آرشیو معماری ایرانی و اسلامی

وضعیت
موضوع بسته شده است.

sara_dr

عضو جدید
ممنون از نظراتتون ایندفعه من باید به خاطر تاخیرم عذر خواهی کنم
این موضوع خیلی جای بحث داره انشاالله سر فرصت منم نظرم میگم
 

smk

عضو جدید
سلام آقا پیمان من تازه عضو شده ام . خواستم ببینم شما پلان و عکس از یک بنای قدیمی در تهران ندارید. ممنون میشم اگه کمکم کنید.
 

amirabas_ali

عضو جدید
کاربر ممتاز
مسجد نصیراملک شیراز

مسجد نصیراملک شیراز

سلام ... این عکسا رو زمانی که واسه درس مرمت رفته بودیم بازدید گرفتم... ترم 6 بودم..
ا لبته این یکی مال کوچه های اطراف هستش...






 

amirabas_ali

عضو جدید
کاربر ممتاز
بناهای تاریخی شیراز

بناهای تاریخی شیراز

اگه عکساش بده ببخشید اخه خودم گرفتم ....

مکان : تخت جمشید ...






Loading...






اینم حافظیه هستش...


Loading...





Loading...


 

hopeful

عضو جدید
ممنون از عکسات:smile:خیلی دلم می خواست الان شیراز به خصوص تخت جشید بودم به نظر من بنای بسیار عجیب وبا عظمتیه آدم وقتی میره اونجا انگار به سال ها قبل برگشته!!!!;)
 

سـعید

مدیر بازنشسته
خانه عامری ها

خانه عامری ها

خانه عامری ها

اين مجموعه مشتمل بر چند ساختمان و حياط مرکزی است که در دوره زنديه و با معماری سنتی و تناسب با اقليم کاشان احداث و در قرن 13 هجری قمری به وسيله مرحوم سهام السلطنه عامری به عنوان محل سکونت فاميلی توسعه يافته است.















منبع : آرمانشهر
 

معمار67سبز

عضو جدید
کاربر ممتاز
تاپیک قبلی یادم رفت بگم با این عکس زیر اسمت بیشتر حال کردم ;)
من عاشق این جور خونه های قدیمی ام با دیدنشون روحم تازه می شه انرژی مثبت می گیرم اصلا. مرسی از فاز مثبتت عزیز:gol:
 

amirabas_ali

عضو جدید
کاربر ممتاز
معماری شیراز

معماری شیراز

آرامگاه شاه شجاع * شیراز

شاه شجاع یکی از بزرگترین و شجاع ترین پادشاهان آل مظفر بوده است که در قرن هفتم چشم از جهان فرومی بندد و چون بعد از وی اختلاف بین جانشینان بوجود میاید وی را در محلی ساده و بدون هیچ تشریفاتی دفن می کنند ودر زمان زندیه فردی به نام میرزا محمد خان کرمانی که از نوادگان شاه شجاع بود با اجازه کریم خان زند در سال 1191 هجری قمری سنگ بزرگی بر قبر وی نهاد و باغچه ای در اطراف آن احداث کرد و این سنگ تاکنون باقی مانده است.آرامگاه دارای 4 ستون مورب است که گنبدی در بالای آن قرار دارد . سطح بیرونی گنبد به وسیله کاشی های تک رنگ نیلوفری تزئین شده است و در سطح داخلی گنبد با کاشی های هفت رنگ تصاویر گل و بوته ایجاد کرده و در چهار قسمت داخل گنبد مطالب و اشعابه خط نستعلیق نوشته اند . آرامگاه دارای محوطه ای کوچک با تعدادی درخت نارنج می باشد .
 

