PDA

برای دیدن نسخه كامل اینجا را كلیك كنید : فرایند تولید نفت وگاز و میعانات گازی

bera
2011/6/13, 10:57 PM
http://www.4shared.com/file/tiIrKTVp/Desktop_2.html

eghbali66
2011/6/14, 11:06 AM
ممنون.
در اجرا کردن فیلمها مشکل دارم. میشه راهنماییم کنین. اصلاً اجرا میشه؟

bera
2011/6/16, 12:46 AM
ممنون.
در اجرا کردن فیلمها مشکل دارم. میشه راهنماییم کنین. اصلاً اجرا میشه؟

سلام دوست عزیز

ببخشید حجم فیلمها خیلی زیاد بودومن به اجبار اونها ر وتفکیک کردم با این وجود من چند تا از اونها را واستون قراردادم ومابقی رو سعی میکنم بزودی تو همین تایپیک بیارم باور کن خیلی وقتم رو گفت حتی با سرعت 2مگ آپ نمودم

1-تزریق گاز به میادین نفتی http://www.4shared.com/file/67o9QSgb/z_tazrigh.html

2-تسهیلات سرچاهی http://www.4shared.com/file/THVMOcHG/z_sarechahi.html

3-فراورش گاز همراه http://www.4shared.com/file/ClTkR_zX/z_hamrah.html

jigaraki2008
2011/7/01, 03:47 PM
روش تشخيص گازوئيل در ميعانات گازي خانگيران با استفاده از آزمون تقطير اتمسفريك

خلاصه مقاله:
پالايشگاه گاز خانگيران داراي يكسري ميعانات گازي هست كه بعنوان سوخت به كشورهاي همسايه صادر مي شود . اين فرآورد ه ها در موقع خروج از كشور بايستي مورد آزمون قرار گيرند تا وجود و يـا عدم وجود مواد سوبسيددار نفتي ( از جمله گازوئيل ) در آنها مشخص گردد , و از آنجا كه اين ميعانات گازي داراي تركيب پيچيده هاي از هيدروكربنها مي باشند، لذا ارائه روشي دقيـق و مناسـب بـراي آناليز استاندارد اين مواد لازم و ضروري است .
آزمون تقطير يكي از آزمون هاي مهم مواد نفتي و هيدروكربني است كه اطلاعـات زيـادي در مـورد تركيب و خواص مواد هيدروكربني موجود در يك مخلوط ارائه مي دهد . بدليل پايين بودن هزينه آن ، سادگي آزمون و در دسترس بودن آن، اين آزمون از اهميت خاصي برخوردار است . در اين كار ابتدا نمونه هايي مرجع از پالايشگاه گـاز خـانگيران تهيـه شـد . سـپس آزمـون تقطيـر
اتمسفريك براي اين نمونه ها و مواد سوبسيددار نفتي ( گازوئيل ) و مخلوط هاي آنها انجـام گرفـت و براي هر كدام نمودارها و معادلات جداگانه اي تهيه شد . از اين معا دلات مي توان در مـورد وجـود يـا عدم وجود مواد نفتي سوبسيدار ( گازوئيل ) در مخلوطهاي موردنظر استفاده كرد

منبع:
http://www.civilica.com/Paper-NICEC10-NICEC10_369.html

jigaraki2008
2011/7/01, 03:52 PM
محصولات پالايشگاه میعانات گازی پس از توليد بنزين در مراحل طرح و توسعه محصول، میتوانند به سمت محصولات پتروشيمي و نيروگاه توليد برق سوق داده شوند.

بر مبناي طرح یک پالايشگاه میعانات گازی، تغذيه ورودي پالايشگاه، ميعانات گازي بوده كه خوراك برج تقطير میباشد و معمولا خروجي برج تقطير در چند مرحله به شرح ذيل میباشد:

در اولين مرحله LPG در بالاترين فاز برج وارد يونيتهاي جداسازي و فرآورش بوتان و پروپان شده و محصولات ذخيره شده در مخازن مربوطه نگهداري شده كه قابل فروش در بازارهاي مربوطه میباشد.

خروجي دوم NAPHTA كه واسط بين ميعانات گازي و بنزين مي باشد در چرخه واحد ها و يونيتهاي ايزومريزاسيون مورد پالايش قرار گرفته و بنزين در دو كيفيت متفاوت قابل دسترسي میباشد.

همچنين كروسن(نفت سفید) و گازوئيل توليدي، بعد از انجام فرآوري هاي لازم در بخشهاي پائيني برج قابل استحصال هستند.

نظر به حجم عظيم ميعانات گازي توليدي در كشور و ارزش نوع گروه هاي هيدروكربني موجود در ساختار آنها و استفاده هاي غير اقتصادي، بدون توجه به كيفيت بالاي آنها، مانند مخلوط كردن با نفت خام به منظور صادرات يا خوراك پالايشگاهها از يك طرف و نياز شديد كشور به بنزين از طرف ديگر، بررسي ميعانات گازي براي استفاده بهينه و اقتصادي بسيار ضروري است.

یک پالايشگاه ميعانات گازي واحدي پردازشي است كه براي تبديل و بهينه كردن خوراك براي تبديل به محصولات با ارزش افزوده بالاتر بكار مي رود. فرآورده هاي ميعانات گازي در گستره وسيعي از كاربردها، سوخت ديزل، سوخت جت، بنزين و بسياري موارد ديگر استفاده مي شود. هر كدام از موارد فوق الذكر داراي نقطه جوشي متفاوت مي باشند از اين رو مي توان آنها را توسط تقطير از همديگر جدا نمود. از آنجائيكه تقاضاي زيادي براي اجزاي مايع سبك تر وجود دارد از اين رو در يك پالايشگاه مدرن ميعانات گازي هيدروكربن هاي سنگين و اجزاي گازي سبك در طي فرآيندهاي پيچيده و انرژي بري به مواد با ارزش تري تبديل مي شوند.

ميعانات گازي به خاطر دارا بودن هيدروكربن هايي با وزن و طول هاي مختلف مانند پارافين، آروماتيك ها، نفتا، آلكن ها، بنزن ها و آلكالين ها مي تواند در موارد متعددي مفيد واقع گردد.

هيدروكربن ها مولكولهايي با طول هاي متفاوت هستند كه تنها از هيدروژن و كربن تشكيل شده اند، ساختارهاي مختلف به آنها خواص متفاوتي مي دهد. فن پالايش ميعانات گازي در واقع عبارتست از جدا كردن و بالابردن درجه خلوص اجزا تشكيل دهنده ميعانات از هم مي باشد. مي توان با تركيب مولكول هاي كوچك تر مانند ايزوبوتان و پروپيلن و يا بوتيلن طي پروسه هايي همانند ديمرازسيون مي توان سوختي با اكتان مورد نظر تهيه نمود. همچنين درجه اكتان بنزين را مي توان طي فرآيند بهسازي توسط كاتاليزور بهبود بخشيد كه طي آن هيدروژن از هيدروكربن جدا شده و هيدروكربن آروماتيكي تشكيل مي گردد كه درجه اكتان بسيار بيشتري دارد.

توليدات مياني برج جداكننده را مي توان طي پروسه هاي كراكينگ گرمايي و هيدروتريتينگ به محصولات سبك تري تبديل نمود. مرحله نهايي در توليد بنزين تركيب مواد هيدروكربن مختلف با درجه هاي اكتان متفاوت با همديگر است تا به مشخصات محصول مورد نظر دست يابيم.

با توجه به اينكه در يك پالايشگاه ميعانات گازي، تمام محصولات، قابل استفاده و داراي ارزش اقتصادي نسبتا بالايي هستند، واضح است كه ساخت پالايشگاههايي با خوراك ميعانات گازي بسيار اقتصادي و مقرون به صرفه است. با توجه به مصرف روز افزون بنزين و سوخت هاي ميان تقطير و محدود بودن ظرفيت موجود پالايشگاهها، لازم است به دنبال منابع جديدي براي توليد اين فرآورده ها باشيم.

منبع: پالایشگاه میعانات گازی خراسان

jigaraki2008
2011/7/01, 04:14 PM
پالایشگاه نفت ستاره خلیج فارس

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس به عنوان نخستین پالایشگاه طراحی شده بر اساس خوراک میعانات گازی با ظرفیت ۳۶۰ هزار بشکه در روز شامل واحدهای تقطیر، تصفیه گازمایع، تبدیل کاتالیستی، تصفیه نفتا، ایزومریزاسیون، تصفیه نفت سفید و نفت گاز با هدف تولید بنزین، گازوئیل، گاز مایع و سوخت جت در کنار پالایشگاه فعلی بندرعباس در حال ساخت است. خوراک مورد نیاز این پالایشگاه از طریق یک خط لوله به طول بیش از ۴۸۵ کیلومتر از پالایشگاه‌های گازی عسلویه تامین خواهد شد.

با بهره برداری از پالایشگاه ستاره خلیج فارس روزانه ۳۵ میلیون لیتر بنزین ( عدد اکتان ۹۵ ) و ۱۴ میلیون لیتر گازوئیل به ظرفیت تولید فرآورده‌های نفتی کشور اضافه می‌شود. تولید روزانه ۴ میلیون لیتر ال پی جی ( گازمایع)، ۳ میلیون لیتر سوخت جت و ۱۳۰ تن گوگرد از دیگر محصولات تولیدی این واحد پالایشی هستند. ظرفیت ذخیره سازی فرآورده‌های نفتی این پالایشگاه در حدود ۱۱ میلیون بشکه می‌باشد.

ساخت این پالایشگاه با ۷۰۰ هکتار مساحت از سال ۱۳۸5 آغاز شده‌است و در صورت تامین به موقع منابع مالی تا پایان سال ۱۳۹۰ به بهره برداری خواهد رسید.

با بهره برداری از پالایشگاه ستاره خلیج فارس، ایران از نظر تولید بنزین و گازوییل خودکفا می شود. میانگین روزانه مصرف بنزین کشور در حدود 63 میلیون لیتر و گازوییل در حدود 102 میلیون لیتر می باشد. تولید روزانه بنزین در پالایشگاههای ایران هم اکنون 43 میلیون لیتر و گازوییل بیش از 91 میلیون لیتر است که با بهره برداری از پالایشگاه ستاره خلیج فارس، تولید روزانه بنزین به 78 میلیون لیتر و تولید روزانه گازوییل به 105 میلیون لیتر در روز می رسد.

ارزش افزوده پالایشگاه‌های میعانات گازی بیشتر از پالایشگاه‌های نفتی است و از سوی دیگر، تولید بیش از ۷۵ درصد بنزین و نفت‌گاز از خوراک پالایشگاه میعانات گازی از جمله توجیه‌های اقتصادی برای انجام این پروژه‌است.

۴۰ درصد سهام شرکت نفت ستاره خلیج فارس متعلق به شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ( دولت)، ۳۵ درصد شستا (شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی) و ۱۰ درصد صندوق بازنشستگی صنعت نفت و ۱۵ درصد شرکت SPC اندونزیایی است. بر اساس برآوردهای انجام شده برای ساخت این واحد پالایشی به حدود ۲٫۶ میلیارد یورو منابع مالی نیاز است.

پالایشگاه ستاره خلیج فارس در حال حاضر توسط کنسرسیومی متشکل از شرکت مهندسین مشاور بینا و شرکت تهران جنوب در حال ساخت است و در حال حاضر ۳۲ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

منبع: ویکی پدیا

jigaraki2008
2011/7/03, 08:35 PM
بعد از چند هفته جستجو در اینترنت دنبال اصطلاحات انگلیسی و علمی و فنی صنعت پالایش میعانات گازی
برای میعانات گازی دو اصطلاح رو پیدا کردم
اولی : GTL (Gas to Liquid)

یکی از مهم ترین شرکتهای دارنده این فناوری پالایش یا دقیقتر پروسه پالایشی میعانات گازی جهان شرکت

شرکت امریکائی اکسون موبیل است

در لینک زیر در ویکی پدیا

http://en.wikipedia.org/wiki/Gas_to_liquids

توضیحات جالبی درباره فناوری میعانات گازی داده است

دو شرکتی که پروسه های جالبی در زمینه فرایند پالایش میعانات گازی دارند به نامهای

Fischer-Tropsch
Mobil

هر دو امریکائی هستند

و برای تولید تجاری محصولات نفتی از میعانات گازی دو شرکت زیر را معرفی نموده است
SASOL , SHELL

همچنین دو جمله بسیار جالب که برای من خیلی مهم بود را برایتان ترجمه میکنم

1-
در دوازدهم اکتبر سال 2009 میلادی هواپیمائی قطر با هواپیمای ایر باس A340-600
بعنوان اولین هواپیمای مسافربری جهان موفق شد با ترکیبی از نفت سفید و سوخت سنتتیک حاصل از
میعانات گازی پروازی را از فرودگاه گاتویک لندن به دوحه قطر انجام دهد

2-
طبق بر اورد بانک جهانی سالیانه 150 میلیارد متر مکعب یا در مشعلها سوزانده میشود و یا هدر داده میشود
که ارزش ان معادل 30.6 میلیارد دلار و برابر 25 درصد مصرف سوخت ایالات متحده امریکا
و معادل 30درصد مصرف سوخت اتحادیه اروپا میباشد که این گازهای در حال هدر رفتن
میتواند از طریق فناوری میعانات گازی بعنوان سوخت مایع مورد استفاده قرار گیرد

شکل زیر پروسه پالایش میعانات گازی با فناوری Fischer Tropsch
که یکی از چهار فناوری مطرح جهان هست را نشان میدهد.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ed/GTL_process.GIF

برای اطلاعات بیشتر میتوانید به سایت شرکت رویال داچ شل در لینک زیر مراجعه کنید:

http://www.shell.com/home/content/aboutshell/our_strategy/major_projects_2/pearl/process

=======================

مورد دومی که برخورد کردم

اصطلاحا NGL هست که مخفف Natural Gas Liquids

http://en.wikipedia.org/wiki/Natural_gas_processing

و با مطالعه اونها متوجه شدم که در اصطلاح وقتی گاز از چاهها بیرون کشیده میشه طی پروسه هائی
تصفیه میشه که به محصولات انها NGL گفته میشه (اگر اشتباه میگم لطفا بهم بگید چون دارم یاد میگیرم)

و از بین انواع محصولاتی که پروسه انها در زیر امده

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0a/NatGasProcessing.svg

از میعانات گازی ماده ای فشرده که در انگلیسی Condensate گفته میشود
وارد پالایشگاه میعانات گازی شده و خروجی ان نفتا، گازوئیل، نفت سفید و غیره میباشد.

jigaraki2008
2011/7/03, 09:09 PM
نفت :: بررسي پايان نامه هاي نفتي، شبيه سازي پالايش ميعانات گازي براي توليد محصولات با ارزش افزوده بالا

شبیه سازی پالایش میعانات گازی برای تولید محصولات با ارزش افزوده بالا

در فرآیند گوگردزدایی از بنزین در جریان تولید میعانات گازی روش هیدرودی سولفوریزاسیون به تنهایی دارای درصد بازگشت سرمایه بالاتری نسبت به فرآیند ترکیبی شست و شو با سود و هیدرودی سولفوریزاسیون است.
پایان نامه شبیه سازی و بهینه سازی فرآیِند پالایش میعانات گازی و تبدیل آنها به محصولات باارزش افزوده بالاتر در مقطع کارشناسی ارشد رشته مهندسی نفت دانشگاه صنعتی شریف، به وسیله ملیحه درگاهی زابلی با راهنمایی استادان مرتضی بقالها و داود رشتچیان در سال ۸۵ نوشته شده است.
در این پایانه آمده است: میزان مصرف بنزین با روندی تصاعدی در کشور در حال رشد است؛ بنابر این ایجاد راهکارهای جدید و استفاده از میعانات گازی برای افزایش تولید بنزین، یکی از روش های جدید و سودده برای افزایش تولید بنزین است.
این پژوهش با هدف طراحی پالایشگاه میعانات گازی مطابق با استانداردهای بین المللی برای تولید بنزین و تعیین درصد بازگشت سرمایه حاصل از افزایش تولید این محصول برای ارزیابی سوددهی پالایشگاه اجرا شده است.
در این تحقیق دو واحد تقطیر و گوگردزدایی برای پالایش میعانات گازی انتخاب شد. در این واحدها روش ترکیبی گوگرد زدایی شست و شو با سود و هیدرودی سولفوریزاسیون، همچنین روش هیدرودی سولفوریزاسیون به تنهایی برای به حداکثر رساندن درصد بازگشت سرمایه پالایشگاه میعانات گازی ارزیابی شدند.
با توجه به محاسبات شبیه سازی و بهینه سازی انجام شده، مهم ترین عامل موثر در درصد بازگشت سرمایه، قیمت هیدروژن و منبع تولید آن است.
اگر قیمت هیدروژی کمتر از ۵ دلار بر کیلوگرم باشد، فرآیند گوگرد زدایی هیدرودی سولفوریزاسیون به تنهایی نسبت به فرآیند ترکیبی سودآورتر است. همچنین در این پژوهش مشخص شد اگر هیدروژن از گاز طبیعی تولید شود، با قیمت تقریبی ۵/۱ دلار بر کیلوگرم، بالاترین درصد بازگشت سرمایه پالایشگاه حدود ۷/۵۶ خواهد بود.
نسخه کامل این پایان نامه در کتابخانه مرکزی دانشگاه صنعتی شریف موجود است.
منبع: شبكه اطلاع رسانى نفت و انرژي (شانا)

bera
2011/7/03, 09:36 PM
بعد از چند هفته جستجو در اینترنت دنبال اصطلاحات انگلیسی و علمی و فنی صنعت پالایش میعانات گازی
برای میعانات گازی دو اصطلاح رو پیدا کردم
اولی : GTL (Gas to Liquid)

یکی از مهم ترین شرکتهای دارنده این فناوری پالایش یا دقیقتر پروسه پالایشی میعانات گازی جهان شرکت

شرکت امریکائی اکسون موبیل است

در لینک زیر در ویکی پدیا

http://en.wikipedia.org/wiki/Gas_to_liquids

توضیحات جالبی درباره فناوری میعانات گازی داده است

دو شرکتی که پروسه های جالبی در زمینه فرایند پالایش میعانات گازی دارند به نامهای

Fischer-Tropsch
Mobil

هر دو امریکائی هستند

و برای تولید تجاری محصولات نفتی از میعانات گازی دو شرکت زیر را معرفی نموده است
SASOL , SHELL

همچنین دو جمله بسیار جالب که برای من خیلی مهم بود را برایتان ترجمه میکنم

1-
در دوازدهم اکتبر سال 2009 میلادی هواپیمائی قطر با هواپیمای ایر باس A340-600
بعنوان اولین هواپیمای مسافربری جهان موفق شد با ترکیبی از نفت سفید و سوخت سنتتیک حاصل از
میعانات گازی پروازی را از فرودگاه گاتویک لندن به دوحه قطر انجام دهد

2-
طبق بر اورد بانک جهانی سالیانه 150 میلیارد متر مکعب یا در مشعلها سوزانده میشود و یا هدر داده میشود
که ارزش ان معادل 30.6 میلیارد دلار و برابر 25 درصد مصرف سوخت ایالات متحده امریکا
و معادل 30درصد مصرف سوخت اتحادیه اروپا میباشد که این گازهای در حال هدر رفتن
میتواند از طریق فناوری میعانات گازی بعنوان سوخت مایع مورد استفاده قرار گیرد

شکل زیر پروسه پالایش میعانات گازی با فناوری Fischer Tropsch
که یکی از چهار فناوری مطرح جهان هست را نشان میدهد.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ed/GTL_process.GIF

برای اطلاعات بیشتر میتوانید به سایت شرکت رویال داچ شل در لینک زیر مراجعه کنید:

http://www.shell.com/home/content/aboutshell/our_strategy/major_projects_2/pearl/process

=======================

مورد دومی که برخورد کردم

اصطلاحا NGL هست که مخفف Natural Gas Liquids

http://en.wikipedia.org/wiki/Natural_gas_processing

و با مطالعه اونها متوجه شدم که در اصطلاح وقتی گاز از چاهها بیرون کشیده میشه طی پروسه هائی
تصفیه میشه که به محصولات انها NGL گفته میشه (اگر اشتباه میگم لطفا بهم بگید چون دارم یاد میگیرم)

و از بین انواع محصولاتی که پروسه انها در زیر امده

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0a/NatGasProcessing.svg

از میعانات گازی ماده ای فشرده که در انگلیسی Condensate گفته میشود
وارد پالایشگاه میعانات گازی شده و خروجی ان نفتا، گازوئیل، نفت سفید و غیره میباشد.

