفاده کرده است.

اين کار تحقيقاتي با همکاري دکتر شبنم سهراب‌نژاد و دکتر شهاب شريعتي در دانشگاه آزاد اسلامي واحد رشت، انجام شده و جزئيات آن در مجله Journal of alloys and compounds (جلد 484، صفحات 316- 314، سال 2009) منتشر شده است.

ستاد ويژه توسعه فناوري‌نانو
 

m4material

مدیر تالار مهندسی مواد و متالورژی
مدیر تالار
بهبود عملكرد ترانزيستورهاي اثر ميداني نانولوله كربني
متخصصان الکترونيک دانشگاه سمنان، توانستند مشخصات ترانزيستورهاي اثر ميداني نانولوله‌هاي کربني را كنترل نموده و قابليت اطمينان اين ادوات را افزايش دهند.

با پيشرفت فناوري نانو و استفاده از نانولوله‌هاي کربني به جاي ادوات سيليسيمي در صنعت الکترونيک، به خصوص در ترانزيستورها، سرعت سوئيچينگ کمتر شده و توان مصرفي در مدارات مجتمع افزايش يافته است. بررسي اين ادوات جديد براي بهبود عملکرد آنها بسيار ضروري به نظر مي‌رسد. براي افزايش بازدهي و مقياس‌پذيري ترانزيستورهاي نانولوله‌ کربني، بايد در جستجوي روش‌هايي بود تا قابليت اطمينان قطعات آنها بهبود يابد.

دکتر علي‌اصغر اروجي، پژوهشگري است که تحقيقاتي براي افزايش قابليت اطمينان ترانزيستورهاي نانولوله‌ کربني انجام داده و مقياس‌پذيري ترانزيستورهاي اثر ميداني نانولوله‌هاي کربني را با گيت دوماده‌اي، بررسي کرده است.

وي در گفتگو با بخش خبري سايت ستاد ويژه توسعه فناوري نانو گفت: «گيت‌هاي الکترونيکي از دو فلز تشکيل شده‌اند، نتايج بررسي‌ها و تحقيقات نشان مي‌دهد كه فلز گيت در نزديکي سورس، داراي تابع کار بزرگتر از تابع کار فلز گيت در نزديکي درين است. اين تفاوت تابع کار فلزهاي گيت، باعث کاهش شديد جريان نشتي، بهبود نوسانات زير آستانه و افزايش بهره ولتاژ و نسبت جريان روشن به خاموش مي‌شود. همچنين توانستيم مشخصات ترانزيستورهاي اثر ميداني نانولوله‌هاي کربني را به وسيله تغيير طول و ميزان آلائيدگي ناحيه آلائيده کنترل كنيم و با کاهش طول کانال، ولتاژ آستانه را افزايش دهيم».

گفتني است؛ ترانزيستورهايي با اين ويژگي‌ها، مي‌توانند در صنايع هوافضا استفاده شوند.

جزئيات اين پژوهش که با همکاري زهرا عارفي‌نيا انجام شده، در مجلاتPhysica E: Low-dimensional Systems and Nanostructures (جلد 41، صفحات 557 – 552، سال 2009) و Japanese Journal of Applied Physics (جلد 48، صفحات (7)024501، سال 2009) منتشر شده است.

ستاد ويژه توسعه فناوري‌نانو
 

m4material

مدیر تالار مهندسی مواد و متالورژی
مدیر تالار
افزايش سرعت نانوسامانه‌هاي الکترونيکي
پژوهشگران دانشگاه تهران با همکاري محققان دانشگاه صنعتي خواجه نصيرالدين طوسي، توانستند با ارايه راه‌حلي مناسب، موجب افزايش سرعت سامانه‌هاي الکترونيکي نانومتري و كاهش توان مصرفي آنها شوند.

روند کوچک شدن ابعاد در صنعت ميکروالکترونيک سيليکوني در چند دهه اخير از قانون مور پيروري کرده است؛ اما مشکلات بنيادي فيزيک در ابعاد کوچک، سبب شده که کاهش خطي ابعاد ترانزيستور دستخوش تغييراتي گردد. بنابراين تغييرات بنيادي در معماري افزاره‌هايي که تا چندي پيش حرف اول را مي زدند، لازمه روند کاهش خطي ابعاد اين افزاره‌ها است.

مهندس فرزان جزايري و همكارانش موفق شده‌اند، روش‌هايي براي کاهش ابعاد افزاره‌ها در کاربري‌هاي توان پايين و سرعت بالا ارائه دهند.

مهندس جزايري در گفتگو با بخش خبري سايت ستاد ويژه توسعه فناوري نانو گفت: «پژوهشي را با هدف بررسي و ارائه راه‌حل‌هاي ممکن در سير کاهش ابعاد افزاره‌ها انجام داديم كه مشکلات ناشي از طراحي و بهينه‌سازي چنين افزاره‌هايي مورد توجه خاص قرار گرفت. همچنين تمركز اصلي، بر بررسي توان مصرفي، سرعت و پايداري مدارات به کار گرفته شده، بود».

دانشجوي کارشناسي ارشد دانشگاه تهران، در مورد نحوه انجام کارشان، چنين گفت: «در اين طرح با بهره‌گيري از هر دو گيت ترانزيستور اثر ميداني به جاي ترانزيستورهاي تک‌گيتي و با استفاده از روش‌هاي جديد مداري در سامانه‌هاي کنترل خودکار بهره، توانستيم توان مصرفي و مساحت تراشه (دو پارامتر بسيار مهم در طراحي مدارات مجتمع)، را هم‌زمان با اتلاف توان مصرفي در اين سامانه‌ها کاهش دهيم. مدل‌سازي افزاره ديود اثر ميداني و خازن‌هاي پيوندي گام نخست در اين طرح پژوهشي بود. در گام بعدي از افزاره فوق به عنوان VGA و همچنين به عنوان بار فعال در يک سامانه کنترل خودکار بهره، استفاده کرديم».

مهندس جزايري، «کاهش اثرات کانال کوتاه که بيشتر در ابعاد پايين، اثر خود را نشان مي‌دهد، کاهش پديده DIBL، کاهشGIDL و کاهش اثر Punch Through، کاهش اثر نوسانات تصادفي اتم‌هاي ناخالصي، کاهش توان مصرفي، کاهش مساحت تراشه، افزايش رنج تغييرات بهره در سامانه‌هاي کنترل خودکار بهره و افزايش سرعت سامانه با افزايش پاسخ فرکانسي» را از نتايج اين طرح شمرد.

وي در پايان تاکيد کرد كه به طور کلي ارايه راه‌حل مناسب براي کاهش توان مصرفي و افزايش سرعت سامانه‌هاي الکترونيکي در ابعاد چند ده نانومتر مي‌تواند به پيشرفت فناوري نيمه‌هادي و صنعت ساخت تراشه کمک به سزايي نمايد».

جزئيات اين پژوهش که با همکاري دکتر علي افضلي کوشا، دکتر فرشيد رئيسي و دکتر بهجت فروزنده انجام شده، در مجله IEICE Electronics Express (جلد 6، صفحات 57-51، سال 2009) منتشر شده است.


ستاد ويژه توسعه فناوري‌نانو
 

m4material

مدیر تالار مهندسی مواد و متالورژی
مدیر تالار
تشخيص ترکيبات بيولوژيکي با كمك نانولوله‌هاي کربني
شيميدانان ايراني، الكترود كربن شيشه‌اي اصلاح شده‌اي را با نانولوله كربني عامل دار شده ساخته‌اند كه اين الكترود مي‌تواند سيستامين موجود در نمونه‌هاي بيولوژيکي را به طريق الکتروشيميايي اندازه‌گيري كند.

استفاده از فناوري نانو، افق‌هاي جديدي براي استفاده از نانوذرات و نانولوله‌هاي کربني در شيمي تجزيه و تشخيص برخي از ترکيبات شيميايي و بيولوژيکي باز کرده است. يکي از کاربردهاي جذاب نانوذرات و نانولوله‌هاي کربني تسهيل واکنش‌هاي انتقال الکترون است. به همين دليل به عنوان يک واسطه‌گر در ساخت حسگرها و زيست حسگرها استفاده مي‌شوند که سينتيک واکنش‌هاي الکتروشيميايي کند را طي فرايندي به نام الکتروکاتاليز، تسريع کرده و راهي براي اندازه‌گيري الکتروشيميايي آنها فراهم مي‌نمايد.

فرشته چكين، در گفتگو با بخش خبري سايت ستاد ويژه توسعه فناوري نانو گفت: «از آنجايي که برخي از اسيدهاي آمينه ترکيبات گوگرددار هستند، اکسايش الکتروشيميايي آنها در سطح الکترودهاي معمولي بسيار کند است، از اين رو نمي‌توان آنها را در سطح الکترودهاي معمولي به روش الکتروشيميايي تبيين و اندازه‌گيري نمود. بنابراين براي تسريع فرايند الکترودي آنها، از واسطه‌گرهاي مختلف استفاده و الکترودهاي اصلاح شده شيميايي ساخته مي‌شود. به اين منظور، ساخت الکترود کربن شيشه‌اي اصلاح شده با نانولوله کربني عامل‌دار شده براي اندازه‌گيري الکتروشيميايي سيستامين مد نظر قرار گرفت».

خانم چكين در اين مسير، ابتدا الکترود کربن شيشه‌اي اصلاح شده با نانولوله‌هاي کربني تک‌ديواره را از طريق قطره گذاري سوسپانسيوني از نانولوله کربني تک ديواره در حلال دي متيل فرماميد بر سطح الکترود کربن شيشه‌اي تهيه و با ترسيب الکتروشيميايي لايه‌اي از ترکيب 1، 2- نفتوکينون 4- سولفونيک اسيد سديم بر سطح آن، الکترود کربن شيشه‌اي اصلاح شده با نانولوله‌هاي کربني تک ديواره داراي عامل نفتوکينوني را ساخت. سپس رفتار الکتروشيميايي واسطه‌گرهاي انتقال الکترون مورد استفاده نظير نفتوکينون را در غياب و حضور نمونه‌هاي بيولوژيکي گوگرددار نظير سيستامين در بسترهاي متفاوت نظير کربن شيشه‌اي و کربن شيشه‌اي اصلاح شده با نانولوله‌هاي کربني عامل‌دار شده با استفاده از تئوري‌هاي موجود در الکتروشيمي مورد بررسي و ارزيابي قرار داد. بعد از بهينه کردن عوامل موثر بر شرايط انجام فرايند الکترودي و تهيه الکترودهاي اصلاح شده، از روش‌هاي ولتامتري براي اندازه‌گيري سيستامين به عنوان يک ترکيب بيولوژيکي گوگرددار و ترکيب هسته‌دوست در واکنش‌هاي افزايشي 1و4 يا مايکل با کينون موجود در سطح الکترود اصلاح شده عامل‌دار استفاده کرد.

