بلوری
عضو جدید
بامیه
بامیه
نام علمی: Hibiscus esculentus L
نام انگلیسی: Edible hibiscus – okra
نام فارسی : بامیه
نام عربی : بامیه
محل پيدايش يا موطن اصلى باميه آفريقاى مرکزى است. البته برخى از دانشمندان آن را بومى آفريقا و آسيا دانستهاند. امروزه کاشت و مصرف باميه درکشورهاى خاورميانه، هندوستان نواحى اطراف درياى مديترانه و اروپاى شرقى متداول مىباشد. بهعلاوه اين محصول در ساير کشورهاى جهان و از جمله کشورهاى آمريکائى به عنوان سبزى مورد استفاده قرار مىگيرد.
اصل بامیه از آسیا و یا آفریقا میباشد و شاید از هر دو قاره باشد. قدمت این گیاه زیاد نیست مصریها در قرن 12 یا 13 میلادی این گیاه را می کاشته اند در اروپای شرقی در اطراف دریای مدیترانه بیش از سایر نقاط از این سبزی مصرف میشود. در ترکیه بامیه را خشک کرده برایمصرف زمستان ذخیره میکنند.
بامیه گیاهی است گرمسیری و در نقاط سرد کم رشد و کم محصول میشود. گیاه دارای ساقه راست، پوشیده از تار و ارتفاع 5/. تا 1 متر (گاهی 2 متر) میباشد. برگهائی به شکل قلب تخم فرعی مرکب از 5-3 لوب و گلهایی منفرد درکناره برگها دارد. رنگ گلبرگهای آن زرد ولی در قسمت وسط قرمز رنگ میباشد. میوه هرمی شکل، دراز و محتوی دانههای پوشیده از تار دارد.
گیاهشناسی
باميه با نام علمى Hibiscus به خانواده پنيرک يا Malvaceae تعلق دارد. در داخل جنس Hibiscus علاوه بر انواع خوراکي، گونههاى زينتى و صنعتى (توليد الياف) فراوانى نيز يافت مىشوند. بوته باميه داراى ساقه اصلى ضخيمى است که در بعضى از ارقام آن شاخههاى فرعى زيادى توليد مىکند. ارتفاع بوته در انواع مختلف کوتاه و پا بلند به ۵۰ تا ۱۵۰ سانتىمتر مىرسد. برگهاى آن پهن و داراى پنج لوب يا بريدگى است. گلها به صورت منفرد و به رنگ زرد که وسط آنها بهرنگ قهوهاى است در کنار برگها ظاهر مىشوند. تشکيل گل و ميوه در گياه تدريجى است و بنابراين باميه داراى طول دوره رشد نسبتاً طولانى مىباشد. میوهی باميه شامل غلاف گوشتى است که داراى مقطعى پنج يا شش ضلعى بوده که از قاعده بهطرف رأس بهتدريج باريک و نوکتيز مىگردد. طول ميوه به ۳ تا ۷ سانتىمتر مىرسد. درون ميوه در چند رديف، دانههاى (بذر) سفيد رنگ و نرمى قرار دارند که پس از رسيدن به رنگ سبز کم رنگ تغيير يافته و سفت مىشوند. پوست خارجى ميوه سفت و خاردار است. رنگ ميوه سبز و در بعضى ارقام سبز مايل به زرد مىباشد.
خواص دارویی
بامیه سرشار از اسید فولیك، ویتامینهای A و C است. همچنین منبع خوبی از ویتامینهای گروه B، منیزیوم، پتاسیم و فیبر غذایی میباشد.
ارزش غذایی نصف لیوان بامیه پخته:
25 كالری دارد؛ پس كم كالری است.
2 گرم فیبر دارد؛ منبع خوبی از فیبر است.
460 واحد ویتامین A دارد؛ منبع خوبی از ویتامین A است.
130 میلی گرم ویتامین C دارد.
50 میلی گرم كلسیم دارد؛ منبع خوب كلسیم كه ضد پوكی استخوان است.
256 میلی گرم پتاسیم دارد؛ كه ضد فشار خون است.
اثرات مواد مغذی موجود در بامیه بر سلامتی بدن
1) فیبر موجود در بامیه به حفظ قند خون كمك میکند؛ بدین ترتیب كه سرعت جذب قند را كاهش میدهد، پس برای افراد مبتلا به دیابت مفید است.