سلام دوست عزیز

تبدیل گاز طبیعی به فراوردههای نفتی G.T.Lبا استفاده از فرایند فیشر -تروپش صورت میگیردو درآینده پیشرفت قابل توجهی در عرصه پالایشی کشور برای این فرایند قابل تصور است.من یه مدت در پالایشگاه فجر جم بودم که بیشتر میعانات گازی رو از طریق بندر طاهری صادر میشد
این فرایند بطور گسترده در کشور قطر در حال پیگیری است.
برای آشنایی بیشتر به لینک زیر میتونید مراجعه کنید

http://www.4shared.com/document/CG8AUayd/GTL.html

jigaraki2008
2011/7/03, 10:26 PM
سلام دوست عزیز
تبدیل گاز طبیعی به فراوردههای نفتی G.T.Lبا استفاده از فرایند فیشر -تروپش صورت میگیردو درآینده پیشرفت قابل توجهی در عرصه پالایشی کشور برای این فرایند قابل تصور است.من یه مدت در پالایشگاه فجر جم بودم که بیشتر میعانات گازی رو از طریق بندر طاهری صادر میشد

ممنون از لطف شما
اتفاقا دیروز مستقیم رفتم سایت همین شرکتی که این فرایند رو لایسنسش رو میده
اینها تکنولوژیشون فقط روی میعانات گازی نیست
ظاهرا چند سالی هست شرکتشون سهامی عام شده و قیمت کل شرکتشون کمتر از ده بیست میلیون دلار هست که توی بازارهای نفتی خیلی کم هست

با فرایند اینها میشه خیلی کارها انجام داد
اینها مدعی هستند که میتوانند روی فناوریهای گازهای متصاعد شده از فاضلابها، روغن های حیوانی، تخمیر چوب، و خیلی چیزهای دیگه
با فرایندشون بنزین و محصولات نفتی تولید بکنند!

ولی هنوز روی سایر فرایندها کار نکرده ام
باید روی فرایندهای شل و ساسول و موبیل که قدیمیترینشون موبیل هست هم کار کنم.

بعد یک مقاله مفصل مقایسه ای روی اونها تهیه میکنم اینجا قرار میدم.

jigaraki2008
2011/7/03, 11:37 PM
سلام دوست عزیز
تبدیل گاز طبیعی به فراوردههای نفتی G.T.Lبا استفاده از فرایند فیشر -تروپش صورت میگیرد
و درآینده پیشرفت قابل توجهی در عرصه پالایشی کشور برای این فرایند قابل تصور است.
من یه مدت در پالایشگاه فجر جم بودم که بیشتر میعانات گازی رو از طریق بندر طاهری صادر میشد

ببخشید یک سوال از خدمتتون دارم

میدونید فرایند پالایشگاه در دست سصاخت ستاره خلیج فارس چی هست؟
یا از کجا میشه پرسید از چی هست؟
فکر نمیکنم پیمانکاراش بکشند!
یکی از پیمانکاراش شرکت مهندسین مشاور بینا هستند که توی خیابان پاسداران دفتر دارند ولی نمیدونم تماس بگیرم بهم میگند یا نه؟!
نظرتون چی هست؟

bera
2011/7/03, 11:43 PM
ببخشید یک سوال از خدمتتون دارم

میدونید فرایند پالایشگاه در دست سصاخت ستاره خلیج فارس چی هست؟
یا از کجا میشه پرسید از چی هست؟
فکر نمیکنم پیمانکاراش بکشند!
یکی از پیمانکاراش شرکت مهندسین مشاور بینا هستند که توی خیابان پاسداران دفتر دارند ولی نمیدونم تماس بگیرم بهم میگند یا نه؟!
نظرتون چی هست؟

ببخشید من بصورت کامل متوجه منظور شما نشدم اگه امکانش هست بیشتر توضیح دهید

jigaraki2008
2011/7/03, 11:47 PM
ببخشید من بصورت کامل متوجه منظور شما نشدم اگه امکانش هست بیشتر توضیح دهید

پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس که میخواهد بزرگترین پالایشگاه میعانات گازی خلیج فارس باشد
با روزانه 360 هزار بشکه خوراک.

میخوام بدونم پیمانکاران در این پروژه از چه فرایندی برای پالایشگاه استفاده میکنند؟

چون چند سال پیش شنیده بودم که فرایند موبیل به دلیل تحریمها برای ایران ممنوع هست!

و برام سوال اومد که فرایندشون چی هست و لایسنسشون از طرف کی هست؟

bera
2011/7/03, 11:58 PM
پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس که میخواهد بزرگترین پالایشگاه میعانات گازی خلیج فارس باشد
با روزانه 360 هزار بشکه خوراک.

میخوام بدونم پیمانکاران در این پروژه از چه فرایندی برای پالایشگاه استفاده میکنند؟

چون چند سال پیش شنیده بودم که فرایند موبیل به دلیل تحریمها برای ایران ممنوع هست!

و برام سوال اومد که فرایندشون چی هست و لایسنسشون از طرف کی هست؟

چشم دوست عزیز حتما واستون می پرسم

jigaraki2008
2011/7/05, 08:17 AM
امروز با شرکت امریکائی سنترولیوم که لایسنس پروسه
فیشر تروپس را صادر میکند ایمیل زدم به مسئول بخش لایسنس

پرسیدم که با ایران کار میکنند و لایسنس به پروژه های ایرانی میدهند یا نه

سایتشون این هست

syntroleum.com

خبری شد نتیجه را اینجا مینویسم

ولی با برسیهائی که کردم فکر میکنم ساسول افریقای جنوبی بهتر از بقیه با ایران کار کنه تا
شل فراری از ایران و یا موبیل و سنترولیوم امریکائی!

ولی باز هر وقت بحث پول وسط بیاد همه قوانین کنار میره! یه پروژه نون و ابدار باشه
حتی همون امریکائیها با کله شیرجه میزنند وسط پروژه!

ده سال پیش توی عسلویه چند هفته ای کار کردم
اون موقع میگفتند شرکت توتال در استانه ورشکستگی بود
یک شرکت امریکائی اومد توتال را واسطه قرارداد پارس جنوبی کرد
و توی پارس جنوبی هم امریکائیها نون خوردند و هم توتال فرانسه

شاید الان یه کم تحریم شدیدتر شده باشه
ولی در هر حال غیرممکن وجود نداره!

kebrit
2011/7/05, 12:38 PM
سلام دوست عزیز

فیشر تراپس که قدیمیه تا اونجایی که من میدونم آلمانها تو جنگ جهانی دوم ابداع کردن - - اگه اشتباه میکنم بگید

jigaraki2008
2011/7/05, 01:52 PM
خوب فرمول

2 + 2 = 4

هم قدیمیه دلیل نمیشه!

تا جائی که من جستجو کردم کلا چهار فرایند برای فناوری میعانات گازی
GTL
در دنیا وجود دارد

MOBIL
SASOL
SMDS
FT (فیشر تروپس)

و مورد اخری یعنی فیشر تروپس
توسط شرکت سنترولیوم توسعه بیشتری داده شده که حتی در تخمیر چوب و فاضلاب شهری
برای گرفتن گاز و تبدیل اون به بنزین استفاده میشه و شرکتش با اینکه کوچیک هست ولی خوب داره رشد میکنه

bera
2011/7/05, 04:15 PM
تثبیت میعانات گازی
مقدمه؛
گاز طبیعی که از مخازن گازی استحصال می شود عمدتاً حاوی حجم قابل ملاحظه ای میعانات گازی است. مخصوصاً زمانی که حجم برداشت گاز از مخزن زیاد باشد. میعانات گازی به جريان هيدروكربني مايع گفته مي شود که در ذخایر گاز طبیعی وجود دارد و به صورت رسوب و ته ‌نشین در گاز استخراجی يافت مي شود و عمدتاً از پنتان و هیدروکربنهای سنگینتر (+C5) تشکیل شده و دارای گوگرد پایین مي باشد و معمولا عاری از انواع فلزات است و تقریبا نیمی از آن را نفتا تشکیل می‌دهد.

میعانات گازی بر خلاف بوتان و پروپان نیازمند شرایط ویژه برای مایع ماندن نیستند و به شیوه‌های مختلف قادر به تبدیل به نفت سبک ، بنزين ، سوخت جت و... هستند. در قياس با پالايشگاه نفت خام ، در پالايشگاه ميعانات گازي، فرايندهاي تبديلي و پالايشي كمتر است بنابراين هزينه سرمايه گزاري آن نصف هزينه سرمايه گزاري پالايشگاه نفت خام است.

ارزش حرارتي ناويژه هر ليتر از ميعانات گازي حدودBTU 4/32706مي باشد كه تقريباً معادل با ارزش حرارتيm3 826/ . گاز طبيعي خط لوله اول سراسري است . بنابراين، این محصول به دلیل داشتن ارزش حرارتی بالا از اهمیت قابل توجهی برای صادرات برخوردار می باشد. به گونه ای که صادرات آن می تواند هزینه سرمایه گذاری اولیه یک پالایشگاه گازی را در ظرف مدت زمان کوتاهی برگرداند به شرط آنکه مشخصه فنی مطلوب را داشته باشد.

بر اساس برآورد موسسه تحقیقات انرژی "فکتس" ،‌ مستقر در هانولولوی آمریکا، ظرفیت تولید میعانات گازی ایران از 95 هزار بشکه در روز در سال 2001 ، نزدیک به یک میلیون بشکه در روز در سال 2013 خواهد رسيد.
بيشترين ميزان توليد ميعانات گازي ايران از ميدان گازي پارس جنوبي مي باشد. اين ميدان گازي ، بزرگ‌ترين منبع گازي است که بر روي خط مرزي مشترک ايران و قطر در خليج‌فارس و در فاصله 105 کيلومتري ساحل جنوبي ايران قرار دارد. مطالعات انجام شده نشان مي‌دهد که بيش از 14 تريليون متر مکعب گاز طبيعي و افزون بر 18 ميليارد بشکه ميعانات گازي را در خود جاي داده و روزانه 200 هزار بشكه ميعانات گازي توسط فازهاي يك تا پنج از اين ميدان توليد مي شود و بنا به گزارش خبر گزاري مهر به نقل از مدير عامل شركت نفت و گاز پارس جنوبي تا كنون 200 ميليون بشكه ميعانات گازي از پارس جنوبي به ارزش 10 ميليارد دلار صادر شده است.

باتوجه به حجم عظيم ميعانات گازي توليدي در كشور ، بررسي كاربردي براي رسيدن به يك مشخصه فني مطلوب براي اين محصول جهت استفاده بهينه بسيار ضروري است. در اين مقاله سعي شده به صورت خلاصه فرايندهاي تثبيت ميعانات گازي جهت رسيدن به شرايط فني مطلوب بررسي و معرفي گردد.

• هدف از تثبیت میعانات گازی( Condensate Stabilization)
میعانات گازی پس از جداسازی از گاز طبیعی حاوی عناصر فراری از هیدروکربنهای سبک همچون متان، اتان و... می باشد که چنانچه در شرایط محیطی مناسب قرار گیرند ، می توانند از فاز مایع جدا شده و باعث دو فازی شدن سیستم و پیوستن به فاز گازی شوند که این امر اثرات نامطلوبی درکیفیت محصول،نگهداری وانتقال به همراه خواهد داشت. بنابراین به منظور رسیدن به شرایط مطلوب جهت نگهداری، انتقال و فروش بایستی به صورت پایدار تک فازی مایع در آید.

به مجموعۀ این عملیات پایدارسازی اصطلاحاً Condensate Stabilization , یا تثبیت میعانات گازی گفته می شود، این عملیات به سه دلیل انجام می شود:

1- حذف هیدرروکربنهای سبک وقابل تبخیر(عناصر فرار) و یا به عبارتی دیگر بازیافت متان، اتان، پروپان و تاحدود زیادی بوتان يا LPG از جریان هیدروکربنی مایع (میعانات گازی) می باشد.

2- کاهش فشار بخار سیال و رساندن آن به یک (Reid Vapor Pressure) RVP معین به عنوان یک مشخصه فنی ، به گونه ای که بتوان از دو فازی شدن سیال جلوگیری به عمل آید .

- RVP روش خاصی برای مشخص کردن نوع برشهای هیدروکربنی است ، در روش Reid سیال هیدروکربنی در یک محفظه با فشار متغیر قرار می گیرد و تا دمای oC 8/37 حرارت داده می شود، پس از مدتی فشار بالای این سیال ثابت می گرددکه این فشار ، RVP سیال را مشخص مي كند. به عبارت دیگر RVP را می توان به عنوان فشار بخار سيال در تعادل با فاز مايع در دماي (oF 100) oC 8/37 ،كه کمتر از فشار محیط مي باشد تعریف کرد به گونه ای که در شرایط انتقال و نگهداری در ناحیه تک فازی مایع قرار گیرد. میزان RVP در فصول گرم و سرد سال به علت تغیير در مقدار ترکیبات تشکیل دهنده جریان هیدروکربنی متفاوت خواهد بود این میزان برای فصل زمستان حدود psia 12و برای فصل تابستان حدود psia10 میباشد .

3- کاهش میزان آب همراه با میعانات به کمتر ازppmw 500 و حذف مرکپتان و عناصراسیدی از سیال (البته قابل ذکر است که میعانات گازی به صورت طبیعی حاوی مقادیرخیلی کمی از , H2S CO2 نسبت به جریان هيدروكربني گازی می باشند. )

• روشهای تثبیت میعانات گازی(Stabilization System)
عمده ترین روشهایی که برای تثبیت میعانات گازی استفاده می شوند عبارتنداز جداسازی براساس ایجاد شرایط تعادل فازی بین بخار ومایع (Flash Vaporization) و جداسازی برپایه اختلاف نقطه جوش هیدروکربنها(Stabilization by Fraction ) .

1- Flash Vaporization:
در این روش، تثبیت میعانات گازی براثر عمل تفکیک عناصر فرار از هیدروکربنهای سنگینتر براساس تعادل فازی بین بخار و مایع در یک سری Flash Tank تارسیدن به یک RVP معین صورت می پذیرد.
پس از جداسازی جریان مایع از جریان گازی درون Slugcatcher ، جریان مایع برای عمل تفکیک میعانات گازی از آب و محلول MEG ( که به منظور جلوگیری از یخ زدگی جریان گاز به خطوط لوله تزریق می شود) و گازهای باقیمانده وارد یک جداکننده سه فازی می شود.

جریان هیدروکربنی مایع (میعانات گازی) جداشده، که در اثر افت فشار ناگهانی با عبوراز یک شیر فشار شکن به صورت دو فازی در آمده ، وارد اولین Flash Tank می شود سپس عمل تفکیک دو فاز بر اساس تعادل فازی بین بخار و مایع در دما وفشار نهایی جریان، درون Flash Tank صورت می پذیرد . بدین گونه می توان عناصر فرار را از جریان اصلی مایع حذف نمود. جریان مایع خروجی برای جداکردن عناصر سبک بیشتر، وارد Flash تانک بعدی که در فشار پایین تری عمل می کند می شود واین عملیات تا رسیدن به یک RVP معین تکرار می گردد.

جریانهای گازی جدا شده از بالای Flash Tank ها که شامل عناصر سبک هیدروکربنی می باشد پس از تامین فشار درکمپرسورها به سیستم فراورشی گاز فرستاده می شود و جریان آب و محلول گلایکول جدا شده از جداکننده سه فازی به منظور احیای گلایکول به واحد MEG Recovery ارسال می شود همچنین به عنوان یک مشخصه فنی میزان آب همراه با میعانات گازی تثبیت شده نبايستی بیشتر ازppmw 500 باشد.

2- Stabilization by Fraction
دراین روش جدایش عناصر سبک و قابل تبخیر از هیدروکربنهای سنگین براساس اختلاف در نقطه جوش هیدروکربنها صورت می پذیرد.
این سیستم از یک جداکننده سه فازی که Stabilizer Feed Drum نیز نامیده می شود ، یک برج تثبیت کنندهStabilizing Tower (که می تواند به صورت سینی دار و یا پر شده از پکینگ باشد) ، یک Reboiler در پایین برج ، یک خنک کننده (Condenser) در بالای برج ویکسری مبدلهای حرارتی و پمپها تشکیل شده است.