شايان ذکر است در اين پژوهش، تثبيت واسطه‌گرهاي انتقال الکترون نظير نانولوله‌هاي کربني و ترکيب نفتوکينوني روي بستر الکترودي با استفاده از تصاوير ميکروسکوپ الکتروني روبشي تبيين شده و از اين الکترود اصلاح شده داراي عامل نفتوکينوني به عنوان حسگر الکتروشيميايي در اندازه‌گيري ولتامتري سيستامين استفاده گرديد.

دانشجوي دکتري شيمي تجزيه خاطر نشان کرد: «تحقيق انجام شده يک پژوهش بنيادي است که مي‌تواند به عنوان حسگر الکتروشيميايي براي اندازه‌گيري سيستامين در نمونه‌هاي بيولوژيکي در آزمايشگاه‌هاي باليني و مراکز پژوهشي استفاده گردد».

اين پژوهش با راهنمايي دکتر جهانبخش رئوف و مشاوره دکتر رضا اوجاني انجام شده و جزئيات آن در مجله Journal of Electroanalytical Chemistry (جلد633، صفحات192-187، سال2009) منتشر شده است.


ستاد ويژه توسعه فناوري نانو
 

m4material

مدیر تالار مهندسی مواد و متالورژی
مدیر تالار
حذف بالاي مواد رنگزا از پساب‌هاي صنعتي
در دانشگاه تبريز، الكترودي از جنس نانولوله كربني ساخته‌ شده است كه توانايي حذف بالاي مواد رنگزا را از پساب‌هاي صنعتي دارد.

دكتر محمود زارعي، در گفتگو با بخش خبري سايت ستاد ويژه توسعه فناوري نانو گفت: «ابتدا الکترود نانولوله‌ کربني- PTFE به عنوان کاتد، طراحي و ساخته شد. براي بررسي مشخصات اين الکترود و مقايسه آن با الکترود ساخته شده از کربن فعال، تصاوير ميکروسکوپ الکتروني روبشي، عبوري و نيروي اتمي، تهيه و بررسي گرديد. همچنين پراکسيد هيدروژن توليد شده به وسيله دو الکترود ذكر شده، طي عمل الکتروليز اندازه‌گيري گرديد. در مرحله بعد با استفاده از الکترودهاي ساخته شده، حذف ماده آلاينده رنگي زرد بازي 2 از آب‌هاي آلوده انجام شد، (اين ماده رنگزا در صنايع رنگ‌آميزي، كاغذسازي، نساجي، ‌چرم‌سازي، صنعت فرش و ... به كار مي‌رود). در نهايت با استفاده از دستگاه GC-MS حدواسط‌ها و محصولات جانبي توليد شده مورد بررسي قرار گرفتند».

وي، در پاسخ به سوال «اين پژوهش چه نتايجي را در بر داشت؟» اظهار كرد: «نتايج حاصل نشان داد که پراکسيد هيدروژن توليد شده به وسيله الکترود نانولوله‌ کربني تقريبا سه برابر الکترود کربني و 30 برابر الکترود گرافيت است. تصاوير SEM و AFM تهيه شده از سطوح الکترودها، مؤيد افزايش سطح تماس در الکترود نانولوله کربني و توليد بيشتر پراکسيد هيدروژن است».

دكتر زارعي با بيان اين مطلب كه راندمان حذف ماده رنگزاي زرد بازي 2 به كمك فرآيند پراکسي کوآگولاسيون با الکترود نانولوله‌ کربني در 10 دقيقه اول الکتروليز، حدود 96% است، افزود: «در اين مدت، راندمان حذف زرد بازي 2 به وسيله فرآيندهاي انعقاد الکتريکي، الکتروفنتون و پراکسي‌کوآگولاسيون با الکترود کربن به ترتيب حدود 21%، 53% و 62% است، اين امر توانايي زياد الکترود نانولوله‌ کربني را در حذف ماده رنگزا نشان مي‌دهد».

با توجه به اينکه در طي فرآيند اکسايش، ممکن است مواد آلاينده به محصولات مياني و حدواسط‌ تبديل شوند که خطرناک‌تر از ماده آلاينده اوليه هستند، براي شناسايي محصولات اکسايش ماده رنگزاي زرد بازي 2، از دستگاه GC-MS استفاده شده است و شش ترکيب، با موفقيت شناسايي شدند. بر اساس محصولات شناسايي شده، مسير واکنش معدني شدن اين ماده به وسيله فرآيند پراکسي‌کوآگولاسيون پيشنهاد گرديد كه طي آن ماده آلاينده به CO2 تبديل و از آب حذف مي‌شود.

از مزاياي کار پژوهشي حاضر نسبت به پژوهش‌هاي مشابه مي‌توان به افزايش راندمان توليد پراکسيد هيدروژن و در نتيجه افزايش کارايي فرآيند در حذف ماده آلاينده از آب، امکان حذف مقادير کم آلاينده و امکان اجراي فرآيند در دما و فشار محيط اشاره كرد. شايان ذکر است که افزايش راندمان فرآيند، منجر به کاهش زمان الکتروليز ‌شده و هزينه‌هاي اقتصادي فرآيند پايين‌تر مي‌شود.

جزئيات اين پژوهش كه بخشي از رساله دكتري آقاي محمود زارعي است و در گروه شيمي کاربردي دانشکده شيمي دانشگاه تبريز با راهنمايي دکتر داريوش سالاري و دکتر عليقلي نيائي و مشاوره دکتر عليرضا ختائي انجام گرفته در مجله Electrochimica Acta (جلد 54، صفحات 6660-6651، سال 2009) منتشر شده است.


ستاد ويژه توسعه فناوري‌نانو
 

m4material

مدیر تالار مهندسی مواد و متالورژی
مدیر تالار
روشي نوين و سالم براي تصفيه پساب‌ها
پژوهشگران دانشگاه اصفهان، موفق به توليد نانوذراتي شدند که مي‌توانند در کوتاه مدت براي رفع آلودگي ناشي از رنگ‌هاي نساجي راه‌گشا باشد.

استفاده از نانوفتوکاتاليست‌ها به منظور بهره‌برداري هم زمان از ناحيه ماوراء بنفش نور خورشيد (يک منبع انرژي هميشگي) و همين طور امتياز کوچک شدن ذرات در حد نانومتر به عنوان کاتاليزور در بسياري از واکنش‌هاي شيميايي همواره مورد توجه بوده است.

دکتر مجتبي نصراصفهاني در گفتگو با بخش خبري سايت ستاد ويژه توسعه فناوري نانو گفت: «در اين پژوهش از فيلم‌هاي کامپوزيتي نانوساختار دي‌اکسيد تيتانيم به عنوان يک فتوکاتاليست شاخص در تخريب آلاينده‌هاي زيست محيطي بهره‌برداري کرده‌ايم».

وي با بيان اين مطلب که «هدف ما استفاده از روشي نوين و سالم در تصفيه پساب‌ها و آلاينده‌ها بوده است»، افزود: «ما در اين تحقيق از خاصيت فتوکاتاليستي نانوذرات دي‌اکسيد تيتانيم بهره‌ گرفته‌ايم، ضمن اينکه اين نانوذرات را در يک ساختار کامپوزيتي به صورت پوشش در آورده‌ايم تا جداسازي کاتاليست از محلول مورد آزمون به راحتي قابل انجام باشد.

در اين کار تحقيقاتي، سه نوع فيلم کامپوزيتي دي‌اکسيد تيتانيم با استفاده از سه نوع نانوپودر پيش‌کلسينه تجاري دي‌اکسيد تيتانيم با نام‌ها‌ي تجارتي دگوسا، نانوپودر آلدريچ و ميلينيم ساخته شد. سوسپانسيون‌هاي پايداري از نانوپودرها به وسيله دستگاه فراصوت در سل دي‌اکسيد تيتانيم با نسبت‌ها‌ي مولي بهينه پخش و سپس به روش لايه‌نشاني چرخشي روي اسلايدهاي شيشه‌اي پوشش داده شدند. فيلم‌هاي کامپوزيتي حاصل با غلظت و اسيديته مشخص، بعد از به اشباع رساندن با گاز اکسيژن در معرض نور فرابنفش، مورد استفاده قرار گرفتند».

دکتر نصراصفهاني در ادامه تصريح کرد: «از فيلم‌هاي کامپوزيتي حاصل مي‌توان براي تخريب برخي رنگينه‌هاي معروف پساب کارخانجات نساجي (شامل رنگينه‌هاي متيل نارنجي، سولوفنيل قرمز، زرد روشن X6G و تترترو مستقيم آبي روشن) استفاده نمود».

دکتري شيمي معدني دانشگاه اصفهان، نوآوري اين تحقيق را رفع مشکلات مربوط به جداسازي و ***** کردن پودرهاي دي‌اکسيد تيتانيم که بصورت سوسپانسيون استفاده مي‌شوند، مساحت سطح پايين فيلم‌هاي لايه‌نازک دي‌اکسيد تيتانيم که منجر به کارآيي پايين اين فيلم‌ها مي‌گردد و همچنين افزايش کارآيي فتوکاتاليزوري فيلم‌هاي نانوساختار کامپوزيتي با اصلاح مشخصات سطحي آنها بيان کرد.

جزئيات اين پژوهش که با همکاري دکتر محمدحسين حبيبي انجام شده، در مجله Desalination and Water Treatment (جلد 3، صفحات 64–72، سال 2009) منتشر شده است.