amirabas_ali

عضو جدید
کاربر ممتاز
ادامه

ادامه

باغ ارم -فارس -شیراز

تاریخچه باغ ارم :
باغ ارم یکی از زیباترین و مشهورترین باغهای ایرانی محسوب می شود . قدمت این باغ به دوره سلجوقیان بازمی گردد و در دوره زندیه ، کریم خان زند اقداماتی در جهت بازسازی باغ بعمل آورده است. در زمان قاجاریه این باغ به مدت 75 سال به دست سران ایل قشقایی افتاده است و در این زمان محمد قلی خان عمارتی با شکوه در این باغ پی ریزی کرد که تا کنون نیز پا برجاست. در زمان معتصم الدوله فرخ ، استاندار وقت فارس این باغ را بابت بدهی مالک آن یعنی محمد ناصر خان فرزند صولت الدوله قشقایی به تصرف در آوردند.مدتی بعد به در خواست دانشگاه شیراز باغ به دانشگاه واگذار شد. مسئولین وقت دانشگاه نیز تا مدتی برای پذیرایی از بزرگان و اشراف استفاده می کردند و در سال 1345 خورشیدی باغ توسط دانشگاه بازسازی شد و تبدیل به باغ گیاه شناسی گردید.






آبشار مارگون - فارس آبشار مارگون یکی از زیباترین آبشارهای کشور است که در مجاورت شهر سپیدان و در مرز استان فارس و استان کهگیلویه و بویراحمد واقع گردیده است. بعد از جاده ماشین رو، تا آبشار چند دقیقه پیاده روی لازم است که این راه هموارسازی و سیمانی شده است . اطراف این آبشار در فصل بهار بسیار سرسبز و دیدنی است.
 