جریان مایع جداشده از جریان اصلی گاز در قسمت Slugcatcher که شامل میعانات گازی ، آب و گلایکول می باشد به یک جداکننده سه فازی ارسال می گردد وجریان هیدروکربنی پس از تفکیک به عنوان خوراك اصلي به قسمت بالای برج تثبیت Stabilizer Column فرستاده می شود. اين برج به گونه اي است كه فضا و زمان لازم براي تبادل جرم و انرژي بين دو فاز مايع و بخار را فراهم ميكند. چنانچه برج از نوع سيني دار باشد ، سينيهاي بالاي سيني خوراك، نقش تقطيري و سينيهاي زير سيني خوراك نقش جداسازي و يا دفع هيدروكربنهاي ناپايدار و سبك را از جريان هيدروكربني دارد. .

دمای Reboiler در این سیستم به گونه ای تنظیم شده که سبکترین هیدروکربن در قسمت تحتانی برج (به عنوان جریان محصول) پنتان وسنگین ترین هیدروکربن درجریان گازی بالای برج، بوتان باشد.
جريان خروجي پايين برج بعد از تبادل انرژي با جريان خوراك ورودي و رسيدن به دما و فشار معين به عنوان محصول نهايي تثبيت شده، شناخته مي شود. قسمتي از جريان بخار بالاي برج كه پس از تبادل حرارتي در قسمت خنك كننده به صورت مايع در آمده براي تنظيم دماي جريان بالاي برج وكنترل خلوص جريان به عنوان Reflux به برج برگشت داده مي شود و بخارات باقي مانده بعد از تبادل حرارتي در خنك كننده به عنوان جريان هيدروكربني سبك كه عمدتاً شامل متان ،اتان، پروپان و بوتان مي باشد به سيستم فراورشي گاز فرستاده مي شود.

قابل ذكر است كه جریان هیدروکربنی قبل از ورود به برج ابتدا نمک زدایی شده وبا استفاده از انرژی جریانهای گرم در مبدل های حرارتی افزایش دما پیدا می کند . ناگفته نماند كه جريان خروجي از پايين برج Debutanizer كه اكثراً شامل C5+مي باشد ، مي تواند به عنوان جريان خوراك دوم وارد برج تثبيت گردد. شکل 4 یک سیستم ساده از تثبیت میعانات گازی به روش Fractionنشان می دهد.
با مقايسه بين اين دو روش مي توان گفت: روش Fractionنسبت به روش قبل برای رسيدن به يك RVP معين، دقیق تر و از لحاظ اقتصادی به صرفه می باشد ولي در گذشته به دليل سادگي كار عمدتاً روش Flash Vaporization متداول بوده.

لینک زیر روش پالایش گاز در پالایشگاه فجر جم است که فرایند تثبیت میعانات گازی نیز درآن شرح داده شده. است.

http://www.4shared.com/document/yB1wUmNb/ketabche_jam_yousefi_2.html

jigaraki2008
2011/7/05, 05:01 PM
تثبیت میعانات گازی
بيشترين ميزان توليد ميعانات گازي ايران از ميدان گازي پارس جنوبي مي باشد. اين ميدان گازي ، بزرگ‌ترين منبع گازي است که بر روي خط مرزي مشترک ايران و قطر در خليج‌فارس و در فاصله 105 کيلومتري ساحل جنوبي ايران قرار دارد. مطالعات انجام شده نشان مي‌دهد که بيش از 14 تريليون متر مکعب گاز طبيعي و افزون بر 18 ميليارد بشکه ميعانات گازي را در خود جاي داده و روزانه 200 هزار بشكه ميعانات گازي توسط فازهاي يك تا پنج از اين ميدان توليد مي شود و بنا به گزارش خبر گزاري مهر به نقل از مدير عامل شركت نفت و گاز پارس جنوبي تا كنون 200 ميليون بشكه ميعانات گازي از پارس جنوبي به ارزش 10 ميليارد دلار صادر شده است.

چند روز پیش تقریبا هفته اول تیرماه 1390 با یک شرکت بازرگانی میعانات گازی (Condensate) صحبت کردم و انها قیمت یکهزار دلار برای هر تن را اعلام کردند

اگر هر تن تقریبا پنج بشکه باشد قیمت هر بشکه 250 دلار خواهد بود

در حالی که در بر اورد بالا دویست میلیون بشکه به قیمت ده میلیارد دلار معادل هر بشکه پنجاه دلار میباشد که احتمالا قیمت خیلی وقت پیش است.

jigaraki2008
2011/7/05, 05:10 PM
یک خبر توپپپپپپپپپپپ

صبح حدود هشت ساعت پیش ایمیلی به شرکت امریکائی سنترولیوم صادر کننده لیسانس فرایند فیشرتروپس ارسال کرده بودم همین الان چند دقیقه پیش ایمیلی از انها رسید که نوشته بودند:

طبق قوانین ایالات متحده امریکا ما حق فروش دانش فنی به ایران را نداریم، اگر شما به قوانین ایالات متحده اگاه هستید و راهی برای فروش فناوری به ایران علیرغم تحریمها سراغ دارید اعلام نمائید!

حالا شاید بگید که خوب این یعنی چی کجای این خبر توپ بود؟

خوب توپ بودنش از اینجاست که من راهی را سراغ دارم! حالا چجوری بماند ! :w01::w18:

میخوام برنامه ریزی کنم و روشهائی که شرکتهای دیگه توی ایران دارند کار میکنند را بهشون یاد بدم
و کلی تریلیونر بشم!

خودمونیم تحریم نبود ما چجوری توی عرصه بین الملل نفس کش میگفتیم؟

فعلا باید برم مثل ایکیو سان یه کم مراقبه کنم ببینم چطوری میشه اینها رو تیغید! ;)

jigaraki2008
2011/7/09, 02:21 PM
چون میخوام از این تاپیک یک کتاب درست کنم به خاطر همین با اجازه شما تاپیکهای مشابه با موضوع مرتبط رو میخوام اینجا جمع آوری کنم تا در باره میعانات گازی یک تاپیک جامع درست کنم.

نقل مطالب بعدی از لینک: http://www.iran-eng.com/showthread.php/34507

امروزه يكي از راهكارهاي مهم در انتقال گاز طبيعي, استفاده از روش تبديل گاز به فراورده­هاي مايع (GTL) مي­باشد. مطلب زير ارزيابي اين فناوري براي ايران را نشان مي­دهد:
تبديل گاز به فرآورده‌هاي نفتي (GTL ) با استفاده از فرآيند فيشر-تروپس ( FT )، در سال 1923 توسط فرانس فيشر و هانس تروپش ابداع گشت. اين فرايند از همان زمان مورد توجه بسيار بوده است, ولي به دليل اقتصادي نبودن آن, تاكنون براي بهره‌برداري بيشتر از منابع گازي به كار گرفته نشده استhttp://naft.itan.ir/paper/685/0.jpg.

در سال‌هاي اخير, پيشرفت­هاي قابل توجهي در تكنولوژي GTL بدست آمده است؛ به‌طوريكه اين فناوري را به عنوان يك گزينه مناسب و اقتصادي براي بهره­برداري از ذخاير گازي مطرح ساخته است. فرآيند فيشر- تروپش (Fischer-Tropsch) به طور خلاصه شامل سه مرحله است:

1- توليد گاز سنتز (Syngas):

در اين مرحله با استفاده از روش‌هاي موجود توليد گاز سنتز، همچون تغيير مولكولي با بخار (Steam Reforming)، تغيير مولكولي خودگرمايي (ِAuto thermal Reforming) يا اكسيداسيون جزئي (POX)، متان و اكسيژن تركيب شده و گاز سنتز درست مي‌شود. در واقع گاز سنتز آميزه‌اي است از هيدروژن و اكسيد كربن كه معمولاً حاوي مقادير كمي از بخار آب و دي‌اكسيدكربن نيز است.

فناوري تهيه گاز سنتز, فناوري شناخته­ شده­اي مي­باشد و شركتهاي متعددي در فهرست دارندگان دانش فني آن قرار دارند. جدول 1- برخي از صاحبان شناخته شده اين فناوري را در جهان نشان مي­دهد.

http://naft.itan.ir/paper/685/1.jpg

2-توليد هيدروكربن‌هاي خطي:

در اين مرحله, گاز سنتز تحت فشار اتمسفر و در درجه حرارت 100 الي 300 درجه سانتي­گراد, در مجاورت كاتاليست‌هاي فلزي همچون آهن، كبالت، نيكل، رتينوم و يا روديم به صورت هيدروكربن‌هاي خطي در مي‌آيد. البته در اين مرحله مقادير متنابهي بخار آب و اكسيد‌كربن نيز توليد مي‌شود.

علي­رغم پيچيدگي نسبتاً زياد اين مرحله, در اين فرآيند نيز شركت­هاي متعددي به عنوان صاحبان دانش فني به­شمار مي­روند . جدول2, برخي صاحبان شناخته شده فناوري FT را نشان مي­دهد.

http://naft.itan.ir/paper/685/2.jpg

3- مرحله پالايش و بهبود كيفيت ‌هيدروكربن‌هاي خطي:

در اين مرحله، با استفاده از فرآيند‌هاي شناخته شده پالايشگاهي همچون هيدروكراكينگ، ايزومراسيون، كاتاليك رفورمينگ و الكيليشن، محصولاتي چون گازوئيل، نفتا، نفت سفيد و حتي بنزين يا فرآورده‌هاي ويژه­اي همچون روغنهاي روانساز و پارافين حاصل مي‌شود.

لازم به ذكر است, فرآورده‌هاي نهايي بدست آمده از اين فرآيند, اكثراً معادل فرآورده‌هاي نفتي حاصل از برج تقطير پالايشگاه‌هاي نفت خام است كه در دامنه C10 تا C20 قرار دارند و اصطلاحاً به آنها فرآورده‌هاي ميان­تقطيري گفته مي‌شود؛ از همين روي بعضاً واژه Gas To Liquid با استفاده از روش FT‌ را تبديل گاز به فرآورده‌هاي ميان تقطيري مي‌گويند.

تحليل اقتصادي يك واحد GTL فرضي براي ايران

براي آنكه به اين موضوع پي ببريم كه آيا تكنولوژي GTL, براي ايران يك گزينه اقتصادي به­شمار مي­رود يا خير, بهتر است با يك مدل فرضي هزينه-فايده واحد GTL, تحليل خود را انجام دهيم. براي حل اين مدل, نياز به مفروضاتي مي­باشد كه در جدول شماره 3 به آن اشاره شده است:
http://naft.itan.ir/paper/685/3.jpg

لازم به ذكر است, مفروضات ‌اين سناريو به عنوان محتمل­ترين سناريوي قابل تحقق براي ايران در نظر گرفته شده­اند‏‏. همچنين به منظور حفظ اعتبار تحليل‌ تحت وقوع شرايط مختلف و به منظور حداقل رساندن تاثير ريسك ناشي از نوسانات قيمت نفت بر اقتصاد پروژه، قيمت نفت در بدبينانه­ترين حالت آن يعني 18 دلار در نظر گرفته شده است. با توجه به مفروضات فوق, هزينه تمام شده هر بشكه فرآورده 17.25 دلار خواهد بود.

محاسبات اقتصادي نشان مي­دهد كه بازده داخلي طرح (IRR) حدود 16 درصد خواهد بود. در نتيجه, پروژه­هاي GTL در ايران به علت ارزاني خوراك اوليه داراي توجيه اقتصادي مي­باشند.

مزاياي فرآورده­هاي GTL نسبت به فرآورده­هاي عادي

فرآورده­هاي حاصل از فرآيند GTL بويژه گازوييل توليدي آن, داراي خواص برتري همچون عاري بودن از سولفور و آروماتيك و همچنين درجه ستان بالاتر نسبت به گازوئيل عادي مي­باشد . جدول شماره 4 فرآورده هاي حاصل GTL را با فراورده­هاي حاصل از پالايش نفت خام نشان مي­دهد.
http://naft.itan.ir/paper/685/4.JPG

به علت فوايد زيست­محيطي فرآورده­هاي GTL, تحليلگران و شركتهاي فعال در صنعت GTL انتظار مازاد قيمتي بين يك تا 3 دلار براي فرآورده­هاي توليدي خود نسبت به فرآورده­هاي موجود دارند.

نتيجه گيري

:

1- از بعد فني فناوري GTL كاملا شناخته شده و اثبات شده است و در عين حال صاحبان فناوري آن نيز از كشورهاي مختلف جهان هستند. بطوريكه هيچ يك از فناوري­هاي مورد نياز اين صنعت يعني توليد گاز سنتز، فناوري FT و فرآيندهاي پالايش نفت خام, در انحصار يك كشور و يا يك شركت نبوده و در استفاده از اين فناوري محدوديت خاصي براي ايران وجود ندارد.

2- سودآوري پروژه‌هاي GTL تحت تاثير عوامل متعددي قرار دارد كه عمده­ترين آنها هزينه سرمايه‌اي، قيمت گاز و قيمت نفت است. اظهار نظر در مورد اينكه پروژه هاي GTL اقتصادي هستند و يا خير بستگي به عوامل متعدد، بويژه رويكرد كشور ميزبان به پروژه GTL دارد. در صورت بهره­مندي از گاز ارزان (حداكثر 50 سنت در هر ميليون Btu)، معافيت مالياتي و ظرفيت بالاي توليدي براي بهره­مندي از مزاياي مقياس توليد، مي­توان پروژه هاي GTL‌را گزينه‌اي سودآور در بهره­برداري از ذخاير گازي كشور دانست.

3- فناوري GTL ايران را قادر مي‌سازد تا بدون مواجه با چالش‌هاي پيش‌روي خطوط لوله (تنش‌هاي سياسي، تعرفه) و محدوديت‌هاي بازاري پيش‌رو در بازار LNG اقدام به كسب درآمد ارزي از منابع گازي خود نمايد و مهمتر آنكه مشتريان فرآورده‌هاي GTL , واحد‌هاي سياسي (كشورها) نبوده بلكه فرآورده‌هاي آن به صورت تك­محموله در بورس‌هاي نفتي معامله مي‌شوند.

4- استفاده از فناوري GTL ايران را قادر مي‌سازد تا ده‌هزار فوت مكعب ذخاير گاز طبيعي كشور را به يك بشكه فرآورده نفتي مرغوب تبديل كرده و در نتيجه به صورت بالقوه 940 تريليون ذخيره گازي كشور قابل تبديل به 94 ميليارد بشكه فرآورده نفتي است.

در حال حاضر در پالايشگاههاي كشور, تنها در حدود 60 درصد از يك بشكه نفت خام قابل تبديل به برش‌هاي پائين C20 (يعني گازوئيل، نفت‌سفيد، بنزين و نفت‌گاز) است و اين درصد در پالايشگاه‌هاي پيشرفته جهان حداكثر 70 تا 80 درصد است.

5-با توجه به وضع استاندارد‌هاي زيست‌محيطي مبني بر كاهش مواد آلاينده در فرآورده‌هاي پالايشگاهي از يك سو و افزايش سهم توليد نفت خام­هاي متوسط و سنگين در جهان، انتظار مي­رود كه فرآورده‌هاي GTL از سال 2010 به بعد به تدريج از حق‌مرغوبيت بالايي نسبت به فرآورده‌هاي عادي برخوردار شوند، كه در نتيجه سودآوري طرح‌هاي GTL افزايش خواهد يافت.

6--احداث واحدهاي GTL كوچك، با ظرفيت 5000 الي 15000 بشكه‌ در روز كه خوراك گاز مورد نياز آنها بين 1.5 تا حداكثر 4.5 ميليون متر مكعب در روز است, يكي از راهكارهاي پيش رو براي جلوگيري از سوزانده شدن گازهاي همراه در ميادين نفتي است.

7-در فرآيند GTL به ازاي هر بشكه توليد فرآورده نفتي, حدود يك بشكه آب به عنوان فرآورده جانبي By-Product توليد مي­شود كه ميتواند به مصارف مورد نياز واحد GTL، مصارف آبياري و حتي در صورت تصفيه به مصرف آشاميدني برسد كه اين امر در مناطقي چون عسلويه كه براي توليد آب از شيرين كردن آب دريا (Desalination) استفاده مي‌شود از ارزش اقتصادي بالايي برخوردار است.

8 - با توجه به اهميت استراتژيك صنعت GTL براي آينده اقتصادي منابع گازي ايران لازم است تا با سرمايه‌گذاري در احداث واحد‌هاي GTL از ابتداي شكل گيري بازار خاص براي فرآورده‌هاي اين محصول‏، به صورت يك بازيگر فعال ايفاي نقش كرده و علاوه بر كسب تجربيات عملي در زمينه‌هاي مختلف اين صنعت امكان كسب تكنولوژي GTL را فرآهم سازيم.

9- در نهايت توصيه مي‌شود تا قبل از هرگونه ايجاد تعهد نسبت به صادرات گاز از طريق خط‌لوله و يا LNG به بازار اروپا و آسياي شرقي, وضعيت اقتصادي چنين طرحهايي با وضعيت اقتصادي طرح‌هاي GTL مورد بررسي و مقايسه كامل قرار گيرد و سپس اقدام به سرمايه‌گذاري در چنين طرح‌هايي گردد.

نكته مهم :

در استفاده از ذخاير بيكران گاز بايد به اين نكته اشاره كرد كه كسب ارزش افزوده حاصل از فعاليتهاي سطوح بالاتر تكنولوژي, مطلوبتر از كسب درآمد از طريق صدور مواد خام و اوليه استhttp://naft.itan.ir/paper/685/6.jpg.

پژوهشگاه صنعت نفت, سالهاي زيادي است كه در زمينه فناوري GTL فعاليتهاي مهمي را انجام داده و به سطوح مناسبي از دانش فني آن دست يافته است. انتخاب فناوري GTL به عنوان راهكاري در استفاده از منابع گازي, علاوه بر آنكه مي­تواند درآمدهاي مناسبي را براي كشور به وجود آورد, قادر است زمينه مساعدي را براي رشد و توسعه دانش فني آن در كشور فراهم نمايد تا حتي بتوان روزي از دانش فني آن ارزش افزوده بيشتري نسبت به صدور فراورده­ به دست آورد.