ستاد ويژه توسعه فناوري‌نانو
 

m4material

مدیر تالار مهندسی مواد و متالورژی
مدیر تالار
كاهش خطرات سلامتي کارکنان صنايع آبکاري
گروهي از محققان دانشگاه شيراز، با توليد پوشش‌هاي نانوساختار نيكل، خطرهاي مربوط به سلامت کارکنان و افراد در تماس با حمام‌هاي آبکاري الکتريکي کروم را كاهش دادند.

پوريا نجفي‌سيار، پژوهشگر اين طرح، در گفتگو با بخش خبري سايت ستاد ويژه توسعه فناوري نانو گفت: «با توجه به خطرات شديد زيست‌‌محيطي حمام‌هاي مورد استفاده در آبکاري الکتريکي کروم سخت، در اين پژوهش توليد و امکان استفاده از پوشش‌هاي نيکل نانوساختار، که سازگاري بهتري با محيط زيست دارند، به عنوان جايگزيني مناسب براي پوشش‌هاي کروم مورد بررسي قرار گرفته است».

مهندس نجفي‌ با بيان اين مطلب که «پوشش‌هاي نيکل نانوساختار از طريق روش آبکاري ضرباني و با استفاده از شرايط بهينه آبكاري توليد شده‌اند»، افزود: «در اين پژوهش، تأثير شرايط آبکاري (مانند ميزان غلظت ساخارين در حمام و دانسيته جريان آبکاري ضرباني)، بر خواص پوشش‌هاي نيکل نانوساختار (مانند اندازه دانه، ميکروسختي، مقاومت به سايش، ضريب اصطکاک، زبري سطح، براقيت و مقاومت به خوردگي) بررسي شده‌است. در نهايت، بر اساس نتايج به‌ دست ‌آمده براي پوشش کروم، سعي شده‌است تا شرايط بهينه براي توليد پوشش‌هاي نيکل نانوساختار با خواص بهتري نسبت به پوشش کروم مشخص گردد».

وي، در مورد نتايج اين کار پژوهشي گفت: «با استفاده از آناليز X-Ray Diffraction، اندازه متوسط دانه براي پوشش‌هاي نيکل نانوساختار به ‌دست ‌آمد و مشخص شد که پوشش‌هاي نيکل نانوساختار با اندازه دانه متوسط 10 نانومتر، داراي سختي قابل مقايسه با پوشش‌هاي کروم هستند. همچنين، آزمايش‌هاي سايش بر اساس روش پين روي ديسک در دماي محيط، نشان داده‌اند که پوشش‌هاي نيکل نانوساختار با اندازه دانه متوسط 15 نانومتر، مقاومت به سايش بيشتر و ضريب اصطکاک کمتري نسبت به پوشش‌هاي کروم دارند. علاوه بر اين، پوشش‌هاي نانوساختار نيکل با اندازه دانه متوسط کمتر از 22 نانومتر، زبري سطح کمتر و براقيت بيشتري نسبت به پوشش‌هاي کروم دارند. بررسي مقاومت به خوردگي پوشش‌ها نيز با استفاده از روش‌هاي امپدانس الکتروشيميايي، پلاريزاسيون سيکلي و تافل در محلول نمک طعام 5/3 درصد وزني انجام شده‌است و نتايج نشان مي‌دهند که مقاومت به خوردگي پوشش‌هاي نيکل نانوساختار نسبت به پوشش کروم روي فلز پايه مس، بيشتر است».

شايان ذكر است كه مي‌توان از نتايج اين پژوهش، در صنايع مرتبط با فرآيند آبکاري الکتريکي کروم براي سازگار ساختن هر چه بيشتر آنها با محيط زيست و رفع خطر مربوط به سلامت کارکنان و افراد در تماس با حمام‌هاي آبکاري الکتريکي کروم، از طريق جايگزين کردن اين روش، استفاده نمود.

جزئيات اين پژوهش که با همکاري دکتر محمد ابراهيم بحرالعلوم، دکتر محمد حسين شريعت و دکتر سيروس جوادپور انجام شده، در مجله Transactions of the Institute of Metal Finishing (جلد 87، صفحات253- 246، سال 2009) و مجله Journal of Applied Electrochemistry (جلد 39، صفحات2496-2489، سال 2009) منتشر شده است.

ستاد ويژه توسعه فناوري نانو
 

m4material

مدیر تالار مهندسی مواد و متالورژی
مدیر تالار
صرفه‌جويي در منابع نفتي با رنگ نانويي
نمونه‌اي از رنگ سازگار با محيط زيست به كمك نانوكامپوزيت‌هاي سيليكا در دانشگاه صنعتي اميرکبير توليد شده است كه پژوهشگران ادعا مي‌كنند اين محصول مي‌تواند به عنوان رنگ ساختماني به كار گرفته شده و موجب صرفه‌جويي در منابع نفتي شود.

دكتر مجيد عبدوس پژوهشي را با هدف سنتز نانوكامپوزيت سيليكا، تهيه و بهبود خواص فيزيكي و ايمني محيط زيست رنگ حاصل از آن براي استفاده به عنوان يك رنگ ساختماني انجام داده است.

وي در گفتگو با بخش خبري سايت ستاد ويژه توسعه فناوري اظهار كرد: «در اين پژوهش، با روش جديدي از پليمريزاسيون امولسيوني، منومرهاي اكريليك را در حضور نانوذرات سيليكا، پليمريزه نموده و به اين ترتيب خواص فيزيكي پليمر نهايي را بهبود داده‌ايم. در نهايت خواص مطلوب جديدي را در اين ماده ايجاد كرده‌ايم».

وي با بيان اين مطلب که به کارگيري نانوکامپوزيت‌هاي جديد براي توليد رنگ‌هاي صنعتي و تعميم آنها به رنگ‌هاي ساختماني و بررسي خواص و کاربرد آنها در صنايع مختلف، بسيار موثر است، تصريح نمود: «نتايج اين کار پژوهشي به دليل صرفه اقتصادي و مزاياي زيست محيطي، مي‌تواند در کاهش آلايندگي و صرفه‌جويي در منابع نفتي، بسيار موثر واقع شود».

دانشيار گروه شيمي کاربردي دانشگاه صنعتي اميرکبير براي اين کار، با استفاده از يك ماده و سطح فعال غير يوني در بالاي دماي ابري ماده، يك نانوكامپوزيت، توليد و سپس خواص مختلف نانوكامپوزيت و رنگ حاوي آن (نظير چسبندگي، سختي سطح و مقاومت به حلال‌هاي آلي) را با رنگ بدون نانوكامپوزيت مقايسه کرده است.

نتايج نشان مي‌دهد، ساختار نانوكامپوزيتي جديد داراي خواص بهبود يافته‌اي نظير چسبندگي، مقاومت حلالي، اشتعال‌پذيري و برخي خواص فيزيكي بهبود يافته ديگري است.

اين کار پژوهشي مي‌تواند در توليد نسل جديد رنگ‌ها و پوشش‌هاي صنعتي براي كاربري در صنايع ساختمان، نفت و دفاع استفاده شود.

جزئيات اين پژوهش که با همکاري احمد دشتي‌زاده انجام شده، در مجله Mat.-wiss. u. Werkstofftech. (جلد 40، صفحات 689- 684، سال 2009) منتشر شده است.

ستاد ويژه توسعه فناوري نانو
 

m4material

مدیر تالار مهندسی مواد و متالورژی
مدیر تالار
برگزاري جلسه همفکري کميته علمي داوران ستاد
برگزاری جلسه همفکری کمیته علمی داوران ستاد داوران ستاد در جلسه ای تاکید کردند که، با توجه به رشد کمی مقالات فناوری نانوی ایران، باید بین مجلات باکیفیت و مجلات ضعیف تفاوت قائل شد.
بیش از بیست نفر از اعضای کمیته داوران ستاد ویژۀ توسعه فناوری نانو، در نشستی در روز سه‌شنبه 22 دی ماه، با حضور دبیر و مسئولان ستاد، سیاست‌ها و برنامه‌های تشویقی این ستاد را مورد نقد و بررسی قرار دادند.
دکتر سرکار، دبیر ستاد نانو، و دکتر رضایت مدیر کارگروه توسعه منابع انسانی ستاد، در این برنامه، گزارشی از سیاست‌ها و عملکرد ستاد در حوزه‌های مختلف بویژه توسعه و تولید علم و جایگاه ایران در این حوزۀ فناوری را در جهان را ارائه نمودند.
در ادامه، تعدادی از داوران به بیان نظرات خود راجع به برنامه حمایت‌های تشویقی ستاد پرداختند.
برخی از مواردی که در این جلسه مطرح و مورد بحث قرار گرفت بشرح ذیل است:
  • تأکید بر ادامه روند فعلی حمایت‌ها با توجه به پاسخ شایسته‌ای که از محققان کشور دریافت نموده است.
  • تأثیر دادن ضریب تأثیر مجلات (IF) بر مبلغ حمایت تشویقی مقالات ISI.
  • شناسایی مجلات زرد و حذف آنها از فهرست مجلات مورد حمایت
  • شرایط حداقل برای نوشتن پروپوزال پایان‌نامه اعلام گردد تا متقاضیان ملزم به تکمیل اطلاعات آن باشند.
  • تدبیری برای پروپوزال‌هایی که داوران آنها را تکراری تشخیص می‌دهند اندیشیده شود.
  • تقویت مجلات علمی‌پژوهشی داخلی صورت گیرد.
در پایان جلسه مقرر گردید پبشنهادهای فوق پس از جمع‌بندی جهت تصمیم‌گیری نهایی مورد بررسی قرار گیرد.
 