amirabas_ali

عضو جدید
کاربر ممتاز
* ارگ کریمخانی * شیراز *

ارگ کریمخانی قصر سلطنتی و اندرونی کریم خان زند (م. 1193) حاکم شیراز بوده است که در سال 1180 ه.ق به دستور وی ساخته شد و در حال حاضر در شمال شرقی شیراز، در حوالی میدان شهدا واقع شده است.
کریم خان زند برای ساختن قصر خود ماهرترین سنگ تراشان، معماران و هنرمندان آن عصر را به شیراز دعوت کرد و بهترین نوع مصالح را از شهرها و کشورهای مختلف خریداری نمود و در اختیار کارگران قرار داد. در مدت زمان کوتاهی بنای ارگ ساخته شد.
میدان کریم خانی به عنوان تأسیسات و ارسن شهری شامل سه بخش می شد:
1. بخش سیاسی که شامل عمارت کلاه فرنگی و دیوانخانه بود.
2. بخش اقتصادی که شامل بازار وکیل می شد.
3. بخش نظامی که شامل میدان مشق می شد.
در این میدان، ارگ به عنوان خانه پادشاه و هسته اصلی میدان عمل می کرد. درساختن ارگ، معماری نظامی و معماری مسکونی هر دو با هم به کار رفته است چرا که ارگ خانه پادشاه می بود و باید از ضریب امنیتی بالایی برخوردار باشد. بنابراین دیواره های بیرونی که همانند دیوارهای یک قلعه نظامی است، بسیار مرتفع است.دیواره بنا در پایین 3 متر ضخامت دارد و به صورت مخروط ناقص بالا رفته و ضخامت آن در بالا به 2.8 متر می رسد. و در قسمت بالا دیوارکی جانپناه دارد که محل استقرار سربازان بوده، تیرکش هایی نیز در این دیوار تعبیه شده که برخی کوچک هستند و حالت مورب دارند که محل قرار دادن تفنگ و اسلحه بوده و دیگر سوراخ های بزرگتری که برای راندن دشمن بوده است. هشتی ورودی آن فضای بزرگی است که یک در به باره بند (اصطبل) داشته و در حال حاضر مکان فروش بلیط است و در مقابل دری دارد که به پشت بام می رفته. همچنین در داخل هشتی چند طاق نما برای نشستن وجود دارد. هشتی ارگ نسبت به هشتی دیگر خانه ها تزیینات کمتری دارد. در قسمت باره بند اتاق هایی مخصوص سر مهتر وجود داشته که هم اینک ویران شده است. این مکان در زمان پهلوی به عنوان زندان زنان مورد استفاده قرار گرفت، در وسط آن ساختمانی احداث شده بود که به هنگام مرمت ویران شد.
4. حیاط خلوت در پای 4 برج وجود دارد که حالت خدماتی دارند، بجز یکی از آنها که به هشتی راه می یابد و در واقع باره بند بوده. این اطاق که .........؟ اتاق و دستشویی داشته، مخصوص خدمه بوده. برج ها دارای سه طبقه اندکی راه آنها از درون همین حیاط خلوت هاست. از داخل حیاط پلکانی به طبقه دوم می رود و از آنجا به وسیله یک رشته پلکان به طبقه سوم می روند یعنی از طبقه اول به طبقه دوم راهی وجود ندارد. در حمام داخل ارگ از طریق یکی از همین حیاط خلوت ها بوده که بعداً در دیگری از داخل خود حیاط ارگ به حمام گشوده می شود. این حمام همانند سایر حمام ها دارای سر بینه و گره خانه است. سر بینه آن نیز شامل یک رختکن و یک حوض چندضلعی در وسط می باشد که به وسیله آهکبری تزیین شده است. از آنجا نیز وارد برزخ سوم شده که یک راه به واجبی خانه و یک راه به تخت گرم خانه حمام دارد. در درون گرمخانه سر در خزینه وجود دارد. در زیر خزینه آب گرم تون حمام قرار گرفته است.
ارگ کریمخانی قلعه ای مستطیل شکل است که در هر یک از اضلاع آن برجی از آجر به ارتفاع 15 متر ساخته شده است. مابین اضلاع شمالی، جنوبی و غربی، ایوان بزرگی متشکل از یک تالار و 2 اتاق سه دری بزرگ قرار دارد.
در جلو هر سه ایوان مزبور دو ستون سنگی محکم به ارتفاع 8 الی 9 متر به چشم می خورد. همچنین طبق معماری دوران زندیه حوضی 4 گوش در جلو هر ایوان ساخته شده است که آب آنها از آب رکناباد تأمین می شده.
ضلع شرقی ارگ دیوار بلندی است که درب ورودی در وسط آن قرار دارد. بر بالای سردر ورودی صحنه ای از جنگ رستم و دیو سفید به وسیله کاشی های هفت رنگ لعابدار تصویر شده است.
حمام خصوصی پادشاه و راهرو و اتاق نگهبانان نیز در پشت همین دیوار ساخته شده اند. در جلو این ایوان نیز دو ستون چوبی قرار دارد و حوضی چهارگوش نیز در جلو ایوان خودنمایی می کند. مساحت حیاط قصر 12.8 × 93.6 متر است.
شالوده و دیوارهای ارگ از سنگ ساخته شده اند و برای ساختن بقیه بنا از خشت پخته استفاده شده است. تزیینات داخلی، شامل قاب ها، ازاره هایی از سنگ مرمر یزد و تبریز و آیینه های بزرگی از روسیه، ترکیه عثمانی و اروپاست. نقاشی قسمت های بالا و سقف اتاق ها با آب طلا و لاجورد و رنگ های گیاهی و معدنی رنگ آمیزی شده اند. نقش های اطاق ها اغلب گل و گیاه و به شکل ترنج و اسلیمی است. ارگ از نوع بناهای سه ایوانه است که ضلع ورودی آن به بخش خدماتی اختصاص دارد.
پس از منقرض شدن حکومت زندیه و روی کار آمدن سلسله قاجاریه ارگ به دارالحکومه تبدیل شد و مکانی برای استقرار یافتن والیان و حاکمان فارس گردید و تا اوایل سلطنت پهلوی نیز وضع به همین منوال بود. در زمان استانداری شاهزاده عبدالحسین میرزا فرمانفرما (متولد 1236 ، متوفی 1318 ه.ش) به دستور وی کاشی کاری های ارگ ترمیم شد.
در واقع در زمان حکومت قاجاریه به دلیل خصومت قاجاریان با زندیان، نقاشی ها و کاشی کاری های زندیه کلنگی شدند و نقاشی ها و تزئینات قاجاریه جای آن را گرفتند. امروزه یکی از ارکان مرمت بناهای زندیه آن است که نقاشی ها و تزیینات آنها را از زیر نقاشی های قاجاریه بیرون آورده و به نمایش بگذارند.
در زمان سلطنت رضاخان پهلوی بین سال های 1320-1304 و بعد از آن ارگ به عنوان زندان بزرگ شهر در اختیار شهربانی قرار گرفت. در طول این مدت تمام آثار نقاشی و مقرنس کاری اتاق ها را با گچ پوشاندند و اکثر اتاق ها و تالارها به وسیله چندین دیوار به صورت سلول های کوچکی در آمد.
در سال 1350 ساختمان ارگ در اختیار سازمان میراث فرهنگی قرار گرفت و کار مرمت و بازسازی آن مورد توجه قرار گرفت. بازسازی بنا در سال 1356 آغاز شد. در بازسازی ارگ برای حفظ اصالت بنا دقت فراوانی شده و نقاشی های زیبای آن از زیر گچ کاری ها بیرون آمده است.
ارگ کریمخانی در سال ...؟ ذیل شماره 918 در فهرست آثار ملی ثبت شده است.