2) موسیلاژ (یك نوع فیبر) موجود در بامیه به كلسترول غذا متصل شده و جذب آنرا كاهش میدهد. همچنین باعث دفع سموم از بدن میشود. اثر بامیه دركاهش كلسترول خون، یكی از خصوصیات بسیار مفید این سبزی است زیرا مثل داروهای كاهنده كلسترول اثرات جانبی ندارد.
3) بسیاری از متخصصان معتقدند كه بیشتر بیماریها از روده شروع میشوند. فیبر موجود در بامیه با جذب آب كافی، از بروز یبوست جلوگیری كرده و ابتلا به بیماری هایی چون بواسیر و دیورتیكولیت* را بشدت كاهش میدهد معمولاً برای افزایش حجم مدفوع و رفع یبوست، مصرف سبوس گندم توصیه میشود كه امكان دارد دیواره روده را حساس كند. ولی موسیلاژ موجود در بامیه روده را نرم كرده و خروج مدفوع را آسان میسازد.
4) اسید فولیك باعث كاهش هموسیستئین خون میشود كه این ماده رگهای خونی را مسدود میکند. ویتامین C نیز یكی از آنتی اكسیدان های مهم میباشد. در مجموع به علت دارا بودن این مواد مغذی و نیز
فیبرهای محلول و املاح باعث پیشگیری از بیماریهای قلبی نیز میشود.
5) برای حفظ اثرات مفید بامیه و آنزیمهای هضمی آن، باید آن را خیلی كم بپزید یعنی با حرارت كم یا با بخار ملایم پخته شود. بعضی افراد بامیه را خام مصرف میکنند. ولی اگر خواستید آن را سرخ كنید، از مقدار كمی روغن زیتون یا روغن گیاهی برای سرخ كردن آن استفاده كنید. * دیورتیكولیت : التهاب دیورتیكول ها (كیسه های گرد فتق مانند در دیواره مخاط روده بزرگ) است كه در اثر تجمع باكتری ها و سایر محرك های داخل دیورتیكول ها ایجاد میشود و باعث درد، نفخ، تهوع، یبوست، اسهال و تب میشود.
بامیه
نام علمی: Hibiscus esculentus L
نام انگلیسی: Edible hibiscus – okra
نام فارسی : بامیه
نام عربی : بامیه
محل پيدايش يا موطن اصلى باميه آفريقاى مرکزى است. البته برخى از دانشمندان آن را بومى آفريقا و آسيا دانستهاند. امروزه کاشت و مصرف باميه درکشورهاى خاورميانه، هندوستان نواحى اطراف درياى مديترانه و اروپاى شرقى متداول مىباشد. بهعلاوه اين محصول در ساير کشورهاى جهان و از جمله کشورهاى آمريکائى به عنوان سبزى مورد استفاده قرار مىگيرد.
اصل بامیه از آسیا و یا آفریقا میباشد و شاید از هر دو قاره باشد. قدمت این گیاه زیاد نیست مصریها در قرن 12 یا 13 میلادی این گیاه را می کاشته اند در اروپای شرقی در اطراف دریای مدیترانه بیش از سایر نقاط از این سبزی مصرف میشود. در ترکیه بامیه را خشک کرده برایمصرف زمستان ذخیره میکنند.
بامیه گیاهی است گرمسیری و در نقاط سرد کم رشد و کم محصول میشود. گیاه دارای ساقه راست، پوشیده از تار و ارتفاع 5/. تا 1 متر (گاهی 2 متر) میباشد. برگهائی به شکل قلب تخم فرعی مرکب از 5-3 لوب و گلهایی منفرد درکناره برگها دارد. رنگ گلبرگهای آن زرد ولی در قسمت وسط قرمز رنگ میباشد. میوه هرمی شکل، دراز و محتوی دانههای پوشیده از تار دارد.