m4material

مدیر تالار مهندسی مواد و متالورژی
مدیر تالار
تفاهم نامه همکاري بين ستاد نانو و سازمان استاندارد امضاء شد
به منظور همکاري‌هاي علمي، فني و پژوهشي در زمينه تدوين استانداردهاي مورد نياز در فناوري نانو تفاهم نامه‌اي بين سازمان استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران و ستاد ويژه توسعه فناوري نانو در تاريخ 23 دي ماه 88 امضاء شد.
موضوعات اين تفاهم نامه که به امضاي آقاي مهندس برزگري رئيس سازمان استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران و آقاي دکتر سعيد سرکار دبير ستاد ويژه توسعه فناوري نانو رسيد، شامل موارد زير است:
• مشارکت در تدوين استانداردهاي ملي و بين‌المللي در حوزه فناوري نانو
• انجام طرح‌هاي مشترک تحقيقاتي، مطالعاتي و ظرفيت‌سازي منابع انساني براي استانداردهاي فناوري نانو
• شناسايي و به‌کارگيري ظرفيت تشکل‌هاي خصوصي و سازمان‌هاي مردم نهاد در حوزه فناوري نانو
• برگزاري دوره‌هاي آموزشي تخصصي مورد نياز به درخواست طرفين
• همکاري در زمينه نظارت بر اجراي استانداردهاي ملي در حوزه فناوري نانو
• همکاري در زمينه فراهم‌سازي زيرساخت‌هاي مورد نياز براي تدوين و اعمال استانداردهاي فناوري نانو
در جلسه‌اي که براي امضاي تفاهم نامه برگزار شد چند موضوع اصلي مورد بحث و بررسي قرار گرفت. موضوع اول تأسيس و راه‌اندازي مرکز نانومترولوژي به‌وسيله‌ي ستاد بود که قرار شد بعد از راه‌اندازي، اين مجموعه به عنوان مرکز مرجع و مورد تأييد سازمان استاندارد براي بررسي استانداردهاي نانو باشد.
موضوع بعدي که مورد موافقت قرار گرفت اعطاي نشان نانونماد از طرف ستاد و با همکاري سازمان استاندارد به نانومواد و نانومحصولات توليد داخل بود.
موضوع ديگر، برگزاري اجلاس دوره‌اي کميته بين‌المللي استانداردسازي فناوري با حضور حدود 30 کشور جهان در سال 2011 در ايران بود که قرار است ستاد فناوري نانو با همکاري سازمان استاندارد برگزار‌کننده اين اجلاس باشند.
متن اين تفاهم نامه را از اینجا دریافت کنید. ( )
 

m4material

مدیر تالار مهندسی مواد و متالورژی
مدیر تالار
هجدهمين كنفرانس بين‌المللي مهندسي مكانيك
هجدهمين كنفرانس بين‌المللي مهندسي مكانيك (ISME2010) ، 21 الي 23 ارديبهشت سال 1389 در دانشگاه صنعتي شريف برگزار مي‌گردد.
اين همايش با همكاري دانشگاه صنعتي شريف و انجمن مهندسان ايران برگزار مي‌شود.
شايان ذكر است، يكي از محورهاي علمي همايش، مبحث نانوسيالات و ميكروسيالات است، لذا از كليه علاقمندان تقاضا مي‌شود، براي كسب اطلاعات بيشتر به پايگاه اطلاع‌رساني www.isme2010.ir مراجعه نمايند.
 

m4material

مدیر تالار مهندسی مواد و متالورژی
مدیر تالار
سومين همايش کاربرد فناوري نانو در پزشکي و علوم زيستي
سومين همايش کاربرد فناوري نانو در پزشکي و علوم زيستي به همت دانشگاه علوم پزشکي ايران در مرکز همايش‌هاي رازي دانشگاه علوم پزشکي ايران، روزهاي چهارم الي ششم اسفند ماه 1388 برگزار خواهد شد.

دکتر بهرام بلــــوري -دبير همايش- در گفتگو با بخش خبري سايت ستاد ويژه توسعه فناوري نانو، محورهاي اصلي اين همايش را کاربرد نانو در درمان و تشخيص سرطان، دارورساني، تصويربرداري تشخيص پزشکي، مهندسي بافت و فناوري زيستي، ساخت و کاربرد نانوذرات و نانوکامپوزيت‌ها در پزشکي و اثر نانوذرات در محيط زيست و ايمني و توکسيکولوژي آنها برشمرد.

دكتر بلوري از وجود بخش ويژه دانشجويي در اين همايش خبر داد و گفت: «در اين بخش، دستاوردها و گزارشات علمي دانشجويي به‌طور مستقل و جداگانه بررسي مي‌شود و فرصتي جهت شناسايي پتانسيل علمي دانشجويان و محققان در اين زمينه مهيا مي‌شود».

در روزهاي برگزاري کنگره، دو کارگاه جانبي با موضوعات کاربرد ميکروسکپ الکتروني در فناوري نانو و کاربرد الکتروفورز با کاپيلاري اجرا خواهد شد.

علاقمندان براي كسب اطلاعات بيشتر مي‌توانند به پايگاه اطلاع‌رساني nmc3.iums.ac.ir مراجعه نمايند.

سرپرست گروه فناوري نانوي پزشکي دانشگاه علوم پزشکي ايران، در پايان گفتگو اظهار داشت: «همايش‌هاي اول و دوم اين دانشگاه، روزهاي 23/8/86 و 18/3/87 برگزار شده است. همايش اول، توجه ويژه‌اي به جايگاه فناوري نانو و کاربردش در پزشکي داشت و همايش دوم با محوريت جايگاه فناوري نانو در علوم پايه پزشکي و زيستي برگزار شد».


nmc3.iums.ac.ir
 

m4material

مدیر تالار مهندسی مواد و متالورژی
مدیر تالار
راه اندازي آزمايشگاه فناوري نانو در پارک پرديس
شرکت کارآفرینی و فن آوری ایران (کفا)، آزمایشگاه فناوري نانو را براي ارائه خدمات آزمایشگاهی به دانش پژوهان عرصه فناوری نانو، در پارک فناوری پردیس راه‌اندازی کرد.
میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) ، میکروسکوپ نیروی اتمی (AFM) ، میکروسکوپ تونلی روبشی (STM)، پراکندگی دینامیکی نور برای تعیین اندازه ذرات (DLS) ، کروماتوگرافی گازی (GC) از جمله تجهیزات این آزمایشگاه است.
به زودی دستگاه‌های بیشتری از جمله مغناطومتر (VSM) و طیف سنج موزبایر به تجهیزات اين آزمایشگاه افزوده خواهد شد.
آزمایشگاه فناوري نانو در آغاز فعالیت، خدمات خود را به‌صورت نیم بها به پژوهشگران ارائه می‌نماید.
نشانی آزمایشگاه: کیلومتر 20 جاده دماوند، روبروی شهر جدید پردیس، پارک فناوری پردیس، ساختمان فناوری سراج، واحد 101
تلفن: 1-76250050 -021 نمابر: 76250052 -021
دفتر تحویل نمونه: تهران، خیابان ستارخان، خیابان شهید حبیب ا...، جنب خیابان خارک، کوچه شهید مظفری، پلاک 8
تلفن: 6-66555824-021 نمابر: 66552423-021


اين خبر در ماهنامه شماره 148 به چاپ رسيده است
شرکت کارآفريني و فن آوري ايران
 

m4material

مدیر تالار مهندسی مواد و متالورژی
مدیر تالار
چهارمين کنفرانس ملي خلأ ايران
چهارمين کنفرانس ملي خلأ ايران، روزهاي 4 و 5 اسفندماه 1388 در دانشگاه صنعتي اصفهان برگزار مي‌گردد.

محور اصلي اين کنفرانس كه با همکاري انجمن خلأ ايران و به رياست دکتر مهدي صالحي برگزار مي شود، کاربرد علوم و فنون خلأ در حوزه مهندسي مواد است.

هدف از برگزاري اين همايش، آشنايي با مباحث و کاربرد فناوري خلأ در حوزه نانو، صنايع فولاد، صنايع هوافضا، ريخته‌گري، پوشش‌دهي قطعات صنعتي، مهندسي سطح، لايه‌هاي نازک، آناليز مواد، ميکروالکترونيک و غيره است.

شايان ذكر است كه حدود 60 مقاله تخصصي در اين سمينار ارائه خواهد شد و از فعاليت‌هاي جانبي، مي‌توان به برگزاري کارگاه‌هاي آموزشي و نمايشگاه تجهيزات و توليدات مرتبط اشاره کرد.

علاقمندان جهت کسب اطلاعات بيشتر مي‌توانند به پايگاه اطلاع‌رساني vac4.vsi.ir مراجعه نمايند.
 

m4material

مدیر تالار مهندسی مواد و متالورژی
مدیر تالار
دومين همايش ملي سوخت، انرژي و محيط زيست
دانشگاه صنعتي کرمانشاه، آخرين روزهاي ارديبهشت 89، دومين همايش ملي سوخت، انرژي و محيط زيست را برگزار مي کند.
اين همايش روزهاي 29 و 30 ارديبهشت ماه 1389 در شش محور اصلي زير برگزار مي‌شود:
• بازبابي سوخت و انرژي
• انرژي هاي تجديد پذير
• كاربردهاي فناوري نانو در حوزه انرژي
• سوخت و محيط زيست
• بهينه سازي مصرف سوخت و انرژي
• فناوري هاي نوين در كنترل آلودگي محيط زيست
در کنار برگزاري همايش، نمايشگاهي به منظور ارائه آخرين دستاوردهاي پژوهشي و صنعتي در زمينه هاي محور همايش برگزار خواهد شد. اطلاعات لازم در زمينه حضور در نمايشگاه، در سايت http://www.2ncfee.ir/fa آمده است.
تاريخ‌هاي مهم
  • مهلت ارسال چکيده: 15 بهمن 1388
  • اعلام نتايج داوري چکيده مقالات: 30 بهمن 1388
  • مهلت ارسال اصل مقاله: 15 اسفند 1388
  • اعلام نتايج داوري اصل مقاله: 25 اسفند 1388
  • مهلت ثبت نام: 20 فروردين 1389
  • زمان برگزاري همايش: 29و30 ارديبهشت 1389
اطلاعات تماس با دبيرخانه همايش
http://www.2ncfee.ir/fa
 

hamideh vf

عضو جدید
کاربر ممتاز
انتشار کتابي جامع در زمينه فناوري‌نانو

انتشار کتابي جامع در زمينه فناوري‌نانو

استورات ليندسي، استاد و رئيس موسسه طراحي زيستي مركز فيزيك زيستي ملكولي منفرد، اولين راهنماي جامع را در حوزه فناوري‌نانو منتشر نمود.