استفاده از فناوري GTL نيازمند طيف وسيعي از تجهيزات, دانش­فني و نيروي انساني ماهر مي­باشد كه خود محركي براي توسعه صنعت و اقتصاد كشور مي­تواند تلقي شود. اميد است به اين نكات جنبي فراتر از اقتصاد اوليه چنين طرح­هايي نگريسته شود و در برنامه­ريزي­هاي كلان صنعت گاز كشور لحاظ شود.

ماخذ:

1- امكان‌سنجي اقتصادي كاربرد فناوري GTL براي ايران، عليرضا احمدخاني، رساله كارشناسي ارشد، دانشكده اقتصاد، دانشگاه تهران، 1382

2- Kinetics, Selectivity and Scale Up of the Fischer-Tropsch Synthesis, Gerard P. van der Laan, RIJKSUNIVERSITEIT GRONINGEN,1999, ISBN 90 367 1011 1

3- Frontiers, The BP magazine of technology and innovation, December 2002

4- Petroleum Economist, September 2001

5- Oil and Gas Journal, Sep 1998

jigaraki2008
2011/7/09, 02:24 PM
هزاره جديد در صنعت فرآورش گاز
خلاصه مقاله:
امروزه فن آوريهاي بسيار زيادي براي فرآورش،انتقال وبکار گيري ازمنابع گاز طبيعي شکل گرفته اند. انتقال گاز طبيعي به واسطه ماهيت گازي آن با دشواريروبرو است وحتي استفاده از ساده ترين روش انتقال يعني خطوط لوله در فواصل طولاني بامشکلات زيادي روبرو مي شود.تبديل گاز طبيعي به فراوردهاي مايع و محصولات ارزشمنداقتصادي و زيست محيطي GTL به عنوان يک روش اقتصادي، توانسته است دشواري حمل گازبهبازارهاي دوردست را تاحد زيادي برطرف سازد.در اين مقاله ضمنبيان روش GTL به عنوان جديدترين فن آوريي در صنعت فرآورش گاز ترش،مهندسي فرآيند آنرابا استفاده از دو مدل بسيارموفق Qatar Petroleum وSasols Oryx تشريحکرده،محصولات به دست آمده در تکنولوژيمشهورشركت شل يعني Smdsرابيان كرده ودرنهايتپيشنهادهايي براي استفاده از اين تکنولوژي مفيد و سود آور اقتصادي براي تصميم گيرانصنعت گاز کشورمان ارائه میشود.
قدمه:
به دلايل فراواني پراکندگي منابع گاز طبيعي در جهان،هزينه کمتراستخراج،قيمت مناسب و قابل رقابت آن با توجه به داشتن ارزش حرارتي لازم،آلايندگيکمتر محيط زيست در مقايسه با سايرسوختهاي فسيلي و ديگر امتيازهايي که سوخت گازدارد، در سالهاي آتي ارزش واقعي خود را در زمينه هاي مختلف تامين انرژي نشان خواهدداد و به عقيده کارشناسان آژانس بين المللي انرژي،تقاضاي گاز طبيعي تا سال 2025 دوبرابر خواهد شد وبدون شک گاز طبيعي مهمترين منبع تامين انرژي در قرن آيندهخواهدبود.سکوي دوم جهاني منابع گاز طبيعي زير پاي كشورمان قرار گرفته است‌،پدرخواندگي چنين ثروت بي زحمتي،به برخي برآوردها وخلاقيتهاي مصرف کننده نياز دارد کهيکي از عمده ترين اين خلاقيتها استفاده از تکنولوژيهاي روز صنعت گازبه ويژه GTLميباشد. در فناوري GTL، گاز طبيعي در يک رشته فعل و انفعالات شيميايي به مايعات ميانتقطير هيدرو کربني مانند نفتا، سوخت جت، ديزل و پايه هاي روغني و...تبديل مي شود. اين فرآيند سه مرحله کاملا شناخته شده دارد که عبارتند از:
1- آماده سازي گاز سنتيک(مخلوط منواکسيد کربن و هيدروژن که درجوار کاتاليست آهن يا کبالت واکنش داده مي شود)، در واقع به عنوان خوراک براي سنتزمواد سنتيکي استفاده مي شود.
2-Fischer-Tropsch سنتز (FT ) ، در واقع اين روش ساخت پارافينسنگين است.در اين مرحله گاز توليد شده در مرحله اول با استفاده از واکنش FT بههيدروکربنهاي مايع تبديل مي شود.
3-بهسازي هيدروکربنها(هيدرو کراکينگ/ هيدروترتينگ)،در اين مرحله زنجيره
هيدروکربنهاي توليد شده در مرحله بالاتر تحت عمليات تقطير وتبديل قرار ميگيرد و به فرآوردهايي با کيفيت مرغوب و عاري از هر گونه آلودگي نيتروژن، سولفوروترکيبات مرکاپتان تبديل مي شود.(در شكل شماره(1) مراحل سه گانه فرآيند GTL نشانداده شده است )

1:مراحل فرآيند GTL

تجاري شدن تكنولوژي GTL
تحقيق برروي تبدل گاز به مايع از دهه ابتداي 1980 شروع شده استكليد اصلي پروسه و امكان پذير بودن آن بستگي به هزينه توليد گاز سنتز دارد. در سال 1989 بخش تحقيقاتي شركت BP يك راكتور لوله اي با واكنش شيمايي طراحي نمود.دراوائـــل ســـال 1990 اين مفهوم بوسيله راكتور لوله اي يك مرحله اي مورد طراحي قرارگرفت و سه سال بعد يك واحد با ظرفيت حرارتي 4 /0 ميليون BTU در تاسيسات Bintulu درمالزي ساخته شد. در واقع توليد 12500بشكه اي اين كارخانه كه قيمت كم تكنولوژيتبديل گاز به مايع با بازده حرارتي بالا را تائيد مي نمود، نقطه آغازي براي تجاريشدن GTL بود. در اين كارخانه شركت شل براي نخستين بار از تكنولوژي Smds استفادهكرد.دراين تكنولوژي پروسه مورد نظر در ابتدا شامل يك راكتور متقابل باكوره پيشگرمائي و گازهاي خروجي بدون توليد بخارآب بود. اين امراساس ساخت واحدهاي كوچــككاتاليستي در آينده شد. شماتيك برج كاتاليستي درابتدا،درشكـــل شماره (2) نشان دادهشده است.
مزاياي اقتصادي GTL
در اروپا و آمريکا با توجه به اثبات مزاياي استفاده از GTL در بازارهاي جهاني تحقيقات وسيعي درخصوص زمينه ها و فرصتهاي سرمايه گذاري در حال انجام است.خصوصا"در سالهاي اخير انگيزهاي فراواني به رشد حرکت GTL سرعت بيشتري بخشيده است.در اين راستا کشورهاي وارد کننده نفت خصوصا" کشورهايي که داراي مخازن نامحدود گاز طبيعي هستند براين باورند که بتوانندبا استفاده از GTL در دراز مدت وابستگي خودرا به واردات نفت کاهش دهند.اگر چه هنوز استفاده از تکنولوژي GTLدر جهان گسترش زيادي نيافته و در مقياس تجاري هنوز در آغاز راه توسعه قرار دارد اما سرمايه گذاري قابل توجه کشورهاي صاحب منابع گاز همانندقطر،براي استفاده ازاين فناوري نشانگر سود آوري واقتصادي بودن اين فنآوري درآينده ايي بسيار نزديک خواهد بود.براساس اظهارات مدير اجرايي پروژه Smds کمپاني شل استفاده از تکنولوژي بالا خصوصا"در نحوه عملکرد کاتاليست و نيز اقتصادي بودن مقياس طرح به کم شدن هزينه ها در حدود 50 هزار دلار در هر بشکه از ظرفيت طراحي در روز خواهد انجاميد.يعني هزينه اجراي تاسيسات پيشنهادي براي يک کارخانه GTL با 154هزار بشکه مايعات ميان تقطيري با کيفيت بالا مانند نفت سفيد و گازوئيل حدود هفت ميليارد دلار مي باشد(در برخي از مراجع به 23000هزار دلار يا حتي 20000هزار دلار در
هر بشکه از ظرفيت طراحي در روزنيز اشاره مي كنند كه اينمراجع بدون در نظر گرفتن هزينه هاي جانبي مانند تامين آب، برق،بخاروحتي هزينه هايناشي از افزايش جديد قيمتها مي باشد.) ضمناً اين تكنولوژي به سرعت در حال رشد وكاهش هزينه است. با توجه به اينکه قيمت گاز سرچاهي تقريبا" نيم دلار براي هر ميليون BTU ارزش حرارتي در اغلب بازارهاي جهاني براي قراردادهاي طولاني مدت بالاي 10 سالمي باشد. بنابراين ساخت يک کارخانه GTL با 154 هزار بشکه مايعات ميان تقطيري در روزحتي در سطح قيمت نفت خام در حدود 15 دلار در هر بشکه سرمايه گذاري خوبي خواهدبود.البته به شرط اينکه امکان دستيابي به منابع گازي براي مدت 20 سال يا حداقل بهميزان 112ميلياردمتر مکعب گاز وجود داشته باشد.

منبع به نقل از کاربر: http://www.iran-eng.com/showthread.php/34507-GTL

jigaraki2008
2011/7/09, 02:25 PM
(2): شماتيك برج كاتاليستي در تكنولوژيSmds

مزاياي زيست محيطي GTL
بنابراين براي کشورهاي دارنده اين منابع از جمله ايران سرمايهگذاري در تکنولوژي GTL علاوه بر پيدا کردن بازارهاي جديد اقتصادي به دليل توليدسوختهاي پاک باحداقل آلايندهاي زيست محيطي مي تواند گامي مثبت در جهت محيط زيستسالم محسوب شود.نتايج آزمايشها روي سوخت گازوئيل به دست آمده به روش تقطير مايعاتدر فرآيند مربوط به کمپاني Sasol در انستيتو تحقيقاتي در سان آنتونيو تگزاس نشاندهنده بهبود از نظر آلايندهاي منتشر شده در محيط زيست است.اگر ميزان آلاينده ها درگازوئيل معمولي را 100فرض کنيم اين آلايندها در هيدرو کربنهاي نسوخته 59درصد،منواکسيد کربن 33%،ذرات Nox 28%وذرات معلق21%کاهش مي يابند.بنابراين استفادهاز تکنولوژي GTL به عنوان فرآيندي که محصولاتي با حداقل آلايندهاي زيست محيطي توليدمي کند ضروري به نظر مي رسد.
محصولات به دست آمده در تکنولوژي Smds
شرکتهاي شل،ساسول و اکسون موبيل شرکتهاي برتر در زمينه تبديلمنابع گاز طبيعي خام به هيدروکربنهاي مايع با ارزش GTL مي باشند.شرکت شل با استفادهاز تکنولوژي مشهورش به نام SMDS(Shell Middle Distillate Synthesis) توانسته است درپروژه Qatar Petrolum ،گازطبيعي رابه مايعات قابل حمل و نقل در مخازن معمولي و باشرايط آسان در روز تبديل کند.اين مايعات عبارتند از:
1-نفتا( Naphtha ): اين ماده به شدت پارافيني بوده وعمده ترکيباتآن 5C-8C مي باشد.اين محصولات علاوه بربازارسوخت،خوراک مناسبي براي کراکينگ درکارخانه هاي ساخت اتيلن مي باشد.
2-گازوئيل( Synthetic Diesel):اين نوع گازوئيل با چگالي پائين، مقدار ناچيز گوگرد و پلي آروماتيکها ونيز درجه ستان بالا(50- 70)،اشل عددي براي سنجش ميزان
بهسوزي سوختهاي موتورهاي ديزل بسيار ارزشمند بوده وداراي حداقل انتشارآلودگي است.
3- بنزين( Gasoline ): يکي ديگر از محصولاتي که مي توان در شرايطخاص وبا به کار گيري تکنيکهاي ويژه از روش GTL بدست آورد بنزين است.به عنوان مثالدر کشور نيوزلند با استفاده از کاتاليست زئوليت موبيل،امکان توليد 14 هزاربشکه درروز بنزين از گاز طبيعي فراهم شده است.
4-مقادير بسيار زيادي C22 +Wax : نيز توليد مي شودکه مي توان آنرا با روشهاي Processing Hydro به مقادير زيادي نفت سفيد،الکلها، حلالها وسايرمحصولات تبديل کرد.
5-توليد آب شيرين: از جمله محصولات جانبي در اين فرآيندتوليد آبشيرين با حجم بالا است به طوري که مقدار آن تقريبا"با حجم مواد ميان تقطيرتوليد شدهبرابر است.ودر مناطقي که کمبود آب وجود دارد مي توانددر مصارف آبياري مورد استفادهقرار گيرد.
مهندسي فرآيند GTL
مقوله مايع سازي گاز،در بسياري از همايشها و همچنين مقالات علمي مختلف در طول چند سال گذشته مورد توجه بوده است.بيشترين توجه در اين زمينه، بر روي ابداع يا بهبود کاتاليستها،کيفيت مناسب سوخت بدست آمده و رسيدگي به چالشهاي موجود در برابر مهندسين اين فن آوري متمرکز بوده است.تقريبا"تمام فنآوريهاي موجود در يك تاسيسات گاز به مايع داراي يك خاصيت مشترك هستند،نياز به مقادير زيادي ازانرژي با پايه Grade بالا براي راه اندازي فرآيندهاي جداسازي هواء ،نيازهاي پيش گرمايش براي مرحله توليد گاز سنتيك،بازيافت گرماي هدر رفته از گاز سنتيك واستفاده موثر از آن، توليد گرماي مرتبه متوسط يا پائين توسط فرآيندFT ،تدارك هيدروژن براي هيدروكراكر وبازيافت بهينه محصول براي به حداكثر رساندن مقدار محصول بدست آمده دارند.از آنجايي كه پروژهاي گاز به مايع داراي بازده گرمايي حدود60% هستند،حدود40%گرما رابه محيط اطراف منتشرمي سازند و بايد روشهايي براي بازيابي اقتصادي 40%گرماي مورد نظر يافت شود.يك تاسيسات گاز به مايع مي تواندبه صورت يك مجموعه فرآوري گاز وتوليد گاز سنتيك، همراه با حداقل دو مچموعه جداسازي هواي منفرد در قسمت جلويي، يك فرآيند تبديل مواد شيميايي با مقياس بزرگ در قسمت مياني و يك بخش پالايش در بخش انتهايي باشد. تاسيسات GTL با ظرفيت حدود 154هزاربشكه در روز، داراي يك سيستم بزرگ بخار است كه بسته به هر كدام از فناوريهاي Smds يا ... ،بايد بتواند نرخ بخار لازم را كه حدود 6000تن در ساعت است،تامين نمايد.كار با اين مقدار عظيم بخار به طور قطع كساني را كه با امر پالايش گاز سرو كار دارند متعجب خواهد كرد.به عنوان آخرين نكته در مورد مهندسي فرآيند اين تاسيسات،بد نيست برخي از مقادير مرتبط با يك تاسيسات كه از تكنولوژي Smdsاستفاده شده،با ظرفيت 154هزار بشكه در روز را در نظر
داشته باشيم :
1-تعداد تجهيزات موجود حدودا"700دستگاه است.
2-در حال حاضر لوله هاي تبديل كاتاليستي تا حدود 1100 لوله ساختهشده اند كه با تكنولوژي Smds تا حدود 17هزاروصد بشكه در روز مايع توليد مينمايد.بنابراين براي يك مجموعه 154 هزاربشكه ايي نياز به 9 Train،17 هزاروصد بشكهايي مي باشد.
3-قطر متوسط لوله ها 8 اينچ در هرTrain
4-اندازه اين واحدهاي كاتاليستي با استفاده ازپيشرفتهاي اخيراز 12هزار تن در هر Train درسال 2002به 4هزارتن درسال 2006 در هر Train رسيدهاست.
5-ميزان گاز مورد نياز براي هر Train در اين تكنولوژي با استفادهاز Simulation هاي كامپيوتري دقيقا" 4142857متر مكعب در روز مي باشد.بنابراين براييک واحد توليد GTL با ظرفيت 154هزاربشکه در روز،روزانه 37375714 متر مكعب گاز موردنياز مي باشد. با محاسبه گاز مورد نياز براي توليد برق وبخارحداكثر بهميزان43200000 متر مكعب گاز مورد نياز مي باشد. اين مقدارگازتقريبا"معادل سه Trainاز هشت Train پالايشگاه فجرجم ياتقريبا"معادل سه Train از چهار Train فازدووسهاز مجتمع گازي پارس جنوبي مي باشد.
6-از طرفي زمان بندي بهينه براي ساخت چنين تاسيساتي حدود چهارسال،از آغاز موارد مهندسي و طراحي دقيق تا تكميل مكانيكي تاسيسات خواهد بود .
بنابراين مقادير مربوطه بسيار بزرگ بوده و حداقل الزامات مربوطهبه يك تاسيسات گاز به مايع با ظرفيت 154هزاربشكه در روز، از نظر موارد مهندسي وساخت،معادل حداقل الزامات براي يك پالايشگاه با ظرفيت 300 هزار بشكه در روز خواهدبود.تمام فناوريهاي مربوط به GTL كه عمدتا"مربوط به شركتهاي شل،ساسول،اكسونموبيل،سنترل يوم مي باشد داراي خصوصيات پايه ايي مشابهي بوده واين امكان را ايجاد مينمايند كه گرما در گاز سنتيك بتواند جهت استفاده در مراحل پيش گرمايش يا تبديلدوباره،بازيافت شود.اين مساله،نياز به مقدار زياد انرژي در مرحله پيش گرمايش را حذفكرده و يا كاهش خواهد داد و همچنين قادر خواهد بود بازيافت گرماي هدر رفته را ازگاز سنتيك آسانتر كند. اين پيشرفتها كه در فناوري و تجهيزات مرتبط صورت مي گيرند،همراه با پيشرفتهاي مداوم و تجاري كه در مهندسي اين پروژه ها كسب مي شود،ايناطمينان را ايجاد خواهد نمود كه تاسيسات گاز به مايع GTL،آينده جديدي را برايهيدروكربنها رقم خواهد زد. انجام پروژهايي مانند Qatar Petroleum و Sasols Oryx GTL پيشرفتهاي قابل توجه اي را در آستانه هزاره جديد در صنعت فرآورش گاز پديد آوردهاند.