گیاهشناسی
باميه با نام علمى Hibiscus به خانواده پنيرک يا Malvaceae تعلق دارد. در داخل جنس Hibiscus علاوه بر انواع خوراکي، گونههاى زينتى و صنعتى (توليد الياف) فراوانى نيز يافت مىشوند. بوته باميه داراى ساقه اصلى ضخيمى است که در بعضى از ارقام آن شاخههاى فرعى زيادى توليد مىکند. ارتفاع بوته در انواع مختلف کوتاه و پا بلند به ۵۰ تا ۱۵۰ سانتىمتر مىرسد. برگهاى آن پهن و داراى پنج لوب يا بريدگى است. گلها به صورت منفرد و به رنگ زرد که وسط آنها بهرنگ قهوهاى است در کنار برگها ظاهر مىشوند. تشکيل گل و ميوه در گياه تدريجى است و بنابراين باميه داراى طول دوره رشد نسبتاً طولانى مىباشد. میوهی باميه شامل غلاف گوشتى است که داراى مقطعى پنج يا شش ضلعى بوده که از قاعده بهطرف رأس بهتدريج باريک و نوکتيز مىگردد. طول ميوه به ۳ تا ۷ سانتىمتر مىرسد. درون ميوه در چند رديف، دانههاى (بذر) سفيد رنگ و نرمى قرار دارند که پس از رسيدن به رنگ سبز کم رنگ تغيير يافته و سفت مىشوند. پوست خارجى ميوه سفت و خاردار است. رنگ ميوه سبز و در بعضى ارقام سبز مايل به زرد مىباشد.
خواص دارویی
بامیه سرشار از اسید فولیك، ویتامینهای A و C است. همچنین منبع خوبی از ویتامینهای گروه B، منیزیوم، پتاسیم و فیبر غذایی میباشد.
ارزش غذایی نصف لیوان بامیه پخته:
25 كالری دارد؛ پس كم كالری است.
2 گرم فیبر دارد؛ منبع خوبی از فیبر است.
460 واحد ویتامین A دارد؛ منبع خوبی از ویتامین A است.
130 میلی گرم ویتامین C دارد.
50 میلی گرم كلسیم دارد؛ منبع خوب كلسیم كه ضد پوكی استخوان است.
256 میلی گرم پتاسیم دارد؛ كه ضد فشار خون است.
اثرات مواد مغذی موجود در بامیه بر سلامتی بدن
1) فیبر موجود در بامیه به حفظ قند خون كمك میکند؛ بدین ترتیب كه سرعت جذب قند را كاهش میدهد، پس برای افراد مبتلا به دیابت مفید است.
2) موسیلاژ (یك نوع فیبر) موجود در بامیه به كلسترول غذا متصل شده و جذب آنرا كاهش میدهد. همچنین باعث دفع سموم از بدن میشود. اثر بامیه دركاهش كلسترول خون، یكی از خصوصیات بسیار مفید این سبزی است زیرا مثل داروهای كاهنده كلسترول اثرات جانبی ندارد.
3) بسیاری از متخصصان معتقدند كه بیشتر بیماریها از روده شروع میشوند. فیبر موجود در بامیه با جذب آب كافی، از بروز یبوست جلوگیری كرده و ابتلا به بیماری هایی چون بواسیر و دیورتیكولیت* را بشدت كاهش میدهد معمولاً برای افزایش حجم مدفوع و رفع یبوست، مصرف سبوس گندم توصیه میشود كه امكان دارد دیواره روده را حساس كند. ولی موسیلاژ موجود در بامیه روده را نرم كرده و خروج مدفوع را آسان میسازد.
4) اسید فولیك باعث كاهش هموسیستئین خون میشود كه این ماده رگهای خونی را مسدود میکند. ویتامین C نیز یكی از آنتی اكسیدان های مهم میباشد. در مجموع به علت دارا بودن این مواد مغذی و نیز
فیبرهای محلول و املاح باعث پیشگیری از بیماریهای قلبی نیز میشود.
5) برای حفظ اثرات مفید بامیه و آنزیمهای هضمی آن، باید آن را خیلی كم بپزید یعنی با حرارت كم یا با بخار ملایم پخته شود. بعضی افراد بامیه را خام مصرف میکنند. ولی اگر خواستید آن را سرخ كنید، از مقدار كمی روغن زیتون یا روغن گیاهی برای سرخ كردن آن استفاده كنید. * دیورتیكولیت : التهاب دیورتیكول ها (كیسه های گرد فتق مانند در دیواره مخاط روده بزرگ) است كه در اثر تجمع باكتری ها و سایر محرك های داخل دیورتیكول ها ایجاد میشود و باعث درد، نفخ، تهوع، یبوست، اسهال و تب میشود.