اين كتاب به طور خلاصه اين رشته نوظهور را كه در سال‌هاي اخير منابع مالي قابل توجهي را جذب كرده، ارائه كرده است و حوزه‌‌هايي مانند توالي DNA، ماشين‌آلات ملكولي، نانوكريستال‌ها و ميكروسكوپ‌هاي مختلف را تشريح نموده است.

«مقدمه‌اي بر فناوري‌نانو» عنوان كتابي است كه توسط انتشارات دانشگاه آكسفورد منتشر شده و براي محققان و دانشمندان كشورهاي مختلف، به طور ويژه، ويژگي‌هاي علوم نانو را تشريح نموده است.

ليندسي در تشريح انگيزه انتشار اين كتاب مي‌گويد، هدف از انتشار كتاب فوق بررسي اين حوزه تحقيقاتي بكر و تشريح مفاهيم فيزيك زيستي براي دانشجويان مستعد است. اين كتاب، رشته‌هاي مختلف و پديده‌هاي كوانتوم پايه، ابزارهاي تجارت و كاربردهاي نانومقياس را منسجم کرده است.

کتاب فوق حاصل مجموعه سخنراني‌هاي استاد در زمينه علوم نانو طي ساليان گذشته و درون‌دادهاي با ارزش ناشي از بازخورد دانشجويان اين حوزه بوده است.

به گفته نويسنده کتاب، آنچه که در مقياس نانو روي مي‌دهد دربرگيرنده الزاماتي براي رشته‌هاي شيمي، زيست‌شناسي، فيزيک، علم مواد و مهندسي است. با اين همه، قلمرو فناوري‌نانو فاقد کتابي جامع است تا عناصر مختلف اين حوزه را باهم درآميزد.
 

m4material

مدیر تالار مهندسی مواد و متالورژی
مدیر تالار
اولين باتري‌هاي صنعتي مبتني بر نانولوله کربني
شرکت اکولُکَپ سُلوشنز(EcoloCap Solutions)، بعد از سال‌ها تلاش اولين باتري مبتني بر نانولوله کربني خود را براي تست‌هاي مستقل در آمريکا تحويل داده است. به محض تکميل اين تست‌ها، اين شرکت به سمت بازاريابي و توليد انبوه محصول خود حرکت خواهد کرد.

شرکت اکولکپ سلوشنز،يک توليد‌کننده محصولات انرژي جايگزين، اعلام کرد که اولين کشتي حامل باتري‌هاي مبتني بر نانولوله کربني‌اش براي تست‌هاي مستقل از تاسيسات اين شرکت واقع در کره‌جنوبي به مقر اين شرکت در آمريکا رسيده است. اين باتري از همه لحاظ فني شامل ظرفيت ذخيره‌سازي، ولتاژ پيل، راندمان گرمايي و زمان شارژ، مورد آزمايش قرار خواهد گرفت. نتايج به زودي منتشر و قابل دسترسي خواهد بود.

ميکائيل سيگِل، رئيس و مدير اجرايي اين شرکت و شرکت تکنولوژي بابِل‌ميکرو (زيرمجموعه اين شرکت)، گفت: براي رسيدن به اين مرحله مسير طولاني طي کرده‌ايم. دانشمندان ما تلاش زيادي کرده‌اند و لايق رسيدن به اين نتايج هستند. اين محصول در شش ماه گذشته در سرتاسر جهان به شدت مورد توجه قرار گرفته‌است. ما منتظر انتشار نتايج اين تست‌ها هستيم و اعتقاد داريم که آنها مزاياي اين فناوري جديد را تأييد خواهند کرد و به همه سؤالات باقي‌مانده در مورد اين محصول، پاسخ خواهند داد.

اين باتري مبتني بر نانولوله کربني بوسيله شرکت K-MBT، زيرمجموعه شرکت اکولکپ سلوشنز در سئول کره‌جنوبي توسعه داده شده‌بود. خط توليد باتري 12 ولتي مبتني بر نانولوله کربني شرکت اکولکپ ساخته شده‌است. اين باتري‌هاي 12 ولتي براي گستره وسيعي از کاربردهاي صنعتي و صنايع خودروسازي مشخصه‌هاي عملکردي را به شدت افزايش و هزينه‌هاي عملياتي را به شدت کاهش خواهند ‌داد.

اين شرکت همچنين اعلام کرده است که توسعه نسل جديد باتري نانوليتيومي‌اش در حال تکميل است.

اطلاعات بيشتر در مورد اين باتري‌هاي مبتني بر نانولوله‌ کربني در سايت اين شرکت موجود است.


http://www.ecolocap.com/site/en/mbt-cnt-battery.html
 

m4material

مدیر تالار مهندسی مواد و متالورژی
مدیر تالار
ساخت اولين ترانزيستور مولکولي جهان
دانشمندان در کره و آمريکا موفق به توليد اولين ترانزيستور ساخته‌شده از يک مولکول منفرد شده‌اند. اين محققان نشان داده‌اند که جريان در سرتاسر اين ترانزيستور مي‌تواند با تنظيم انرژي‌هاي اوربيتالي مولکولي منفرد کنترل شود.

تاکهي ‌لي از موسسه علوم و فناوري گوانگجو در کره جنوبي و مارک ريد از دانشگاه يل نشان داده‌اند که يک مولکول بنزن متصل به تماس‌ها نانوسيم طلايي، مي‌تواند مانند يک ترانزيستور سيليکوني عمل کند. اين محققان بسته به ولتاژ اعمال‌شده بين اين تماس‌ها قادر به تحت‌نفوذ بردن سطوح مختلف انرژي اين مولکول شدند. با تحت نفوذ بردن سطوح انرژي، آنها قادر به کنترل جريان عبوري از سرتاسر اين مولکول شدند.

ريد گفت: اين کار شبيه به غلتاندن يک گوي روي يک تپه است، در اين حالت گوي نشان‌دهنده جريان الکتريکي و ارتفاع تپه نشان‌دهنده سطوح مختلف انرژي اين مولکول مي‌باشد. ما قادر به تنظيم ارتفاع اين تپه شديم؛ بطوري که هنگامي که ارتفاع کم است به جريان اجازه عبور مي‌دهد و هنگامي که ارتفاع زياد است عبور جريان را متوقف مي‌کند.
اولين ترانزيستور مولکولي ساخته شده در جهان. اين محققان در کار قبلي خود شرح داده بودند که مي‌توان مولکول‌هاي منفرد را بين دو تماس الکتريکي به دام انداخت. آنها اکنون روش‌هايي را توسعه داده‌اند که به آنها اجازه مي‌دهند، آنچه را که در اين سطح مولکولي اتفاق مي‌افتد، ببينند.

ساخت مدارات کامپيوتري با استفاده از مولکول‌ها موضوع بسيار جالبي است، زيرا ساخت ترانزيستورهاي مرسوم در چنين مقياس کوچکي امکان‌پذير نيست. ريد مي‌گويد که کار آنها يک تحول بزرگ علمي است، اما کاربردهاي عملي چنين کامپيوترهاي کوچک‌تر و سريع‌تري چندين‌دهه طول خواهد کشيد.

او اضافه مي‌کند که هرچند ساخت نسل جديدي از مدارات مجتمع سال‌ها طول‌خواهد کشيد، اما ما بعد از چند سال تلاش و کوشش نشان داده‌ايم که مولکول‌ها مي‌توانند به‌عنوان ترانزيستور عمل کنند.

نتايج اين تحقيق در مجله‌ي Nature منتشر شده‌است.

http://opa.yale.edu/news/article.aspx?id=7169
 

m4material

مدیر تالار مهندسی مواد و متالورژی
مدیر تالار
اتصال نانوذرات با DNA مصنوعي
گروه تحقيقاتي آزمايشگاه ملي بروکاون با استفاده از رشته‌هاي "DNA" مصنوعي نانوذرات را به هم متصل کردند. ساختارهاي ايجادشده قادرند پيکربندي خود را تحت شرايط مختلف تغيير دهند كه اين ويژگي باعث مي‌شود تا بتوان از آنها به‌‌عنوان سوئيچ برگشت‌‌پذير استفاده كرد. با توجه به قابليت اين ساختارها براي انطباق‌‌پذيري با سيستم‌هاي زنده، مي‌توان اميدوار بود که از آنها در ساخت ماشين‌هاي نانو مقياس براي تبديل انرژي خورشيد به ديگر صورت‌هاي انرژي استفاده کرد.
مدل غلتيدن يک نانوميله روي سطح آب. رنگسازهاي قطبي‌شده (قرمز) جذب مولکول‌هاي قطبي آب مي‌شوند. محققان توانستند با دقت بسيار بالايي فاصله‌ي موجود ميان نانوذرات را در اين ساختارها کنترل کنند. ويژگي‌هاي نظير خواص مغناطيسي يا نوري در نانو مواد به اين فاصله‌ها بستگي دارد.

پيش از اين دانشمندان از تک‌‌رشته‌هاي "DNA" متصل به نانوذرات در ايجاد اين ساختارها استفاده مي‌کردند؛ اما در اين کار جديد از جفت رشته‌هاي "DNA" استفاده شده‌‌است. تک رشته‌هاي "DNA" به‌‌راحتي درهم مي‌پيچند؛ اما جفت رشته‌ها بر خلاف بسيار محکم بوده، مي‌تواند فاصله‌ي موجود ميان نانوذرات را در مقادير مشخصي ثابت نگه دارد.

علاوه بر اين برخي از اين جفت رشته‌هاي "DNA" به شکل حلقوي درآمده و ذرات را در فاصله‌ي بسيار کمي از يکديگر نگه مي‌دارند. با ترکيب جفت رشته‌هاي "DNA" حلقوي و غير حلقوي، دانشمندان ثابت کردند که مي‌توانند فاصله‌ي موجود ميان نانوذرات را با دقت بيشتري کنترل کنند و ساختار ايجادشده را از يک پيکربندي به پيکربندي ديگر تغيير دهند.