jigaraki2008
2011/7/09, 02:25 PM
پيشرفتهاي جديد در زمينه GTL
در فوريه سال جاري،قطر اعلام كردكه پروژه مشترك خود با اكسونموبيل موسوم به پالم را با ظرفيت 154هزاربشكه در روز علي رغم بيش از ده سال برنامهريزي در مورد آن به حالت تعليق در آورده است. طبق برنامه قراربود مجتمع پالم باظرفيت 154هزار بشكه در روز قبل از سال 2012 تكميل شده وگاز طبيعي را به سوخت ديزلبسيار خالص و روغنهاي پايه با خلوص بالا تبديل كند.رابت ديويس سخنگوي اكسون موبيلدر اين زمينه مي گويد:تصميم دو شركت قطر پتروليوم و اكسون موبيل در مورد توقف پروژهپالم به اين معني نيست كه توسعه اين فناوري كنار گذاشته شده است.بر عكس اين شركتايده ايي كاملا"جديد دارد.اين شركت به دنبال يافتن راه حلي مناسب براي كاهش هزينهها است.زيرا بودجه لازم براي اجراي اين پروژه اخيرا"بيش از دو برابر برآورد7ميليارد دلاري سال 2004 رسيده است.(اين افزايش قيمتها به صورت مقطعي وخارج ازبرنامه ريزيهاي فني مي باشد.به گفته اكثر كارشناسان،دليل اصلي آن افزايش تعدادپروژهاي در حال ساخت نسبت به تعداد پيمان كاران مي باشد ودر تمامي پروژهاي صنعتنفت مانند ساخت پالايشگاهاي نفت وگاز ويا ساخت كارخانه هاي LNG كاملا"مشهوداست)به نظر ديويس يكي از راه حلهاي ممكن كوچكتر كردن سيستمهاي فرآورش است زيرامجموعه ايي از چند سيستم كوچكتر احتمالا"راندمان بالاتروهزينه كمتري نسبت به يكواحد عظيم فرآوري خواهد داشت.سرمايه گذاري مشترك ساسول و قطر پتروليوم درپروژه Oryx با ظرفيت 34هزار بشكه در روز تازه به نتيجه رسيده است ودر september سال2007 اولينمحموله محصولات اين پروژه روانه بازارهاي اروپايي شد.اين طرح يك ميليارد دلاري پيشاز افزايش اخير قيمتها مطرح شده بود.اكسون موبيل قريب 25 سال است كه در زمينهفرآيندهاي GTL فعاليت مي كند و تا كنون فقط بيش از 900ميليون دلار صرف پژوهش وتوسعه و بيش از 300ميليون دلار صرف طراحي مهندسي و پيش توليد واحدهاي فرآيند آننموده است.از طرف ديگر، اواسط ماه فوريه شركتهاي Shell وQatarPetroleum ،طي مراسميبه طور رسمي پروژه GTL پيرل را با ظرفيت 140هزار بشكه در روز آغاز كردند..سرمايهگذاري مشترك ساسول وشورن در زمينه پروژه 6 ميليارد دلاريGTL قطر با ظرفيت 66هزاربشكه در روز براي سال 2010 ، كارخانه GTL نيجريه كه ظرفيت توليد روزانه آن 34هزار بشكه در روز مي باشدبا سرمايه گذاري مشترك ساسول و شورون .پروژه GTL غرباستراليا با سرمايه گذاري ساسول و شورون هر كدام باسهم 50 درصداز جمله مهم ترينپروژها در تازه ترين گزارشهاي شركتهاي بين المللي در زمينه GTL مي ياشد.
نتيجه گيري وارائه چند پيشنهاد
وجود مخازن عظيم گازي يکي از عوامل اساسي در اقتصادي بودن يک طرح GTL مي باشد.کشور ما به اين دليل که به عنوان دومين دارنده ذخاير گازي جهان شناخته شده است و حدود 16%ذخاير کل جهان را دراختيار دارداز موقعيت ايده آلي در زمينه GTL برخوردار است.در حدود دو سوم ماشين آلات ومخازن مورد
کاربرد در يک واحد توليد GTL رادر صنايع نفت وگازايران مي توان يافت.درضمن وجود نيروي انساني آموزش ديده با دانشفني بالا در کشورمان مي تواند هزينه هاي عملياتي يک واحد توليد GTL را به ميزانقابل ملاحضه ايي در قياس با ديگر نقاط جهان کاهش دهد. اين اعتقاد که انجام مهندسيفرآيندپروژهاي GTL در ايران با قيمتي کمتر از عرف جهاني امکان پذير است کاملا صحيحميباشد.يکي از کليدي ترين عوامل موفقيت در شکل دهي وتوسعه صنعت گاز پيشرفته، اهميتدادن به سرمايه گذاري مادي ومعنوي در بخش تحقيق و توسعه مي باشد.معمولا"نتيجهتحقيقات بسيار بيشتر ازسرمايه گذاري اوليه آن است ومزاياي بسيار زيادي به دنبالدارد.توجه به فناوريهاي جديدوتحقيق وتوسعه براي افزايش برداشت از مخازن وتوليد هرچه بيشتر در سطوح بين المللي،اصلي ترين مسير حرکت کشور رابايدتشکيل دهد.بنابراينفنآوريهاي گاز، محصول صادراتي مهمي به شمار مي آيد و همچنين مي تواند يک محرک قويبراي همکاريهاي بين المللي وتعيين موقعيت استراتژيک كشور باشد.پالايشگاه فجر باتوجه به نزديكي به حوزهاي غني از گازنار،كنگان وپارس جنوبي و همچنين نزديك بودن اينميدانهاي گازي به دريا،ساخت كارخانهGTL در نزديكي اين پالايشگاه را كاملا" اقتصاديمي كند.از طرفي برنامه هاي كه براي ساخت كارخانه GTL در فاز 14مجتمع گازي پارسجنوبي در نظر گرفته شده است با جديت بيشري پي گيري شود.بهره گيري از فناوري GTL براي تحرك بخشيدن به صادرات گاز و توليد محصولات سوختي با كيفيت بالا از جملههدفهايي است كه ايران نبايد حتي يك لحظه از آن غافل باشد
راجع :
هفته نامه : world Gas Inteligence - 1
www.ShellGlobal Solutions.com - 2
world Oil.com/magazine-link>L&source www. -3
4- Hydrocarbon Processing
5-GTL Prospect,Oil and Gas Jornal,14,March2005
6- نداي گاز،ماهنامه داخلي شركت ملي گاز ايران، شماره 39،تير 1386
7-www.shana.ir
8-www.Exxonmobil.com
9-www.bp.com
10-www.nigc.ir
اكبرناظمي كارشناس ارشد مهندسي برق
شركت پالايش گاز فجر جم.

jigaraki2008
2011/7/09, 02:26 PM
تجارت جهاني گاز در گرو توسعه ال ان جي و جي تي ال جايگاه ايران در بازار صادرات گاز جهان گروه اقتصادي- بهره مندي از ذخاير گسترده گاز طبيعي مي تواند فرصت هاي مغتنمي را براي توسعه و آباداني کشور فراهم کند. گاز طبيعي به عنوان سوختي پاک، افزون بر رفع نياز داخل، مي تواند در زمينه هاي ديگر از جمله صادرات مورد توجه قرار گيرد.
از هنگام اولين اصلاح قيمت جهاني نفت، موسوم به شوک نفتي در سال 1973، بيشترين توجه بازارهاي بين المللي انرژي به توسعه صنعت نفت متمرکز بوده و منابع ديگر انرژي با اين استدلال که نفت همچنان مهم ترين منبع انرژي در جهان است، در حاشيه قرار داشته اند.
گاز در سال هاي اخير، سريع ترين نرخ رشد را در ميان انرژي هاي اوليه در بازار جهاني به خود اختصاص داده است; به گونه اي که ميزان ذخاير گاز طبيعي جهان ظرف دو دهه گذشته از 83 ميليارد مترمکعب به 170 ميليارد متر مکعب رسيده است.
بنابراين اگر بحث سياست گاز را در حد و اندازه ميزان کنوني عرضه در کشور در نظر بگيريم، شايد اصلا گاز چنداني براي صادرات وجود نداشته باشد. در چنين بستري جمهوري اسلامي ايران، فضاي زيادي براي تحرک بين المللي در اختيار ندارد، اما اگر به موضوع گاز در ايران به عنوان دومين دارنده اين منبع در جهان پس از روسيه نگاه کنيم و اصل را بر آن بگذاريم که سرانجام اين گاز بايد از اعماق زمين به سطح بيايد و توليد شود، در اين شرايط در يک افق بلند مدت و با يک ديد استراتژيک، به طور قطع صنعت گاز در کشور در يک موقعيت ممتاز و کم نظير ارزيابي مي شود.
در آينده نه چندان دور، آنچه هم اکنون از آن به عنوان "ديپلماسي نفتي" نام مي بريم، به صورت "ديپلماسي گازي" مطرح مي شود. شايد حتي دور از ذهن نباشد اگر بگوييم در سال هاي آينده، به جاي وزارت نفت با يک حوزه معاونت گاز، وزارت گاز خواهيم داشت با يک حوزه معاونت نفت.
صادرات گاز دنيا به طور عمده با خط لوله انجام مي شود. البته صادرات در قالب "ال ان جي" هم بر محدوديت صدور از طريق لوله برتري دارد و در واقع صادرات گاز تا حد زيادي تابع قوانين و چارچوب هاي صدور نفت خام است و مي توان آن را به نقاط دور دست صادر کرد، اما گاز طبيعي در ماهيت خود يک سوخت زمين گير و در طول دهه هاي اخير توسعه آن مديون گسترش صنايع لوله سازي بوده است. تا آنجا که به جمهوري اسلامي ايران مربوط مي شود، صادرات گاز از کشورهاي همسايه شروع مي شود که تقريبا همگي در بخش گاز تراز منفي دارند. ايران در اين زمينه دو بازار اصلي پيش رو دارد: يکي بازار اروپا که در واقع ما در آن مسير حرکت و از ترکيه کار را شروع کرده ايم. بازار ديگر، خط لوله آسيايي و صادرات به پاکستان و هندوستان است. هر دو منطقه هم به شدت خواهان گاز ايران هستند. ترکيه و کشورهاي اروپايي، از امنيت عرضه گاز روسيه نگرانند.
بازار اروپا، بازاري امتحان شده، شفاف و مجموعه قوانين و مقررات بين المللي بر آن حاکم است، همچنين امنيت تقاضا در برابر امنيت عرضه در آن وجود دارد و به خصوص منشور انرژي (انرژي چارتر) در سراسر کشورهاي عضو اتحاديه اروپا برقرار است; به همين دليل به محض اين که بتوانيم ترکيه را پشت سر بگذاريم و به اتحاديه اروپا وصل شويم، از اتصال به يک بازار با ثبات و نسبتا مطمئن، اطمينان خواهيم يافت.
بازار آسيا با وجود تقاضاي نسبتا بالا براي گاز و رشد خوب آن، همچنين به رغم ابعاد و جنبه هاي سياسي و استراتژيک با همسايگان شبه قاره هند، بازاري ناشناخته و امتحان نشده است. خطوط لوله از مناطق ناامني مانند بلوچستان عبور مي کند. اختلاف هاي ديرينه هند و پاکستان هم هر لحظه ممکن است دشواري هايي را ايجاد کند. قابليت هر دو کشور به پرداخت هزينه ها و قيمت گاز هم اعتبار چنداني ندارد، اما هر دو کشور قابليت بالايي براي مصرف دارند و جايگزين هاي بهتري هم در اختيار ندارند. در هر صورت با توجه به ظرفيت بالاي توسعه گاز ايران، پس از اروپا، امکان صدور به بازارهاي آسيا هم وجود دارد. در باره بازار اروپا، جمهوري اسلامي ايران نزديک به بيست سال است که برنامه ريزي داشته و به طور نسبي اشراف بيشتري به خط لوله آسيايي دارد.
آينده دورتر تجارت جهاني گاز تا حد زيادي در گرو توسعه ال.ان.جي و جي.تي.ال خواهد بود و ايران هم طرح هايي در دست بررسي و اقدام دارد. هر دو روش پر هزينه هستند و فناوري هاي پيشرفته اي لازم دارند. از سوي ديگر، فناوري آنها انحصاري و ممکن است در شرايط کنوني دسترسي به آنها براي ايران وجود نداشته باشد. تجارت جهاني گاز تا چند دهه آينده به وسيله خطوط لوله خواهد بود و همين خطوط لوله هستند که ميان کشورها و همسايگان، وابستگي ها و مسئوليت هاي مشترک دراز مدت ايجاد مي کند. به گزارش شانا روسيه نمي تواند خواسته هاي خود را در مورد سياست هاي صدور گاز به ايران تحميل کند. بلکه از طريق دادن مشوق هاي مالي و فني در مسير خط لوله آسيايي مي تواند گسترش سياست تجارت گاز ايران با پاکستان و هند را آسان کند و آن را شتاب بخشد. اروپايي ها هم اين را مي دانند و مي کوشند تا استراتژي صدور گاز ايران را تا حد امکان متوجه اتحاديه اروپا سازند. در هر صورت روسيه بازيگري مهم در بازار جهاني گاز است و به عبارتي نقش عربستان را در بازار نفت ايفا مي کند.
روسيه براي صدور گاز خود به بازار نهايي مصرف بايد حداقل از مرز هفت کشور بگذرد. اين نشان مي دهد که چه تعداد کشور در زمينه صادرات و مصرف گاز نقش دارند. روسيه به امنيت مرزهاي متعدد نياز دارد و اتحاديه اروپا هم خواهان امنيت مرزهاي ترانزيت است. به عبارت ديگر، خطوط لوله و تجارت بين المللي گاز ضرورت امنيت متقابل کشورها را جدي مي سازد، اما در هر صورت روسيه نمي تواند مانع سياست هاي گازي ايران شود.

bera
2011/7/10, 10:41 PM

دوست عزیز عالی بود اینجا یک انیمیشن از GTLرو واستون قرار میدم بد نیست نگاهی بهش بیاندازی

http://www.4shared.com/file/Qwz5j9ji/GTL_Process_Animation.html

jigaraki2008
2011/7/10, 11:08 PM
دارم کل مطالب و فایلهای پی دی اف رو جمع اوری میکنم یک سی دی ارشیو ازش درست کنم.

تمام شد رو اینترنت میزارم و اینجا منعکس میکنم.

احتمالا یک فیلم اموزشی با ترکیب انیمیشن و یک نفر که باید پیدا کنم بسازم یک فیلم مستند و یا فیلم اموزشی !

باید یک دوربین و یک استودیو و یک متخصص در این زمینه پیدا کنم تا فیلم درست کنم.

احتمالا یک سایت مرجع و تخصصی در زمینه جی تی ال به زبان فارسی و یا انگلیسی اختصاصی هم برای جی تی ال راه اندازی کنم.

به مرور خبر میدم.

با تشکر از انیمیشن.

jigaraki2008
2011/7/11, 12:04 AM
اگر دنبال شبیه سازی و انیمیشن سازی یک پالایشگاه هستید و میخواهید در حد اقل زمان بهترین شبیه سازی فیلم و انیمیشن را انجام بدهید
لینگ زیر مدل های طراحی شده اماده انیمیشن سازی را برای شما به فروش گذاشته است:

http://www.turbosquid.com/Search/Index.cfm?keyword=chemical&x=21&y=14

jigaraki2008
2011/7/11, 01:13 PM
سایت شل رو کنکاش میکردم به دو انیمیشن جالب برخوردم کردم

ولی هر کاری کردم نتوانستم ان را استخراج نمایم!

بنابر این لینک مستقیم انها را برایتان قرار میدهم:

http://www.shell.com/home/content/aboutshell/our_strategy/major_projects_2/pearl/process (http://www.shell.com/home/content/aboutshell/our_strategy/major_projects_2/pearl/process)

http://www.shell.com/home/content/aboutshell/our_strategy/major_projects_2/pearl/history (http://www.shell.com/home/content/aboutshell/our_strategy/major_projects_2/pearl/history)

همچنین پروژه مروارید شل که ادعا میکنند بزرگترین پالایشگاه میعانات گازی

در دنیا است در قطر در لینک زیر توضیحات جالبی داده است:

http://www.shell.com/home/content/aboutshell/our_strategy/major_projects_2/pearl/overview (http://www.shell.com/home/content/aboutshell/our_strategy/major_projects_2/pearl/overview)

طبق گفته خود شل این پروژه که کل سرمایه گذاری ان توسط شل انجام گرفته است

ما بین 18 الی 19 میلیارد دلار سرمایه گذاری انجام گردیده و

روزانه 140 هزار بشکه GTL و 120 هزار بشکه گاز NGL و اتان تولید خواهد کرد.

ظرفیت این پالایشگاه حدود 320 هزار بشکه در روز پالایش میعانات گازی میباشد.

و فقط برای بخش کنترل ان حدود 12 میلیون سطر برنامه

نویسی نوشته شده که در یک هزار کابینت سرور کامپیوتر

بیش از 200 سرور پیشرفته کنترل 5850 کیلومتر کابلهای کنترل

که از دوحه قطر تا لندن کشیده شده است را کنترل و نظارت خواهند نمود.

طبق برنامه ریزی در طول کل عمر پروژه 3 میلیارد بشکه میعانات گازی پالایش خواهد شد.

اگر ارزش بازار هر بشکه را حدود 250 دلار در نظر بگیریم در طول عمر پروژه

محصولاتی به ارزش 750 میلیارد دلار تولید و به بازارهای جهانی عرضه خواهد شد.

که بخشی از ان متعلق به شل و مابقی دولت قطر خواهد بود.

آب تولیدی این پالایشگاه روزانه 280 هزار بشکه خواهد بود که برای تامین اب

شرب مورد نیاز شهری به جمعیت 140 هزار نفر کافی میباشد.

در این پالایشگاه از فناوری Shell Middle Distillate Synthesis (SMDS)

شرکت شل استفاده شده است.

شرکت شل در طول 30 سال گذشته به اندازه 3500 ثبت اختراع

در زمینه فناوری جی تی ال به ثبت رسانیده و نمونه پالایشگاه با

فناوری خود را در مالزی به ظرفیت 14500 بشکه در روز اجرا و به بهره برداری

رسانیده و از تجربه ان در پالایشگاه مروارید قطر استفاده کرده است.

حال سوال اینجا است!