Loading...






Loading...

 

amirabas_ali

عضو جدید
کاربر ممتاز
نارنجستان قوام - شیراز

نارنجستان قوام - شیراز

نارنجستان قوام - شیراز


نارنجستان قوام متعلق به خاندان قوام الملک بوده است . عمارت نارنجستان بعنوان دیوانخانه و محل مراجعات رعیت ها و دیگر مردم و همچنین محل تشکیل جلسه های عمومی و نشست های بزرگان و اشراف در زمان قاجاریه مورد استفاده قرار می گرفته است. خاندان قوام الملک از خانواده های مقتدر دوران قاجاریه بوده که چندین قرن سردمدار حکومت نواحی فارس بودند.

عمارت نارنجستان با صنعت آینه کاری ، نقاشی ، کاشیکاری ، گچبری و منبت کاری تزیین شده است و یکی از شاهکارهای دوره قاجاریه می باشد .

ایوان یا تالار آینه در وسط و اتاقهای در چپ و راست آن به صورت قرینه ساخته شده اند . حتی سنگهای پایین دیوار نیز به صورت قرینه حجاری شده اند . بر سطح این سنگها نقشهایی از شیر، مقبره و سربازان هخامنشی ، مبارزه با هلاهل ( موجود افسانه ای ) بچشم می خورد .

کف ایوانهای این بنا با قطعات کاشی سفید و آبی به طرز زیبائی مفروش شده است و دیوار ایوانها از نمونه های جالب هنر دوره قاجاریه می باشد که روی آنها گچبریهای زیبائی انجام شده است.

این بنا دو متر از کف حیاط بلند تر است و آجر بعنوان مصالح اصلی بکار برده شده است.سقف بنا با نقاشیهای زیبا با رنگهای گرم و طرحهای متنوع پوشیده شده است .

ابراهیم خان قوام الملک در سال 1345 خورشیدی این بنای با ارزش و زیبا را به دانشگاه شیراز اهدا کرد و امروزه به موزه نارنجستان که وابسته به دانشکده هنر معماری است تبدیل شده و برای بازدید عموم آزاد می باشد.

آدرس : شیراز – خیابان لطفعلی خان زند

منبع : کتاب شیراز یادگار گذشتگان – محمد کریم خرمایی




نمونه ای از نقاشیهای سقف از طبقه دوم


نمونه ای از نقاشهای دیوار


نمونه ای از نقاشیهای سقف طبقه دوم​
 

rozhann

مدیر بازنشسته
تهران قدیم و جدید از یک زاویه

تهران قدیم و جدید از یک زاویه

چهار راه پهلوی، سال 1340 (چهار راه ولی عصر)



سه راه امین حضور، سال 1310

 

rozhann

مدیر بازنشسته
بانک شاهی در میدان توپخانه ، سال 1330 – (بانک تجارت میدان امام خمینی)



بانک شاهی در میدان توپخانه ، سال 1280 – دوره قاجار – (بانک تجارت میدان امام خمینی)

 

rozhann

مدیر بازنشسته
میدان توپخانه سال 1330، (میدان امام خمینی)

میدان 24 اسفند (انقلاب)، ابتدای امیر آباد ، سال 1343



 
وضعیت
موضوع بسته شده است.
بالا