آنها اميدوارند با افزودن "DNA" يه يک مولکول ديگر به‌‌عنوان محرک‌‌هاي خارجي، بتوانند پيکربندي ساختارهاي ايجادشده را تغيير دهند.


http://www.physorg.com/news180624054.html
 

m4material

مدیر تالار مهندسی مواد و متالورژی
مدیر تالار
بهبود حافظه کوانتومي با روش چرخ و فلکي خواندن اطلاعات
محققاني که اميدوار به ساخت رايانه‌هاي کوانتومي هستند در حال بررسي روش‌هاي متنوع ذخيره‌سازي اطلاعات هستند. اتم‌هاي نيتروژني که در داخل الماس قرار گرفته‌اند، نويدبخش رمزگذاري بيت‌هاي کوانتومي (کيوبيت‌ها) هستند؛ ولي فرايند خواندن اطلاعات منجر به سيگنال بسيار ضعيفي مي‌گردد. اکنون فيزيکدان‌ها يک روش چرخ و فلکي توسعه داده‌اند که قادر به توليد سيگنال‌هاي بسيار قوي‌تر براي اين کيوبيت‌ها است.

راه اندازي يک کيوبيت در يک مسير کوانتومي طولاني (مسير 2 و 3) مي‌تواند به طور رويايي کيفيت سيگنالي را که از طي يک مسير کوتاه‌تر بدست آمده است (مسير 1) بهبود بخشد.
در يک رايانه کوانتومي، يک بيت منفرد اطلاعات در يک خاصيت از يک سيستم مکانيکي کوانتومي، مانند اسپين يک الکترون، رمزگذاري مي‌شود. در اکثر ترتيب‌هايي که فرآيند ذخيره‌سازي به اتم‌هاي نيترژن جاسازي‌شده در الماس وابسته است، خواندن اطلاعات باعث نظم‌گيري متفاوت کيوبيت‌ها مي‌شود که به معناي آن است که فقط يک فرصت براي اندازه‌گيري حالت کيوبيت‌ها وجود دارد.

گروهي از فيزيکدان‌هاي آلماني از دانشگاه اشتودگارت توانسته‌اند با به کارگيري اسپين هسته‌هاي نيتروژن، فرآيند بازخواني تک پله‌اي اطلاعات را به يک فرآيند چندپله‌اي تغيير دهند. اين محققان کشف کردند که به جاي نظم‌گيري مجدد کيوبيت‌هاي الکتروني بعد از خواندن اطلاعات، مي‌توانند حالت هسته‌اي نيترژن را قبل از آنکه اطلاعات ذخيره‌شده در کيوبيت‌ها پاک شود، دو بار تغيير دهند.

حالت مربوط به هسته‌هاي نيترژن هيچ اطلاعات مهمي را ثبت نمي‌کند و فقط به اين محققان اجازه مي‌دهد که فرآيند خواندن حالت‌هاي کيوبيت‌ها را در چندمرحله انجام دهد. اين امر منجر به يک فرآيند مکانيک کوانتومي پيچيده‌تر مي‌شود و قادر است تعداد رخداد‌هاي قبل از پاک شدن اطلاعات را سه برابر بيشتر کند، که به نوبه خود مي‌تواند سيگنال اطلاعات را در کيوبيت‌ها تقويت نمايد.

اين محققان نتايج خود را در مجله‌هاي Physical Review B و Physics منتشر کرده‌اند.

http://www.azonano.com/news.asp?newsID=15512
 

m4material

مدیر تالار مهندسی مواد و متالورژی
مدیر تالار
تركيب نانولوله‌ها و پادتن‌‌ها جهت درمان سرطان سينه
نانولوله‌هاي كربني تك‌جداره به علت داشتن توانايي بالقوه به‌عنوان عوامل نوين تزريقي براي شناسايي سرطان و نيز عوامل دارويي مورد توجه قرار گرفته‌اند. اكنون گروهي از پژ‍وهشگران از شش موسسه‌، نانولوله كربني چندمنظوره را ايجاد كرده‌اند كه مي‌تواند شكل حاد سرطان سينه را شناسايي و تخريب نمايد.

HER2، يكي از خانواده ژن‌هايي است كه مي‌توانند در تنظيم رشد و ازدياد سلول‌هاي انساني كمك نمايند. سلول‌هاي عادي حاوي دو نسخه از HER2 هستند اما حدود 20 تا 25 درصد از سرطان‌هاي سينه حاوي سلول‌هايي با نسخه‌هاي چندتايي از اين ژن بوده كه منجر به توليد بيش از حد پروتئين رمزگذاري‌شده با HER2 مي‌گردد. در نتيجه رشد سريع تومورها و درمان مشكل را خواهيم داشت.

بيان شماتيك از نانولوله‌هاي كربني تك‌ديواره‌اي كه توسط پادتن IgY ضد HER2، عامل‌دار شده‌اند.
گروهي كه تحت راهنمايي دكتر هوسكين هي از دانشگاه راتجرز و دكتر يان ‌زيائو از موسسه ملي استاندارد‌ها و فناوري(NIST) هستند، روش ايجاد نانوساختار دومنظوره جديدي كه با اتصال پادتن ضد HER2 به نانولوله‌هاي كربني كوتاه تشكيل مي‌گردد، را بيان كرده‌اند. اما علاوه بر استفاده از پادتن انساني ضد HER2، يك پادتن رشديافته در جوجه نيز توسط پژوهشگران مورد استفاده قرار گرفته است. تفاوت‌هاي ژنتيكي فاحش بين نمونه‌هاي مرغي و انساني، پادتن جوجه را قادر ‌ساخت تا با پروتئين هدف در سلول‌هاي تومور به شدت واكنش دهد در حاليكه از سلول‌هاي عادي با ساير پروتئين‌هاي انساني صرفنظر كند.

اين محققان سپس از مزيت دو خاصيت نوري منحصر بفرد در نانولوله‌هاي كربني براي شناسايي و تخريب سلول‌هاي سرطان سينه HER2 استفاده نمودند. نور ليزر نزديك به مادون قرمز با طول موج 785 نانومتر به شدت از نانولوله‌ها بازتاب مي‌كنند و اين علامت قوي به آساني توسط روش طيف‌نگاري رامان شناسايي مي‌شوند. افزايش طول موج ليزر تا 808 نانومتر موجب جذب آن توسط نانولوله‌ها شده و در نتيجه نانولوله‌ها و هر آنچه به آنها متصل است (در اين حالت، سلول‌هاي تومور HER2) را مي‌سوزاند.

اين آزمايش‌ در محيط كشت سلولي در آزمايشگاه انجام شده است. با استفاده از تركيب نانولوله و پادتن HER2، نزديك به 100% سلول‌هاي سرطاني نابود مي‌شوند در حالي‌كه محدوده سلول‌هاي عادي، آسيب نمي‌بينند.

نتايج اين تحقيق در مجله‌‌ي BMC Cancer منتشر شده‌است.

http://nano.cancer.gov/action/news/2010/jan/nanotech_news_2010-01-12c.asp
 

m4material

مدیر تالار مهندسی مواد و متالورژی
مدیر تالار
منشور اخلاق حرفه‌اي
ما با توکل برخالق يکتا، رعايت اخلاق حرفه‌اي، قانون‌مداري و برنامه‌ريزي مناسب، تلاش مي‌کنيم اصول زير را که ضامن دستيابي به رضايت مشتريان و خدمات‌رساني مطلوب است، اجرا نموده و رعايت نماييم.

1) ما برآنيم كه منافع خود را در منافع عام (اعم از مراکز عضو شبکه، مشتريان خود و جامعه) جستجو کنيم؛

2) رضايت و تکريم مشتري را عالي‌ترين هدف خود دانسته و تمام تلاش خود را براي تأمين خواسته وي به کار ‌بريم؛

3) با رعايت صداقت و رازداري، اطلاعات مشتريان را حفظ نموده و همواره نسبت به آنان صادق باشيم؛

4) در راستاي حذف تشريفات زايد و پرهيز از اتلاف وقت مشتريان كوشا بوده، همواره در مسير تسهيل دسترسي آنها به خدمات آزمايشگاهي گام برداريم؛

5) نسبت به انتقادها و پيشنهادهاي سازنده مشتريان حساسيت کافي داشته، پاسخگوي نيازهاي مشروع آنها بوده، از هرگونه تلاش در اين راه دريغ ننماييم؛

6) با استفاده از همکاري شبکه‌اي، به اشتراك‌گذاري توانمندي‌هاي تجهيزاتي و هم‌افزايي دانش، کيفيت و سرعت خدمت‌رساني به مشتريان شبکه را ارتقا بخشيم؛

7) با رعايت استانداردهاي بين‌المللي کيفي و زيست‌محيطي، نکات ايمني و سلامت شغلي و استفاده بهينه از منابع انرژي، محيطي سالم را براي خود و ديگران فراهم ساخته، پذيرش الگوي توسعه پايدار براي کشورمان را مورد تأکيد قرار دهيم؛

8) از بخشي‌نگري و نگاه محدود سازماني در ارايه خدمات علمي-آزمايشگاهي دوري نموده، تحقق منافع ملي و نگاه فرابخشي را وجه همت خود قراردهيم؛

9) به‌عنوان يک تشکل دانش‌محور و خدمات‌رسان علمي-آزمايشگاهي در سطح کشور، خود را ملزم و متعهد بدانيم که با تدوين برنامه‌هاي راهبردي و اجرايي مناسب و به‌روز، در مسير تحقق اهداف شبکه گام برداريم.