پالایشگاه ستاره خلیج فارس ایران در مقابل این همه عظمت تجربیات شل و قدرت مالی شل

و سرمایه گذاری حدود 20 میلیارد دلاری شل و باز بودن دست شل و قطر در بازارهای جهانی

و عدم تحریم بودن انها، برای پالایشگاهی به ظرفیت 320 هزار بشکه در روز

در مقابل پالایشگاه ستاره خلیج فارس به ظرفیت 360 هزار بشکه در روز

با سرمایه گذاری 4 میلیارد دلار با وجود تحریمها و موانع مالی و غیره عملی و منطقی خواهد بود یانه؟

هم اکنون که پالایشگاه ستاره خلیج فارس کارگران خود را اخراج نموده

و تعطیل است ایا خواهد توانست کار خود را به نتیجه برساند؟

فعلا منتظریم! :)

bera
2011/7/15, 09:31 PM
با سلام

یه پایان نامه در خصوص بررسی وساخت کاتالیستهای تبدیل گاز طبیعی به گاز سنتز

http://www.4shared.com/file/_Pk5IRtU/___.html

Mohammad.aryan
2011/7/17, 03:32 AM
سلام
دوستان من سر و وضع خودم رو مرتب کردم و از این به بعد در خدمتم

ادامه فعالیتهای جیگرکی به عهده من هست

:)

Mohammad.aryan
2011/7/17, 01:40 PM
مقالاتی از بانک مقالات پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران

عنوان: فناوري تبديل گاز به فراورده هاي مايع (GTL)
عنوان به زبان ديگر: Gas to Liquid Technology(GTL)
نام دانشجو: بيگلري، بهنام
استاد راهنما: نادري فر، عباس
چکيده: در فرايندهاي تبديل گاز به فراورده‌هاي مايع، گاز طبيعي به فراورده‌هاي مايعي چون سوخت‌هاي سنتزي، متانول و آمونياک تبديل مي‌شود. در مرحله اول گاز متان در يک راکتور رفورمينگ با بخار آب مخلوط شده و تبديل به گاز سنتز مي‌شود که اين گاز مخلوطي از گاز ئيدروژن و گاز مونواکسيد کربن است. در مرحله بعد گاز سنتز طي فرايندي به نام فيشر تراپش تبديل به فراورده‌هاي هيدروکربني مايع مي شود.در اين پايان نامه، بر روي نحوه مدل‌سازي واکنش‌هاي شيميائي و تاثيرات جريان سيال و انتقال حرارت بر روي فرايندهاي واکنش رفرمينگ با بخار آب در راکتور بستر ثابت توسط ديناميک سيالات محاسباتي به بحث خواهيم پرداخت. راکتورهاي بسترثابت، بخش مهمي در صنايع شيميائي محسوب مي¬شوند. اين بسترها بطور وسيعي در فرايندهاي شيميائي مختلف مورد استفاده قرار مي گيرند. به منظور مدل¬سازي بهتر اين¬گونه سيستم¬ها، به يک سري از اطلاعات اوليه در زمينه فرايندهايي که در بسترهاي ثابت رخ مي‌دهد احتياج داريم. در اين بسترها انتقال حرارت موضوع بسيارمهمي بشمار مي¬رود. اعتبار صحت مدلسازي انتقال حرارت بستگي به دقت مدلسازي وخصوصيات جريان دارد که اين ما را به سمت بررسي جزئي پديده هاي تئوري در زمينه بسترهايي با نسبت قطر ذره به قطر لوله کم سوق مي دهد. در ابتدا ما به بررسي روش هاي ديناميک سيالات محاسباتي از قبيل ساختارهاي موجود در ديناميک سيالات محاسباتي و انواع متدهاي موجود و روش حجم محدود پرداختيم. سپس در ادامه نرم افزار فلوئنت که به عنوان حل¬گر در اين پروژه مورد استفاده قرار گرفته، به طور جزئي شرح داده شده است که شامل مقدمه اي در مورد نرم افزار و روش اجراي برنامه و همچنين الگوريتم حل مسئله توسط اين نرم افزار مي باشد.در بخش بعدي در مورد فرضيات به کار رفته در پروژه که شامل نوع راکتور، واکنش شيميايي و بررسي دو نوع هندسه راکتور فرضي ارائه شده به شرح تفصيلي پرداخته شده است.در قسمت نتيجه گيري و گراف ها، ابتدا کانتورهاي بردار سرعت، مقادير سرعت، فشار و دما، براي سه نوع جريان و رينولدزهاي مختلف در حالت دو بعدي و سپس براي حالت سه بعدي با بررسي بر روي ساختار مش به کار رفته مورد بررسي قرار گرفته است. در قسمت آخر اين بخش مطالعه اي مقايسه اي برروي تغييرات دما و سرعت در انواع جريان و نيز تاثير هندسه و موقعيت ذرات بستز بر روي نرخ هاي حرارت در يک راکتور ريفورمينگ، با بخار آب انجام شده است.
موضوع ها: فني و مهندسي◄-
کليدواژه ها: -
دانشگاه: دانشگاه صنعتي امير كبير(پلي تكنيك تهران).دانشكده مهندسي شيمي
مقطع تحصيلي: كارشناسي ارشد
سال اخذ مدرک: 1385

عنوان: مدلسازي راكتورهاي Slurry براي واكنش فيشرتراپس در تكنولوژي GTL
نام دانشجو: سيد مجاهد، شهريار
استاد راهنما: نيك آذر، منوچهر
چکيده: هدف از اجراي اين پروژه مدلسازي يك راكتورslurry براي واكنش كاتاليستي تبديل گازسنتز(CO+H2)به هيدروكربنهاي مايع (واكنش فيشر-تراپس)است.فيشر-تراپس يك واكنش سه فازي است وراكتور به صورت پيوسته كار مي كند. رژيم جريان درراكتورهتروژني مي باشد.مدل درنظر گرفته شده براي راكتورشامل2 نوع مختلف پخش گازي مي باشد: 1-حبابهاي بزرگ (20-70mm)كه به صورت يك جريانplug در راكتور به سمت بالا حركت مي كند. 2- حبابهاي كوچك (1-10mm) كه در فاز slurry (مايع + ذرات كاتاليست جامد) حضور دارند.سينتيك درنظر گرفته شده برايواكنش تحت كاتاليست كبالت مي باشد.درنهايت با استفاده ازمدل به دست آمده تأ ثيربرخي پارامترها نظير سرعت گاز وفشار… بر ميزان تبديل بررسي مي شودونتايج حاصل با يك مدل تجربي معتبر مقايسه شده است.در اين پروژه سعي براين است كه مدل رياضي يك راكتور slurryبراي واكنش فيشر-تراپس تحت كاتاليست كبالت دررژيم جرياني هتروژني تهيه شود ونتايج آن با اطلاعات تجربي قياس شود.
دانشگاه: دانشگاه صنعتي امير كبير.دانشكده مهندسي شيمي
سال اخذ مدرک: 1381

به نقل از پایگاه بانک اطلاعات علمی کشور
http://database.irandoc.ac.ir/DL/Search

Mohammad.aryan
2011/7/17, 02:02 PM

عنوان: توسعه روش بسترهاي شبه متحرك جهت تبديلات گاز سنتز به محصولات ميان تقطير به روش فيشر ثروپش
نام دانشجو: طباطبائي قمشه، مصطفي
استاد راهنما: تقي زاده، مجيد
استاد مشاور: اكبرنژاد، مهدي
چکيده: امكان سنجي عملي تهيه محصولات ميان تقطير از گاز سنتز به روش فيشر تروبش و با استفاده از بسترهاي شبه متحرك مورد بررسي قرار گرفت. در اين آزمايشات گاز سنتز پس از واكنش توسط كاتاليست بطور همزمان مورد جداسازي قرار ميگيرد. بعد از بررسي نتايج آزمايشات در تك ستون راكتوري از سه ستون راكتوري به روش بسترهاي شبه متحرك جهت انجام واكنش فيشر تروپش استفاده گرديد. كاتاليست FTM-11 و جاذب غريال مولكولي 5 A انتخاب شد و براي بدست آوردن شرايط عملياتي بهينه ايزوترمهاي تعادلي جذب در دماهاي مختلف بدست آمد. عمليات واكنش و جداسازي بطور همزمان صورت گرفت كه ابتدا در تك ستون راكتوري آزمايشات كاتاليست و جاذب جهت بهينه‌سازي فشار و دما و بدست آوردن محصولات مورد نظر انجام شد و سپس با استفاده از روش بسترهاي شبه متحرك در سه ستون، راندمان جداسازي بالاتري نسبت به راكتور ثابت تك ستوني حاصل شد.
موضوع ها: مهندسي شيمي◄فني و مهندسي
کليدواژه ها: روش بسترهاي شبه متحرك◄تبديل گاز◄گاز سنتز◄محصول ميان تقطير◄روش فيشر-تروپش◄سنتز(شيميايي)◄كاتال يزور◄جاذب◄غربال مولكولي
دانشگاه: دانشگاه علوم و فنون مازندران
رشته تحصيلي: مهندسي شيمي
زبان: pereng
سال اخذ مدرک: 1362
شماره ي کاربرگه : 64573

عنوان: توسعه روش بسترهاي شبه متحرك جهت تبديلات گاز سنتز به محصولات ميان تقطير به روش فيشر ثروپش
نام دانشجو: طباطبائي قمشه، مصطفي
استاد راهنما: تقي زاده، مجيد
استاد مشاور: اكبرنژاد، مهدي
چکيده: امكان سنجي عملي تهيه محصولات ميان تقطير از گاز سنتز به روش فيشر تروبش و با استفاده از بسترهاي شبه متحرك مورد بررسي قرار گرفت. در اين آزمايشات گاز سنتز پس از واكنش توسط كاتاليست بطور همزمان مورد جداسازي قرار ميگيرد. بعد از بررسي نتايج آزمايشات در تك ستون راكتوري از سه ستون راكتوري به روش بسترهاي شبه متحرك جهت انجام واكنش فيشر تروپش استفاده گرديد. كاتاليست FTM-11 و جاذب غريال مولكولي 5 A انتخاب شد و براي بدست آوردن شرايط عملياتي بهينه ايزوترمهاي تعادلي جذب در دماهاي مختلف بدست آمد. عمليات واكنش و جداسازي بطور همزمان صورت گرفت كه ابتدا در تك ستون راكتوري آزمايشات كاتاليست و جاذب جهت بهينه‌سازي فشار و دما و بدست آوردن محصولات مورد نظر انجام شد و سپس با استفاده از روش بسترهاي شبه متحرك در سه ستون، راندمان جداسازي بالاتري نسبت به راكتور ثابت تك ستوني حاصل شد.
کليدواژه ها: روش بسترهاي شبه متحرك◄تبديل گاز◄گاز سنتز◄محصول ميان تقطير◄روش فيشر-تروپش◄سنتز(شيميايي)◄كاتال يزور◄جاذب◄غربال مولكولي
دانشگاه: دانشگاه علوم و فنون مازندران
سال اخذ مدرک: 1362
شماره ي کاربرگه : 64573

عنوان: شبيه سازي جريان سيال در مخازن گاز ميعاني به منظور پيش بيني اثر تشکيل ميعانات بر شرايط توليد
نام دانشجو: فهيم پور، جلال
استاد راهنما: دبير، بهرام
استاد مشاور: پيرامون، ابراهيم
چکيده: مطالعه مکانيزم هاي برداشت از مخازن شکاف دار طبيعي در دهه هاي اخير مورد توجه خاصي بوده است. وجود سيال گاز ميعاني در اين نوع مخازن و تشکيل و تجمع ميعانات در مخزن بخصوص در ديواره ماتريکس ها، مي تواند پيش بيني شرايط توليد را با پيچيدگي بيشتري مواجه سازد. در اين رساله ابتدا جهت آشنايي با مخازن گاز ميعاني، مطالعه مختصري بر روي يک مخزن همگن صورت گرفته و در آن مواردي مانند تاثير تشکيل ميعانات بر نمودارهاي چاه آزمايي و اثر عبورپذيري هاي وابسته به سرعت بر توليد، بررسي گرديده است. در بخش اصلي اين رساله، عملکرد يک مخزن گاز ميعاني شکاف دار که داراي يک نمونه سيال کاملا غني است، بررسي شده و مکانيزم هاي حاکم بر توليد از آن مورد مطالعه قرار گرفته است. در اين قسمت به عوامل اصلي تاثير گذار بر تعامل سيالات بين ماتريکس و شکاف هاي اطراف آن، مانند وجود فشار مويينگي در ماتريکس، ريزش ثقلي ميعانات از ماتريکس به شکاف و نفوذ ملکولي در فاز گاز، پرداخته شده و نسبت به تاثير ساير خصوصيات مخزن بر اين مکانيزم ها آناليز و حساسيت سنجي لازم انجام شده است. در نتيجه گيري نهايي از شبيه سازي هاي انجام شده مي توان دريافت وجود فشار مويينگي مثبت در داخل ماتريکس، باعث تجمع بيش از حد ميعانات در ماتريکس ها و کاهش توليد ميعانات از طريق شکاف ها مي شود. از طرف ديگر زماني که سنگ مخزن يا ماتريکس ها از تراوايي نسبتا خوبي برخودار است، ريزش ثقلي در داخل مخزن مي تواند مکانيزم غالب بر انتقال ميعانات از ماتريکس به شکاف ها باشد. در چنين شرايطي ارتفاع بلوک هاي ماتريکس، عاملي تاثير گذار در زمان شروع يا فعال شدن ريزش ثقلي در مخزن است و باعث انتقال ميعانات بيشتر از ماتريکس به داخل شکاف ها مي گردد، هر چند بالا بودن درصد اشباع بحراني ميعانات در داخل ماتريکس، ممکن است بصورت عاملي منفي در جهت انجام ريزش ثقلي، مانع انجام اين پديده گردد. در مخازني که عبورپذيري مطلق ماتريکس در آنها بسيار کم است، نفوذ ملکولي در فاز گاز نقش عمده در انتقال سيال بين ماتريکس و شکاف را بر عهده دارد و باعث مي شود تا حجم بيشتر ميعانات در داخل شکاف ها تشکيل و در داخل مخزن جريان يابد. در چنين شرايطي کم تر بودن عبورپذيري نسبي گاز در داخل ماتريکس، سبب فعال تر شدن پديده نفوذ ملکولي در داخل مخزن مي گردد، که اين امر توليد ميعانات بيشتري را به همراه خواهد داشت.
دانشگاه: دانشگاه صنعتي اميرکبير.دانشکده مهندسي شيمي، مهندسي مخازن نفت و گاز

عنوان: بررسي ميعانات، مركاپتان‌ها و ناخالصي‌هاي موجود در گاز طبيعي و تاثير آنها در خطوط لوله گاز و تجهيزات نيروگاه‌هاي برق
عنوان به زبان ديگر: -
نام دانشجو: پرنيان، نويد
استاد راهنما: جوادپور، سيروس
استاد مشاور: شريعت، محمد حسينجنابعلي جهرمي، سيد احمد
دانشگاه: دانشگاه شيراز
شماره ي کاربرگه : 83241

عنوان: مدلسازي راكتور سه فازي بستر جويباري سنتز فيشر-ترويش در شرايطپايا و ناپايا
نام دانشجو: اعتضاد، حميدرضا
استاد راهنما: خدادادي، عباسعليفاطمي، شهره
چکيده: سنتز فيشر-تروپيش فرايند هيدروژناسيون كاتاليسي گاز سنتز به فراورده‌هاي هيدروكربني مي‌باشد كه بسته به نوع كاتاليست مورد استفاده گسترده متنوعي از هيدروكربنهاي پارافيني، اولفيني و الكلها و... (مانند سوخت مايع) را شامل خواهد شد. مدلسازي اين واكنش در يك راركتور كاتاليستي سه فازي بستر جويباري در شرايط پايا و ناپايا انجام يافته است . در اين مدل جهت ساده‌سازي هيدروديناميكي راكتور، كاتاليست به صورت يك تيغه جامد با طول زياد در نظر گرفته شده است . جريان مايع از روي كاتاليست جاري بوده و گازز سنتز (co+h2) همسوي با آن درر حركت است . گاز سنتز پس از حل شدن در مايع خود را به سطح كاتاليست رسانده و پس از نفوذ در كاتاليست واكنش مي‌دهد. سرعت واكنش به فرم رابطه سينتيك غيرخطي (Langmuir-Hinshelwood,L.H) در نظر گرفته شده است . خواص مخلوطي از گازهاي CO و H2 در حالت گاز ايده‌ال، خواص مايع براساس خواص يك هيدروكربن مايع (مانند C20H42) و خواص جامد كاتاليستي براساس خواص آلوميناي متخلخل منظور گرديده است . جهت مدلسازي ابتدا معادلات پيوستگي و حرارت در سه فاز نوشته شده و سپس معادلات ديفرانسيل پاره‌اي مدل براي غلظت اجزاء واكنشگر و دما در سه فاز گاز-مايع-جامد بدست آورده مي‌شود. معادلات مدل (شامل 9 معادله: 6 معادله اجزاء واكنشگر و 3 معادله دما در سه فاز) كه معادلات ديفرانسيل غيرخطي پاره‌اي مكاني و زماني مي‌باشند پس از بدون بعدسازي توسط روش عددي تعامد تطبيقي (Ortogonal Collocation) تبديل به معادلات ديفرانسيل به معادلات ديفرانسيل غيرخطي معمولي با مقدار اوليه مي‌شوند كه به صورت همزمان از روش رانگ -كوتا حل مي‌شوند. مدل توسط برنامه كامپيوتري نوشته شده حل شده و نتايج حاصله آن به صورت دياگرامهائي ارائه شده است . اين نتايج تغييرات غلظت و درصد تبديل در طول و عرض بستر در زمانهاي مختلف تا رسيدن به حالت پايا را نشان مي‌دهند. توسط مدل حاضر مي‌توان رفتار راكتور را در اثر تغيير در شرايط عملياتي بستر درز حالتهاي پايا و ناپايا بررسي نمود. ضمنا مدل فوق با اعمال تغييراتي در راكتورهاي بستر جويباري مشابه در مورد ساير واكنش‌ها نيز قابل استفاده مي‌باشد.
کليدواژه ها: مدلسازي◄فرايند فيشر-تروپش◄سنتز◄رآكتور
دانشگاه: دانشگاه تهران ، دانشكده فني
زبان: perengper
سال اخذ مدرک: 1379
شماره ي کاربرگه : 29870