شماره بازنگري: 01
(27/11/1388)

اين خبر در ماهنامه شماره 149 به چاپ رسيده است
ستاد ويژه توسعه فناوري‌نانو
 

m4material

مدیر تالار مهندسی مواد و متالورژی
مدیر تالار
آمار حمايت از ثبت اختراعات فناوري نانو
ستاد ویژه توسعه فناوری نانو در راستای توسعه فرهنگ ثبت اختراع در کشور و تجاری سازی دستاوردهای محققان، اقدام به حمایت از ثبت اختراعات مرتبط با فناوری نانو در ادارات معتبر ثبت اختراع نظیر USPTO,EPO,PCT و ... می نماید.
برهمین اساس تا بهمن ماه 1388، بیش از 60 درخواست ثبت اختراع به واحد مالکیت فکری ستاد نانو ارائه شده است که ستاد، 17 مورد آن را برای ثبت به وکلای پتنت واگذار کرده است. هشت مورد از این درخواستها در اداره ثبت اختراعات آمریکا (USPTO) فایل شده است، که چهار پتنت آن در مرحله پابلیش قرار دارد.
شایان ذکر است که ستاد ویژه توسعه فناوری 80 درصد هزینه ثبت پتنت در ادارات معتبر خارج از کشور را تا سقف 12 میلیون تومان پرداخت می کند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر به بخش مالکیت فکری سایت نانو مراجعه نمائید.

www.nano.ir/ip
 

m4material

مدیر تالار مهندسی مواد و متالورژی
مدیر تالار
راه‌اندازي ميكروسكوپ FE-SEM در دانشگاه تهران
ميكروسكوپ FE-SEM آزمايشگاه لايه‌ نازک و نانوالکترونيک دانشکده برق و کامپيوتر دانشگاه تهران، راه‌اندازي شد.

دكتر شمس‌الدين مهاجرزاده، در گفتگو با بخش خبري سايت ستاد ويژه توسعه فناوري نانو با بيان اين مطلب كه اين ميکروسکوپ در اواسط مهرماه 1388 راه‌اندازي شده است، گفت: «اين دستگاه با دقتي بسيار بالا و از نوع گسيل ميداني است که در کشور منحصر به‌فرد بوده و قابليت مشاهده نانوساختارها را دارد و در حال حاضر، آماده ارايه خدمات به متقاضيان و محققان است».

رئيس آزمايشگاه لايه‌ نازک و نانوالکترونيک دانشکده برق و کامپيوتر دانشگاه تهران، از ارايه خدمات اين آزمايشگاه در روزهاي شنبه تا پنج‌شنبه، از ساعت 8 صبح الي 9 شب خبر داد و اظهار داشت: «انجام آزمايش در حضور متقاضي انجام مي‌شود و بدين‌وسيله، امکان بررسي نمونه و تصويربرداري از ساختارهاي خاص محقق مي‌گردد. با توجه به اينکه تصاوير به‌صورت کامپيوتري ذخيره مي‌گردند، لذا امکان دريافت جواب بلافاصله پس از اجراي آزمايش وجود خواهد داشت. همچنين نمونه‌سازي شامل تميز کردن در حمام اولتراسونيک – لايه‌نشاني طلا و شستشو در آزمايشگاه و در کنار دستگاه انجام مي‌گردد و نيازي به آماده‌سازي از طرف متقاضي نيست».

دكتر مهاجرزاده در رابطه با مزيت اين ميكروسكوپ نسبت به ساير SEMها گفت: «اين دستگاه، از نوع گسيل ميداني است و اشعه الکتروني با دقت بالا ساطع مي‌گردد. اين ميکروسکوپ داراي ضريب بزرگ‌نمايي تا سيصد هزار مرتبه است که از نظر همه مصرف‌کنندگان از شفافيت بالا و دقت بسيار خوبي نسبت به دستگاه‌هاي SEM معمولي برخوردار است».

دكتر مهاجرزاده در پايان گفتگو، از تخفيف 30 درصدي هزينه‌ آزمون‌‌ها، براي دانشجويان سراسر كشور خبر داد.

متقاضيان محترم مي‌توانند براي ارتباط با آزمايشگاه و يا كسب اطلاعات بيشتر با شماره‌هاي 88013201 يا 61114337 و 61114345 تماس بگيرند.

ستاد ويژه توسعه فناوري‌نانو
 

m4material

مدیر تالار مهندسی مواد و متالورژی
مدیر تالار
نانوجاذبي براي حذف فلزات سنگين از پساب‌ها
نانوحفره‌اي سيليكاتي به وسيله محققان پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌اي سنتز شد و ساختار آن به منظور جذب بيشتر فلزات سنگين از پساب‌هاي صنعتي اصلاح شد.

دکتر حميد سپهريان و همكارانش در پژوهشي، ساختار نانوحفره سيليکاتي MCM-41 را با استفاده از گروه‌هاي عاملي تيول و آمين اصلاح نمودند و موفق به تهيه جاذب نانوحفره جديدي با ظرفيت جذب بالا براي کاتيون‌هاي سنگين شدند.

دکتر سپهريان در گفتگو با بخش خبري سايت ستاد ويژه توسعه فناوري نانو، مراحل سنتز اين نانوحفره را چنين برشمرد: «ابتدا نانوحفره سيليكاتي MCM-41، تهيه و سپس براي اصلاح رفتار جذبي آن، از (3‌- ‌مركاپتوپروپيل) تري‌‌متوكسي سيلان و (3‌- ‌آمينوپروپيل) تري‌‌اتوكسي سيلان براي عامل‌دار کردن ساختار نانوحفره، استفاده شده است. براي اين کار، مقدار مشخصي از نانوحفره MCM-41 و واکنش‌گرهاي آلي ذکر شده، در حلال تولوئن رفلاکس شده و بعد از زمان معيني، ***** گرديده و چند بار با اتانول شستشو و در نهايت خشک گرديده است. براي اندازه‌گيري ميزان جذب، جاذب‌هاي اصلاح شده را با يون‌هاي مختلف مجاورت داده، هم زده و بعد از زمان معيني، ميزان يون را در محلول اندازه‌گيري کرده‌ايم».

نتايج حاكي از آن است که جذب يون روي (Z N روي جاذب سنتز شده به طور قابل ملاحظه‌اي نسبت به دو جاذب قبلي که فقط با يک گروه عاملي، عامل‌دار شده بودند افزايش يافته است.

بنابراين تمامي صنايعي که با پساب‌هاي حاوي کاتيون‌هاي سنگيني مانند کروم، جيوه، روي و زيرکونيوم مواجه هستند، مي‌توانند از اين محصول استفاده کنند.

جزئيات اين پژوهش که با همکاري دکتر سيد واقف حسين، آقاي فرخ رخشنده‌رو و خانم ليلا کامل انجام شده، در مجله Chinese Journal of Chemistry (جلد 27، صفحات 2174- 1271، سال 2009) منتشر شده است.


ستاد ويژه توسعه فناوري‌نانو
 

m4material

مدیر تالار مهندسی مواد و متالورژی
مدیر تالار
بازديد دانش‌آموزان فعال باشگاه نانو از پژوهشگاه صنعت نفت
باشگاه نانو، پس از برگزاری دوره‌های آموزشی در سطوح عمومی، متوسط و پیشرفته، دانش‌آموزان را به پژوهشگاه صنعت نفت برد تا آنها را از نزدیک با صنایع مرتبط با فناوری‌نانو آشنا کند.
صبح روز چهارشنبه، 30 دی ماه 1388، بیش از 30 دانش‌آموز فعال باشگاه نانو با صنعتگران همراه شدند و از بخش‌های مختلف پژوهشگاه صنعت نفت دیدن کردند.
اين دانش‌آموزان از نزدیک با دستگاه‌های اندازه‌گیری خواص نانومواد مانند خواص مکانیکی (مقاومت کششی، مقاومت خمشی، سختی، مقاومت به ضربه)، خواص حرارتی (دمای انتقال شیشه‌ای، گرماسنجی، ضریب انبساط حرارتی) و خواص فیزیکی، الکتریکی و ... آشنا شدند. اين دانش‌آموزان پيشتر در يک دوره پيشرفته آزمايشگاهی موفق به ساخت نوعی نانوکامپوزيت شده بودند.
آخرین بخش بازديد، حضور در پژوهشکده نانو بود که در آن، اعضای باشگاه از نزدیک با نحوه ساخت نانولوله‌های کربنی و کاتالیست‌های نانوساختار آشنا شدند.
دکتر علیمراد رشیدی، محقق جوان برتر فناوری‌نانو و رئيس پژوهشکده نانو در اين بازديد به استقبال دانش‌آموزان آمد و با آنها در مورد فعاليت‌های خود در حوزه فناوری‌نانو صحبت کرد.
خبرکامل این بازدید را به همراه گزارش تصویری آن ، در سایت باشگاه نانو ببینید.

http://www.nanoclub.ir
 

m4material

مدیر تالار مهندسی مواد و متالورژی
مدیر تالار
تغيير خواص آب‌گريزي نانولوله كربني
پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامي واحد دورود، با تغيير خواص آب‌گريزي نانولوله كربني زيگزاگي، كاربردهاي جديدي را براي اين نانولوله معرفي كردند.​

دكتر ليلا مهدويان در گفتگو با بخش خبري سايت ستاد ويژه توسعه فناوري نانو با بيان اين مطلب که نانولوله‌هاي كربني پايه اساسي بسياري از تحقيقات و فنون كاربردي است، افزود: «نانولوله کربني زيگزاگي، اغلب آب‌گريز و نيمه‌‌رسانا بوده و دفع‌کننده ترکيبات قطبي، همانند آب و الکل‌ها است، لذا براي آب‌دوست نمودن آن، پژوهشي را در دانشگاه آزاد اسلامي واحد دورود انجام داده‌ايم».​

دکتر مهدويان، براي اين كار، برهم‌کنش الکل‌ها را با نانولوله کربني بررسي کرده است. وي به اين نتيجه رسيده كه با قرار گرفتن اتانول در مجاورت نانولوله کربني، تبادل الکتروني بين آنها صورت مي‌گيرد و تبديل به محصولاتي مانند استالدئيد، اتيل استات، مولکول‌هاي هيدروژن و در نهايت دي‌اکسيدکربن و آب مي‌شود. اين تبادل الکتروني بين آنها، نانولوله کربني را براي استفاده در سنسورهاي گازي و جايگزيني براي سوخت‌هاي فسيلي، مناسب ساخته است.​

استاديار دانشگاه آزاد اسلامي، براي ارزيابي انرژي و ساختار سطح (تابعي از پتانسيل شيميايي مواد جذب شده)، از محاسبات ترموديناميكي اتمي Ab initio و براي شبيه‌سازي رفتار فيزيكي اتانول بر سطح نانولوله كربني، تحت شرايط و حالات متفاوت، از روش مونت كارلو استفاده نموده است.​

جزئيات اين کار تحقيقاتي كه با حمايت و همکاري پروفسور نيکورن منگ کورتانگ از دانشگاه چيانگ ماي، دانشکده نانوتکنولوژي کشور تايلند و پروفسور مجيد منجمي انجام شده، در مجله Fullerenes, Nanotubes and Carbon Nanostructures (جلد 17، صفحات 495–484، سال 2009) منتشر شده است.​

ستاد ويژه توسعه فناوري‌نانو
 

m4material

مدیر تالار مهندسی مواد و متالورژی
مدیر تالار
بهينه‌سازي فرايند اكسايش هيدروکربن‌ها
به‌تازگي پژوهشگران ايراني، با استفاده از بسترهاي معدني نانوحفره، موفق به سنتز نانوکاتاليزگر ناهمگني شدند که مي‌تواند بازده واکنش‌هاي اكسايش هيدروکربن‌ها را در صنايع نفت و گاز و پتروشيمي افزايش دهد.