عنوان: ساخت كاتاليست‌هاي مناسب براي سنتز فيشر- تروپش
نام دانشجو: ياري پور، فريدون
استاد راهنما: طايب ، عباسكريم پور، حجت‌الله
چکيده: تهيه هيدروكربنها از مخلوط گازي H2/CO به وسيله تماس اين مخلوط در درجه حرارت و فشار بالا 180 تا 230 درجه سانتيگراد و 5 تا 30bar )با يك كاتاليست مناسب را سنتز فيشر- تروپش مي‌نامند. در پروژه حاضر فرآيندهاي ساخت كاتاليست‌هاي مناسب براي تهيه هيدروكربنها از مخلوط گازي مونوكسيد كربن و هيدروژن مورد مطالعه قرار گرفته است . يك سري از كاتاليستهاي Co-ZrO2/SiO2 كه در آنها درصد جرمي كبالت يكسان (15Wt%) ولي درصد جرمي اكسيد زيركونيم متغير(1، 3 ، 5 ، 10 ، 15 و 20Wt% )مي‌باشد و همچنين سيستم‌هاي 15Wt%Co/Sio2 و 8Wt%ZrO2/SiO2 تهيه شده است . كاتاليستهاي Co-ZrO2/SiO2 از روشهاي مختلفي شامل تلقيح همزمان، تلقيح متوالي، رسوبي و سل - ژل ساخته شدند. فاكتورهاي مؤثر بر فعاليت كاتاليستهاي كبالت نظير نوع روش ، مقدار درصد جرمي كبالت و پروموتر، طبيعت پايه و همچنين اثرات افزايش پروموترZrO2 بر روي مساحت سطح ويژه، قابليت احياء گونه‌هاي كبالت كاتاليست Co/SiO2 مورد مطالعه قرار گرفت . خصوصيات فيزيكي و شيميايي همه كاتاليستها با استفاده از روشهاي پراش سنجي اشعه ايكس ، ميكروسكوپ الكتروني روبشي ، مساحت سطح به روش BET ، آناليز عنصري و احياء به روش برنامه‌ريزي دمايي نشان داده شد. بعد از كلسيناسيون طيف XRD ، فازهاي بلوري Co3-O4 اسپينل و ZrO2 را نشان مي‌دهد. دو مرحله احياء Co3O4 به CoO و سپس به Co درجه به وسيله TPRمشاهده مي‌شود. با افزايش پروموترZrO2 (تامقدار 8Wt% )ميزان احياء گونه‌هاي كبالت افزايش مي‌يابد. كاتاليست Co-8Wt%ZrO2/SiO2 كه از روش تلقيح مرطوب همزمان و سل - ژل تهيه شده باشد، خصوصيات فيزيكي و شيميايي مناسبي را نشان مي‌دهد.
موضوع ها: شيمي◄علوم پايه
کليدواژه ها: سنتز◄كاتاليز◄روش فيشر - تروپش
دانشگاه: دانشگاه علم و صنعت ايران ، دانشكده مهندسي شيمي
رشته تحصيلي: شيمي
زبان: perengper
سال اخذ مدرک: 1379
شماره ي کاربرگه : 33101

عنوان: تعيين معادله سرعت و شبيه‌سازي راكتور واكنش تبديل گاز سنتز به محصولات ميان تقطير
نام دانشجو: بارگاه‌سليماني، مهدي
استاد راهنما: منتظررحمتي، مهديخيرخواه، داوود
چکيده: در اين پروژه سرعت ذاتي توليد محصولات سنتز فيشر-تروپش روي كاتاليست آهن ساخته شده در پژوهشگاه صنعت نفت در محدوده دمايي 290-310 درجه سانتيگراد، فشار15-23 bar، نسبت هيدروژن به مونوكسيدكربن ورودي 0/76-1/82mol/mol و سرعت فضايي 3300hr-1 در شرايط عدم كاهش فعاليت كاتاليست مورد بررسي قرار گرفته است . بدين منظور سرعتهاي اوليه توليد محصولات در يك راكتور ديفرانسيلي در شرايط حتي‌الامكان دما ثابت (با خطاي حداكثر +-1 درجه سانتيگراد) و در عدم حضور محدوديتهاي نفوذي، اندازه‌گيري شده و سپس معادلات تواني براي سرعت ذاتي توليد محصولات برحسب فشارهاي جزئي هيدروژن و مونوكسيدكربن تعيين گرديد. در مرحله بعدي، از اين نتايج براي شبيه‌سازي و طراحي اوليه يك راكتور كاتاليستي بستر ثابت سنتز فيشر-تروپش استفاده شد. بدين منظور مدل بستر از نوع غيرهمگن يك بعدي با جريان پيستوني انتخاب گرديد و برنامه‌اي كامپيوتري براي حل آن نوشته شد. در اين مدل مقاومتهاي موجود در برابر انتقال جرم و حرارت خارج دانه‌اي و همچنين مقاومت در برابر نفوذ داخل دانه‌اي، در نظر گرفته شده‌اند. همچنين فرض شده است كه پراكندگيهاي محوري جرم و حرارت و گراديانهاي شعاعي غلظت و دما ناچيز هستند، و از طرفي دانه كاتاليستي دما ثابت بوده و همواره در دماي سطحش كه ممكن است با دماي ناحيه دروني سيال متفاوت باشد، قرار دارد. در كنار ارائه نتايج آزمايشي، شبيه‌سازي و طراحي، صحت فرضيات فوق نيز در محدوده طرح ارائه شده بررسي شده است .
کليدواژه ها: سنتر فيشر-تروپش◄رآكتور◄كاتاليزور آهن
سال اخذ مدرک: 1377-1378
شماره ي کاربرگه : 26072

عنوان: ساخت راكتور و كاتاليزور آهن براي فرآيند فيشر -تروپش : سنتز هيدروكربن هاي گازي ‏‎C1-C5‎‏ از مازاد هيدروژن و كربن مونواكسيد نيروگاهها و پالايشگاهها
نام دانشجو: تيموري، عباس
استاد راهنما: دباغ، عبدالحسين
چکيده: در فرايند فيشر- تروپش با استفاده از منوكسيد كربن و هيدروژن حاصل از زغال سنگ و يا گاز طبيعي ميتوان تركيبات مختلفي از جمله انواع مشتقات هيدروكربن را تهيه كرد . در اين پروژه علاوه بر معرفي اين فرايند و بررسي مكانيسم آن چند نوع كاتاليزور آهن با استفاده از روش آغشته سازي و با تغيير ناگهاني ‏‎PH‎‏ ساخته شد و در دماي 120 درجه خشك و در دماي 350 درجه تكليس شد. سپس در ساخت تعدادي از كاتاليزورها پروموتر بكار برده شد . راكتوري در مقياس آزمايشگاهي طراحي و ساخته شد و كاتاليزور بصورت بستري ثابت در آن قرار گرفت. كاتاليزور به مدت 48 ساعت با استفاده از گاز هيدروژن در دماي 350 درجه و فشار 1 اتمسفر فعالسازي شد. پس از آن با افزودن مخلوط 1:1 گاز مونوكسيد كربن و هيدروژن ( گاز سنتز) واكنش در دماي 260 درجه و فشار 1 اتمسفر به مدت 24 ساعت انجام شد. گاز هيدروژن مورد استفاده از مازاد مراكز صنعتي مانند نيروگاهها و پالايشگاهها تهيه شد. تركيب كاتاليزورها پس از ساخته شدن و بعد از فعال سازي با استفاده از گاز هيدروژن و پس از انجام واكنش در حضور گاز سنتز توسط تكنيكهاي اسپكتروسكوپي مادون قرمز و مادون قرمز تبديل فوريه و پراش اشعه ايكس مورد بررسي و آناليز قرار گرفت و محصولات حاصل از اين فرايند نيز توسط تكنيك كروماتوگرافي گازي مورد شناسايي قرار گرفت.
موضوع ها: علوم پايه◄شيمي
کليدواژه ها: واكنشگاه◄كاتاليزگر◄آهن◄ رآيند فيشر - تروپش◄سنتز◄هيدروكربن◄هي روژن◄كربن مونوكسيد◄نيروگاه◄پالايشگ اه
دانشگاه: دانشگاه صنعتي اصفهان ، دانشكده شيمي
گرايش تحصيلي: شيمي آلي
سال اخذ مدرک: 1380
شماره ي کاربرگه : 41241

عنوان: ساخت و بهينه سازي كاتاليست هاي سنتز-تروپش
نام دانشجو: مرادي، غلامرضا
استاد راهنما: طائب، عباس
استاد مشاور: بصير، مهبدمهدي
چکيده: هدف از اين تحقيق بررسي اثر پيش برنده زيركونيم روي مشخصات شيمي فيزيكي و عملكرد كاتاليست كبالت بر پايه سيليكا در سنتز فيشر-تروپش مي باشد. در تحقيق حاضر اثر پيش برنده زيركونيم با استفاده از سه پيش سازنده مختلف و در محدوده صفر تا بيست درصد وزني زيركونيا، روي كاتاليست حاوي ده درصد وزني كبالت و پايه سيليكا بررسي شده است.
کليدواژه ها: سنتز فيشر-تروپش◄بهينه‌سازي◄تهيه(شي مي)◄كاتاليزور◄زيركونيم
دانشگاه: دانشگاه علم و صنعت ايران، دانشكده مهندسي شيمي
مقطع تحصيلي: دكتري
سال اخذ مدرک: 1382
شماره ي کاربرگه : 63641

Mohammad.aryan
2011/7/17, 02:18 PM

عنوان: تهيه كاتاليزور آهن- زئوليت جهت انجام واكنش هيدروژناسيون مونوكسيدكربن
نام دانشجو: سليماني، هايده
استاد راهنما: پورمدني، مهدياسكويي، مهدي
چکيده: دراين رساله ابتدا در فصلهاي دوم ، سوم و چهارم كاتاليزور و انواع پايه هاي زئوليتي به طور مفصل بررسي شده و روشهاي موجودجهت تهيه كاتاليزور توضيح داده شده است . فصل پنجم به واكنش فيشر تروپ پرداخته و اشاره مختصري به نحوه انجام واكنش ، تاريخچه واكنش ، همچنين علل استفاده ازاين واكنش در صنعت دارد . در فصل ششم به خواص مغناطيسي مواد و نحوه استفاده از اين خواص جهت بررسي كاتاليستهاي تهيه شده دراين تحقيق اشاره شده است . در فصل هفتم تحقيقات انجام يافته دراين راستا و نتايج بدست آمده ازاين تحقيقات كه توسط دانشمندان و محققان در گذشته انجام گرديده ، بيان شده است و نهايتا در دوفصل آخر چگونگي آزمايشات انجام شده براساس نتايج تحقيقات ساير محققين در گذشته ارائه شده است .
کليدواژه ها: كاتاليزگر◄آهن◄زئوليت◄كر ن مونوكسيد◄هيدروژن داركردن (شدن)◄واكنش فيشر-تروپش
دانشگاه: دانشگاه صنعتي اصفهان ، دانشكده مهندسي شيمي
شماره ي کاربرگه : 48820

عنوان: سنتز و بررسي نقش كاتاليزوري كمپلكسهاي كبالت ( II ) تثبيت شده در مزوپورA1-MCM-41 و MCM-41 جهت واكنشهاي اكسايش بوسيله گاز اكسيژن
نام دانشجو: طيبي، ليلا
استاد راهنما: فرزانه، فائزه
استاد مشاور: لشني زادگان، -
موضوع ها: علوم پايه◄-
دانشگاه: دانشگاه الزهراء.دانشكده علوم پايه
شماره ي کاربرگه : 79706

عنوان: تعيين معادله سرعت و شبيه‌سازي راكتور واكنش تبديل گاز سنتز به محصولات ميان تقطير
نام دانشجو: بارگاه‌سليماني، مهدي
استاد راهنما: منتظررحمتي، مهديخيرخواه، داوود
چکيده: در اين پروژه سرعت ذاتي توليد محصولات سنتز فيشر-تروپش روي كاتاليست آهن ساخته شده در پژوهشگاه صنعت نفت در محدوده دمايي 290-310 درجه سانتيگراد، فشار15-23 bar، نسبت هيدروژن به مونوكسيدكربن ورودي 0/76-1/82mol/mol و سرعت فضايي 3300hr-1 در شرايط عدم كاهش فعاليت كاتاليست مورد بررسي قرار گرفته است . بدين منظور سرعتهاي اوليه توليد محصولات در يك راكتور ديفرانسيلي در شرايط حتي‌الامكان دما ثابت (با خطاي حداكثر +-1 درجه سانتيگراد) و در عدم حضور محدوديتهاي نفوذي، اندازه‌گيري شده و سپس معادلات تواني براي سرعت ذاتي توليد محصولات برحسب فشارهاي جزئي هيدروژن و مونوكسيدكربن تعيين گرديد. در مرحله بعدي، از اين نتايج براي شبيه‌سازي و طراحي اوليه يك راكتور كاتاليستي بستر ثابت سنتز فيشر-تروپش استفاده شد. بدين منظور مدل بستر از نوع غيرهمگن يك بعدي با جريان پيستوني انتخاب گرديد و برنامه‌اي كامپيوتري براي حل آن نوشته شد. در اين مدل مقاومتهاي موجود در برابر انتقال جرم و حرارت خارج دانه‌اي و همچنين مقاومت در برابر نفوذ داخل دانه‌اي، در نظر گرفته شده‌اند. همچنين فرض شده است كه پراكندگيهاي محوري جرم و حرارت و گراديانهاي شعاعي غلظت و دما ناچيز هستند، و از طرفي دانه كاتاليستي دما ثابت بوده و همواره در دماي سطحش كه ممكن است با دماي ناحيه دروني سيال متفاوت باشد، قرار دارد. در كنار ارائه نتايج آزمايشي، شبيه‌سازي و طراحي، صحت فرضيات فوق نيز در محدوده طرح ارائه شده بررسي شده است .
کليدواژه ها: سنتر فيشر-تروپش◄رآكتور◄كاتاليزور آهن
سال اخذ مدرک: 1377-1378
شماره ي کاربرگه : 26072

عنوان: تاثير ساپورت‏‎‎‏ها و تقويت‏‎‎‏كننده‏‎‎‏هاي مختلف و اثر مقادير آنها بر مورفولوژي و عملكرد كاتاليزورهاي مخلوط اكسيدي آهن-كبالت براي تبديل گاز سنتز به اولفين‏‎‎‏هاي سبك
عنوان به زبان ديگر: Effect of Different Supports and Promoters and Their Loadings on Morphology and Performance of Mixed Iron - Cobalt Oxide Catalysts for Conversion of Synthesis Gas to Light Olefins
نام دانشجو: حبيب پور قراچه، راضيه
استاد راهنما: ميرزايي، علي اكبر
استاد مشاور: كيخوائي، مسعود
چکيده: در اين تحقيق كاتاليزورهاي مخلوط اكسيدي آهن كبالت به روش هم رسوبي ساخته شده و به منظور تبديل گاز سنتز به اولفين هاي سبك مورد مطالعه قرار گرفتند. به ويژه اثر شرايط تهيه كاتاليزور مانند نسبت مولي Fe/Co و مدت زمان عمردهي به رسوب مورد بررسي قرار گرفت و شرايط بهينه تهيه كاتاليزور براساس فعاليت آن در هيدروژناسيون كربن مونوكسيد تعيين گرديد. براساس نتايج به دست آمده كاتاليزور با درصد مولي Co 60% - Fe 40% كه به مدت 2 ساعت عمردهي شده به عنوان فعالترين كاتاليزور در تبديل گاز سنتزي به اتيلن و پروپيلن انتخاب گرديد. طول عمر كاتاليزور بهينه تحت شرايط واكنش بهينه به مدت 48 ساعت تست گرديد كه نشان دهنده پايداري بالاي كاتاليزور بهينه تحت شرايط واكنش بود. بررسي بافت تركيب و فازهاي مربوط به پيش سازها و كاتاليزورهاي كلسينه شده به وسيله تكنيك هاي SEM و XRF نشان دهنده تاثير مدت زمان عمردهي به رسوب و نسبت مولي Fe/Co بر ساختار و بافت پيش سازهاي كاتاليزورهاي مي باشد.
کليدواژه ها: اولفين◄ريخت‌شناسي◄كاتال زگر◄كبالت◄گاز سنتز◄آهن
دانشگاه: دانشگاه سيستان و بلوچستان، دانشكده علوم پايه، گروه شيمي
سال اخذ مدرک: 1384
شماره ي کاربرگه : 72313

عنوان: ‎I‎‏ - اكسايش ‏‎n‎‏- بوتان و سيكلو هگزان با اكسيژن مولكولي تحت كاتاليست ‏‎VPO‎‏در سيستم غير همگن و در فاز گازي ‏‎II‎‏- تهيه الكلهاي 1 تا 6 كربنه از گاز سنتز تحت كاتاليست كبالت - مس
نام دانشجو: مهدوي، وحيد
استاد راهنما: پيروي، محمد حسن
دانشگاه: دانشگاه شهيد بهشتي.دانشكده علوم (شيمي)
شماره ي کاربرگه : 77756

عنوان: تبديل گاز سنتز به سوختهاي مايع نفتي به روش سنتز فيشر تروپش
نام دانشجو: اخوان، رضا
استاد راهنما: خشنودي، محمدآتشي، حسين
موضوع ها: فني و مهندسي◄مهندسي شيمي
دانشگاه: دانشگاه سيستان و بلوچستان
شماره ي کاربرگه : 78046