خانم مونس پورخسرواني، در گفتگو با بخش خبري سايت ستاد ويژه توسعه فناوري نانو با بيان اين مطلب که «با كمك نانوراکتور Al-MCM-41، موفق شده‌ايم كه كاتاليزگرهاي ناهمگني را با راندمان بالا براي اکسايش سيکلوهگزان سنتز كنيم»، افزود: «فرايند اکسايش سيکلوهگزان(از اجزاي اصلي سازنده نفت و گاز طبيعي) به دو محصول کتوني و الکلي، نيازمند کاتاليزگرهاي ناهمگني است که فرايند توليد اين دو محصول را با گزينش‌پذيري و راندمان مناسب پيش ببرند و به راحتي از محيط واکنش جدا ‌شوند».

خانم پورخسرواني براي انجام اين كار تحقيقاتي، با الگوبرداري از سيستم‌هاي زيستي(مانند سيتوکرومP-450)، کمپلکس‌هايي از آهن را با ليگاندهاي نيتروژن‌دار مانند اتيلن دي‌آمين، بي‌پيريدين، تترا فنيل پورفيرين و ... سنتز کرده است و آنها را در نانوحفرات مزوپورAl-MCM-41 تثبيت و خواص کاتاليزگري مواد سنتز شده(کاتاليزگرهاي ناهمگن) را در اکسايش سيکلوهگزان به كمك آب اکسيژنه (كه اكسيداني دوست‌دار محيط زيست است) مورد بررسي قرار داده است.

وي دستاوردهاي اين طرح پژوهشي را چنين برشمرد: «نتايج نشان مي‌دهد که از بين کاتاليزگرهاي سنتز شده، کاتاليزگر [Fe(bpy)2Cl2]+/Al-MCM-41با بازده 60% و کاتاليزور Fe(III)/Al-MCM-41 با بازده 3% به ترتيب بيشترين و کمترين بازده را در واکنش اکسايش سيکلوهگزان به وسيله آب آكسيژنه دارند. کاتاليزگر [Fe(bpy)2Cl2]+/Al-MCM-41 در شرايط بهينه شده (زمان و مقدار کاتاليزگر) قادر به تبديل سيکلوهگزان به سيکلوهگزانون و سيکلوهگزانول، بدون توليد محصولات جانبي و با بازده 76% است».

خانم پورخسرواني از واکنش‌هاي اکسايش سيکلوهگزان، به عنوان فرايندهايي براي عامل‌دار کردن هيدروکربن‌هاي موجود در صنايع نفت و گاز ياد كرد و تاكيد كرد كه اين واکنش‌ها در صنايع پتروشيمي نقش بسيار مهمي را دارا هستند.

جزئيات اين پژوهش که با همکاري پروفسور فائزه فرزانه و در دانشگاه الزهرا(س)انجام شده، در مجله

Journal of Molecular Catalysis A: Chemical (جلد 308، صفحات 113- 108، سال 2009)
منتشر شده است.


ستاد ويژه توسعه فناوري‌نانو
 

m4material

مدیر تالار مهندسی مواد و متالورژی
مدیر تالار
گامي موفق به سوي درمان سرطان
پژوهشگران ايراني با كمك نانوذرات، نمونه‌اي از نانوسيستم‌هاي دارورساني را سنتز نموده‌اند كه اين نانوسيستم نتايج مطلوبي در درمان بيماري سرطان داشته است.

دکتر رسول ديناروند، از داروسازان توانمند ايراني است که در زمينه تهيه و ارزيابي نانوذرات حاوي داروي ضدسرطان با هدف ورود ترجيحي دارو به سلول‌هاي سرطاني و كم كردن عوارض آنها فعاليت مي‌کند.

داروهاي ضدسرطان، منجر به توقف فعاليت سلول‌هاي سرطاني و در نهايت نابودي آنها مي‌شود، ولي متاسفانه روي سلول‌هاي طبيعي بدن تاثيرگذار است. به همين دليل همه بيماران تحت شيمي درماني دچار عوارض جانبي شديدي مي‌شوند. از اين رو دانشمندان در تلاشند تا با استفاده از فناوري نانو، سيستم‌هاي دارورساني را به گونه‌اي طراحي نمايند که ضمن جلوگيري از آسيب به سلول‌هاي طبيعي، بتوانند به سلول‌هاي هدف حمله نموده و آنها را از بين ببرند.

رئيس دانشکده داروسازي دانشگاه علوم پزشکي تهران، در گفتگو با بخش خبري سايت ستاد ويژه توسعه فناوري نانو، در مورد چگونگي انجام اين پژوهش گفت: «نانوذرات حاوي داروي ضدسرطان، با استفاده از پليمرهاي زيست تخريب‌پذير مانند PLGA، تهيه شده است. براي اينکه نانوذرات، مدت بيشتري در جريان خون باقي مانده و به وسيله سيستم رتيکولواندوتليال و سلول‌هاي فاگوسيت حذف نشوند، از pegylation استفاده شده است. اتصال مولکوهاي پلي‌اتيلن گليکول روي سطح نانوذرات، باعث عدم شناسايي آنها به وسيله سلول‌هاي فاگوسيت شده و مدت بيشتري در سيستم گردش خون باقي و شانس ورود به سلول‌هاي سرطاني افزايش مي‌يابد. براي هدفمندسازي نانوذرات نيز از مولکول folate که سلول‌هاي سرطاني گيرنده بسيار بيشتري از سلول‌هاي طبيعي دارند، استفاده شده است. همچنين مطالعات کشت سلولي با استفاده از رده‌هاي سلولي سرطاني براي نشان دادن کارايي اين نانوذرات انجام شده است».

سرپرست مرکز تحقيقات نانوفناوري دانشگاه علوم پرشکي تهران در پايان خاطر نشان کرد: «اين پژوهش بخشي از تلاش‌هاي بين‌المللي است که براي طراحي و ساخت سيستم‌هاي موثرتر و کم‌خطرتر ضدسرطان برنامه‌ريزي شده است».

جزئيات اين پژوهش که با همکاري دکتر فاطمه اطيابي، دکتر محمدحسين قهرماني، دکتر ناصر استاد و دکتر ابوالقاسم سجادي انجام شده، در مجله Journal of Food and Drug Analysis(جلد17، صفحات 256- 246، سال 2009) منتشر شده است.

ستاد ويژه توسعه فناوري‌نانو
 

m4material

مدیر تالار مهندسی مواد و متالورژی
مدیر تالار
دست‌يابي به دانش فني ساخت نانوآلياژهاي استحكام بالا
به تازگي، محققان دانشگاه صنعتي شريف، به دانش فني ساخت آلياژهاي استحكام بالا با استفاده از روش انجماد سريع دست يافتند.

اين آلياژ از نوع هايپريوتکتيک و بر پايه آلومينيم نانوساختار است و به‌دليل سبك بودن و داشتن خواص فيزيکي و شيميايي مطلوب‌تر در صنايع حمل و نقل به خصوص در خودرو كاربرد دارد.

دكتر محمد رجبي، نانوآلياژهاي آلومينيم- سيليسيم هايپريوتکتيک حاوي عناصر آلياژي را به دو روش ريسندگي مذاب و افشانش گازي تهيه و ريزساختار و فازهاي تشکيل‌دهنده آنها را به وسيله ميکروسکوپ نوري، تفرق اشعه X، SEM و TEM بررسي کرده‌است. در مرحله بعد، پودرها و ريبون‌هاي خرد شده را پس از پرس اوليه سرد، گاززدايي و پرس گرم نموده و خواص مکانيکي آنها را در دماهاي مختلف ارزيابي کرده‌است. در مرحله آخر، خواص آلياژهاي انجماد سريع را با آلياژهاي سنتي ريختگي، مقايسه و پس از تدوين دانش فني ساخت، امکان‌سنجي توليد لاينينگ داخلي موتور را به روش انجماد سريع بررسي نموده‌است.

عضو هيئت علمي دانشگاه صنعتي نوشيرواني بابل در مورد نتايج اين کار پژوهشي گفت: «استفاده از آلياژهاي انجماد سريع شده، باعث بهبود قابل توجه خواص مکانيکي (به ويژه در دماي بالا) و همچنين کاهش ضريب انبساط حرارتي نسبت به آلياژهاي معمولي ريختگي مي‌گردد. اين اثر ناشي از بهسازي و ريز شدن ريزساختار، تشکيل فازهاي نانومتري و همچنين گسترش حد حلاليت عناصر آلياژي در زمينه آلومينيم است. براي نمونه، استفاده از آلياژهاي انجماد سريع شده مي‌تواند استحکام در دماي K 573 را تا 58% و ضريب انبساط حرارتي را تا 21% نسبت به آلياژ ماهله 138 بهبود بخشد».

جزئيات اين پژوهش كه با همکاري دکتر عبدالرضا سيم‌چي، دکتر پرويز دوامي و مهندس محمود وحيدي انجام شده، در مجله Materials Characterization (جلد60، صفحات 1381-1370، سال 2009) منتشر شده‌است.


ستاد ويژه توسعه فناوري‌نانو
 

Similar threads

بالا