عنوان: تهيه و بهينه‌سازي كاتاليست‌هاي مخلوط اكسيدي كبالت-منگنز براي توليد اتيلن و پروپيلن از گاز سنتز
نام دانشجو: دهقانيان، عفت
استاد مشاور: شاطريان، حميدرضا
چکيده: در اين پروژه ، مجموعه اي از كاتاليست هاي كبالت-منگنز به روش رسوبگيري مشترك تهيه و جهت تبديل گاز سنتز ( مخلوط هيدروژن و مونوكسيد كربن ) به اتيلن و پروپيلن مورد استفاده قرار گرفت . جهت بهينه سازي شرايط سنتز كاتاليست ، مجموعه اي از كاتاليست‏‎‎‏هاي كبالت - منگنز تحت شرايط نسبت مولي ‏‎Co/Mn‎‏ ، زمان عمردهي به رسوب ، ‏‎pH‎‏ رسوبگيري ، دماي رسوبگيري و ساپورتهاي متفاوت سنتز شدند. سپس جهت تعيين ساختار بلوري تركيبات ، طيف ديفراكسيون اشعه ‏‎X‎‏ آنها توسط دستگاه ‏‎XRD ADVANCE D8‎‏ تهيه گرديد و براي تعيين رفتار دمايي آنها از روشهاي تجزيه دمايي وزن سنجي و گرما سنج روبشي تفاضلي استفاده و نمودارهاي مربوطه توسط دستگاه ‏‎STA 1500‎‏ تعيين شد. تست كاتاليست ها بوسيله ميكرو راكتور بستر ثابت انجام گرفت و مواد اوليه و محصولات توسط دستگاه گاز كروماتوگراف مدل رايان 3400 تجزيه و شناسايي شدند . با استفاده از نتايج بدست آمده از اين قسمت بهترين شرايط سنتزي از اين قرار است : زمان عمر دهي به رسوب = 5/0 ساعت ‏‎pH‎‏ رسوبگيري = 10 نسبت مولي 6 : 1 = ‏‎Co : Mn‎‏ ساپورت مورد استفاده = اكسيد تيتانيم كاتاليست تهيه شده تحت شرايط فوق جهت بهينه سازي شرايط راكتوري مورد استفاده قرار گرفت . و پس از بررسي دماي راكتوري و نسبت ‏‎H2 : CO‎‏ مشخص شد دماي راكتوري 400 درجه سانتيگراد و نسبت ‏‎H2 : CO = 1 : 3‎‏ بهترين شرايط براي تهيه اتيلن و پروپيلن از گاز سنتزي با استفاده از كاتاليست ‏‎Co/Mn/TiO2‎‏ هستند .
موضوع ها: شيمي فيزيك◄علوم پايه
کليدواژه ها: بهينه‌سازي◄كاتاليزگر اسيدي◄كبالت◄منگنز◄اتيلن پروپيلن◄گاز سنتز◄هم‌رسوبي◄مشخص‌سازي ◄توليد صنعتي
رشته تحصيلي: شيمي فيزيك
سال اخذ مدرک: 1382
شماره ي کاربرگه : 65257

عنوان: بررسي تاثير شرايط عملياتي و كاتاليست جهت كاهش ‏‎CO2‎‏ توليدي در سنتز مستقيم دي متيل اتر از گاز سنتز و ارزيابي اقتصادي آن
نام دانشجو: شوكتي، حسين
استاد راهنما: مرادي، غلامرضا
دانشگاه: دانشگاه رازي.دانشكده فني و مهندسي.گروه مهندسي شيمي
سال اخذ مدرک: 1386
شماره ي کاربرگه : 93105

عنوان: سنتز گاياكول در واكنش متيلاسيون انتخابي كاتكول در فاز گاز به وسيله كاتاليست هتروژن
نام دانشجو: عابدي جعفري، علي
استاد راهنما: خدادادي، عباسعليمرتضوي، يدالله
دانشگاه: دانشگاه تهران.پرديس دانشكده‌هاي فني.دانشكده مهندسي شيمي
شماره ي کاربرگه : 87607

عنوان: خواص شيمي فيزيكي و كاتاليتيكي كاتاليستهاي بر پايه منگنز براي سنتز اولفينهاي سبك از گاز سنتزي
نام دانشجو: قبادي، روح‌الله
استاد مشاور: حبيبي خراساني، مصطفي
موضوع ها: علوم پايه◄-
دانشگاه: دانشگاه سيستان و بلوچستان.تحصيلات تكميلي
شماره ي کاربرگه : 90327

عنوان: تبديل مخلوط گاز متان و دي‌اكسيدكربن به گاز سنتز و هيدروكربن‌هاي سنگين توسط ترکيبي از تخليه تابان و کرونا
عنوان به زبان ديگر: Conversion of methane and carbon dioxide into syngas and heavy hydrocarbons using the combination of glow and corona plasmas
نام دانشجو: مدرسي، هيوا
استاد راهنما: قربانزاده، عطاملک
چکيده: در اين تحقيق تبديل مخلوط گازهاي متان و دي‌اكسيدكربن، با استفاده از تخليه تابشي پالسي در فشار محيط و به كمك پيش يونش كرونا، به محصولات با ارزش افزوده بالا مورد آزمايش و تجزيه و تحليل قرار گرفته است. سهم اصلي محصولات توليد شده را گازهاي سنتز (CO و H2) و هيدروكربن‌هاي تا كربن چهار تشكيل دادند. در اين ميان گزينش پذيري هيدروكربن استيلن بيشترين مقدار را داشت. آزمايش‌ها در فركانس بالاي يك كيلو هرتز انجام گرفت و نشان داده شد كه با كاهش زمان اقامت گاز در راكتور، راندمان انرژي افزايش مي‌يابد. در اين تحقيق تاثير ولتاژ، نرخ تكرار و نرخ جريان گاز ورودي به راكتور روي تبديل، راندامان انرژي و گزينش پذيري مورد مطالعه و بحث و بررسي قرار گرفت. بازده انرژي در بالاترين مقدار به حدود 45% رسيد كه يك ركورد در بين فرآيندهاي پلاسما محسوب مي‌شود. اين در حالي است كه ميزان تبديل در اين نوع پلاسما نيز بالا بوده و بالغ بر 50% مي‌باشد.
موضوع ها: فيزيك◄علوم پايه
کليدواژه ها: تبديل گاز طبيعي◄هيدروكربن‌ها◄پلاس اي تابان پالسي◄گاز سنتز
دانشگاه: دانشگاه صنعتي شريف- دانشكده مكانيك- گروه سيستم هاي انرژي
رشته تحصيلي: مكانيك
گرايش تحصيلي: سيستم هاي انرژي

عنوان: مدل‌سازي سينتيكي راكتور تبديل گاز سنتز به فرآورده مايع
نام دانشجو: سروريان خليل آباد، مهدي
استاد راهنما: آتشي، حسينخشنودي، محمد
دانشگاه: دانشگاه سيستان و بلوچستان.تحصيلات تكميلي
شماره ي کاربرگه : 69509

عنوان: ساخت و بررسي كاتاليست تبديل گاز طبيعي به گاز سنتز
نام دانشجو: پروري، متين
استاد راهنما: طائب، عباسجزايري، حميد
استاد مشاور: ا. اكينمان
چکيده: در اين رساله، پرووسكايت نيكل-لانتانيوم-آلومينيوم براي تبديل گاز طبيعي به گاز سنتز در واكنشهاي ريفورمينگ خشك و ريفورمينگ بخار با نسبتهاي بخار آب به متان يك و سه مورد استفاده قرارگرفته است . براي رسيدن به روش ساخت اين كاتاليست عوامل موثر بر ساختار بلوري آن شامل نوع مواد اوليه، نسبت عناصر و شرايط كلسيناسيون بررسي شد و اثر هريك تعيين گرديد. سپس براي بررسي عملكرد آنِ يك سيستم ارزيابي كاتاليست با ميكرو راكتور بكار گرفته شدو اثر پارامترهاي عملياتي مانند درجه حرارت و نسبت خوراك روي راندمان واكنش بررسي شد. نظر به نتايج حاصله پس از تعيين شرايط بهينه ساخت بلورهاي پرووسكايت، معلوم گرديد بلورهاي حاصله فعاليت زيادي در تبديل متان به گاز سنتز دارند به‌نحوي كه با تغيير شرايط خوراك مي توان به نسبتهاي مختلفي از هيدورژن به منواكسيد كربن گاز سنتز دست يافت.
کليدواژه ها: كاتاليزگر◄گاز طبيعي◄گاز سنتز◄پروفسكيت◄ساختار بلور
دانشگاه: دانشگاه علم و صنعت ايران ، دانشكده شيمي
شماره ي کاربرگه : 62899

عنوان: ساخت كاتاليست، تعيين پارامترهاي سينتيكي و مدلسازي فرآيند توليد مستقيم‌ دي متيل اتر از گاز سنتز
نام دانشجو: هادي‌پور، علي
استاد راهنما: سهرابي، مرتضي
دانشگاه: دانشگاه صنعتي امير كبير.دانشكده مهندسي شيمي
مقطع تحصيلي: دكتراي تخصصي

عنوان: توليد گاز سنتز از متان در راكتور پلاسما
نام دانشجو: فرخي، فرخنده
استاد راهنما: اميدخواه، محمدرضا
استاد مشاور: كريم زاده، رامين
دانشگاه: دانشگاه تربيت مدرس.دانشكده فني و مهندسي.مهندسي شيمي
شماره ي کاربرگه : 83959

Mohammad.aryan
2011/7/17, 02:23 PM

عنوان: شبيه‌سازي توليد گاز سنتز به روش اكسيداسيون جزئي
نام دانشجو: مهاجري، پيمان
استاد راهنما: خشنودي، محمد
چکيده: هدف از طرح اين پايان‌نامه مدل‌سازي فرايند توليد گاز سنتز از گاز طبيعي به روش اكسيداسيون جزئي مي‌باشد. در اين پايان‌نامه روشهاي گوناگون تبديل گاز طبيعي به فراورده‌هاي نفتي را به طور اجمالي شرح و سپس بحث اصلي را در مورد شبيه‌سازي اكسيداسيون جزئي گاز طبيعي و توليد گاز سنتز توضيح مي‌دهيم.
کليدواژه ها: گاز◄گاز طبيعي◄اكسايش◄شبيه‌سازي◄ سوخت گازي
دانشکده: دانشكده تحصيلات تكميلي
سال اخذ مدرک: 1377
شماره ي کاربرگه : 21381

عنوان: ساخت و بررسي كاتاليست تبديل گاز طبيعي به گاز سنتز
نام دانشجو: پروري، متين
استاد راهنما: طائب، عباسجزايري، حميد
موضوع ها: شيمي◄فني و مهندسي
کليدواژه ها: كاتاليست
دانشگاه: دانشگاه علم و صنعت ايران - دانشكده مهندسي شيمي
زبان: per
شماره ي کاربرگه : 63945

عنوان: ساخت و توليد كاتاليستهاي موثر و پايدار در تبديل گاز سنتز به اتيلن و پروپيلن
نام دانشجو: حق شناس فرد، مسعود
استاد راهنما: خشنودي، محمدآتشي، حسين
چکيده: در اين تحقيق، كاتاليست هاي موثر و پايدار براي توليد اتيلن و پروپيلن از گاز سنتز تهيه شدند. در تهيه اين كاتاليست ها از نمك هاي نيترات فلزات مورد نظر استفاده شد و كربنات سديم به عنوان عامل رسوب دهنده به كار رفت. چندين مجموعه كاتاليست هاي ‏‎Fe/Al2O3, Fe/MnO, Co/CeO2, Cu/MnO, Co/MnO, Fe/Ti/ZnO/K2O, Cu/Co‎‏ با زمان هاي عمردهي به رسوب بين 0 تا 300 دقيقه با استفاده از روش همرسويي تهيه شدند. طيف ها و عكس هاي مربوط به كاتاليست ‏‎Cu/MnO‎‏ با زمانهاي مختلف عمردهي توسط پراش اشعه ايكس، ميكورسكوپ الكتروني و احياي برنامه ريزي شده دمايي تهيه و تفسير شد. يك واحد آزمايشگاهي شامل يك واكنشگاه از جنس فولاد ضد زنگ جهت تست كاتاليست در آزمايشگاه ساخته شد. كاتاليست هاي ساخته شده در شرايط مختلفي مورد آزمايش قرار گرفت و مواد اوليه و محصولات توسط دستگاه گاز كروماتوگراف مدل رويان 3400 تجزيه و شناسايي شدند. تست مجموعه كاتاليست هاي مختلف نشان داد كه كاتاليست هايي بي نظير ‏‎Cu/MnO, ‏‎Cu/Co‎‏ بيشتر نسبت به پارافين هاي گزينش پذير هستند، در صورتي كه ساير كاتاليست ها، گزينش پذيري بيشتري نسبت به اولفين هاي سبك نظير اتيلن و پروپيلن دارند، كاتاليست ‏‎Co/MnO‎‏، كاتاليست با زمان عمردهي 45دقيقه، داراي گزينش پذيري 85% نسبت به اتيلن و 6/5% نسبت به پروپيلن داشت. از تست مجموعه كاتاليست هاي آهن اين نتيجه حاصل مي شد كه كاتاليست ‏‎Fe/Ti/ZnO/K2O‎‏ درصد تبديل 46% و گزينش پذيري 2/3% نسبت به اتيلن دارد. معادلعه سينتيكي كاتاليست ‏‎Co/CeO2‎‏ بررسي شد.
موضوع ها: فني و مهندسي◄مهندسي شيمي
کليدواژه ها: كاتاليزور◄اتيلن◄پروپيلن گاز سنتز◄سنتز فيشروترويش◄اولفين
دانشگاه: دانشگاه سيستان و بلوچستان، 1380
شماره ي کاربرگه : 39572

عنوان: بررسي فرآيند و كاتاليستهاي سنتز متانول از گاز سنتز
نام دانشجو: كرمي، داوود
استاد راهنما: ادريسي، محمد
چکيده: متانول يكي از پرمصرف‌ترين مواد پايه درصنايع پتروشيمي است كه از نظر حجم توليد بعدازآمونياك و استيلن مقام سوم را دارد. بيش از نيمي از متانول توليد شده درسال به مصرف توليد فرمالدهيد مورد احتياج صنايع رزين‌سازي، مي‌رسد. متانول به جهت مصارف سوختي و حلاي و مواد اوليه در سنتز مواد آلي اهميت بسيار زيادي دارد، لذابه دلايل مذكور و چونكه صنايع پتروشيمي شيراز در صدد احداث واحد سنتز متانول در بخش طرح و توسعه خود مي‌باشد، مركز پژوهش شركت نفت پروژه مذكور را به معاونت پژوهشي دانشگاه ارائه داده و پروژه فقط در بخش اول و كارهاي عملي از همكاريهاي اين مركز سود جسته است . فرآيند توليد متانول به فرآيندهاي فشار بالا (فشار بيش از 200 بار) و فشار پايين كار مي‌كنند. و از مشهورترين فرآيندهاي موجود در دنيا مي‌توان از فرآيند ICI انگلستان، لورگي المان، تاپسوژاپن نام برد. متانول از گاز سنتز (مخلوط
موضوع ها: مهندسي شيمي و پتروشيمي◄فني و مهندسي
کليدواژه ها: سنتز (شيمي)◄فرآيندها (صنايع)◄گازها◄متانول◄كات ليست‌ها◄برنامه‌هاي كامپيوتري
دانشگاه: دانشگاه صنعتي اميركبير
دانشکده: دانشكده مهندسي شيمي
سال اخذ مدرک: 1368

عنوان: تهيه و ساخت كاتاليستهاي موثر و پايدار در توليد اتيلن و پروپيلن از گاز سنتز
نام دانشجو: ملكي، ليلا
استاد راهنما: ميرزائي، علي اكبر
چکيده: در اين تحقيق، كاتاليست هاي موثر و پايداري براي توليد اتيلن و پروپيلن از گاز سنتز تهيه شدند. در تهيه اين كاتاليست ها از نمكهاي نيترات فلزات مورد نظر استفاده شد و كربنات سديم به عنوان عامل رسوب دهنده به كار رفت. چندين مجموعه كاتاليست هاي ‏‎Fe/Al2O3, Fe/MnO, Co/CeO2, Cu/MnO, Co/MnO/Fe/Ti/ZnO/K2O, Cu/Co‎‏ با زمان هاي عمردهي به رسوب بين 0 تا 300 دقيقه با استفاده از روش همرسويي تهيه شدند. طيف ها و عكس هاي مربوط به كاتاليست ‏‎Cu/MnO‎‏ با زمانهاي مختلف عمردهي توسط پراش ايكس، ميكروسكوپ الكتروني و احياي برنامه ريزي شده دمايي تهيه و تفسير شد. يك واحد آزمايشگاهي شامل يك واكنشگاه از جنس فولاد ضد زنگ جهت تست كاتاليست در آزمايشگاه ساخته شد. كاتاليست هاي ساخته شده در شرايط مختلفي مورد آزمايش قرار گرفت و مواد اوليه و محصولات توسط دستگاه گاز كروماتوگراف مدل وريان 3400 تجزيه و شناسايي شدند. تست مجموعه كاتاليست هاي مختلف نشان داد كه كاتاليست ها، گزينش پذيري بيشتري نسبت به اولفين هاي سبك نظير اتيلن و پروپلين دارند، كاتاليست ‏‎Co/CcO2‎‏ با زمان عمردهي 165 دقيقه با درصد تبديل 17% گزينش پذيري 44% نسبت به اتيلن و 6/1% نسبت به پروپيلن داشت. از بين كاتاليست هاي ‏‎Co/MnO‎‏، كاتاليست با زمان عمردهي 45 دقيقه، داراي گزينش پذيري 5/8% نسبت به اتيلن و 6/5% نسبت به پروپيلن داشت. از تست مجموعه كاتاليست هاي آهن اين نتيجه حاصل شد كه كاتاليست ‏‎Fe/Ti/ZnO/K2O‎‏ درصد تبديل 46% و گزينش پذيري 2/3% نسبت به اتيلن دارد. معادله سينتيكي كاتاليست ‏‎Co/CeO2‎‏ بررسي شد.
موضوع ها: علوم پايه◄شيمي فيزيك
کليدواژه ها: كاتاليزور◄اتيلن◄پروپيلن گاز سنتز
رشته تحصيلي: شيمي فيزيك
شماره ي کاربرگه : 39576

عنوان: سنتز و جداكردن ايزومرهاي 2 - متوكسي - 4 - متيل پروپيوفنون و 2 متيل 4 - متوكسي پروپيوفنون بطريق گاز كروماتوگرافي
نام دانشجو: مدرس‌تهراني، زهره
کليدواژه ها: ايزومرهاي 2 - متوكسي - 4 - متيل‌پروپيوفنون◄ايزومرها ي 2 متيل 4 - متوكسي پروپيوفنون◄گاز گروماتوگرافي
دانشگاه: دانشگاه تهران
دانشکده: دانشكده علوم
سال اخذ مدرک: 1354
شماره ي کاربرگه : mh109765

عنوان: سنتز و جدا كردن ايزومرهاي 2 - متوكسي 4 - متيل‌استوفنون و 2 - متيل 4 - متوكسي استرفنون بطريق گاز كروماتوگرافي
نام دانشجو: ياسائي‌اردكاني، مريم‌بانو
کليدواژه ها: ايزومرهاي 2 متوكسي 4 متيل‌استوفنون◄ايزومرهاي 2 متيل‌متوكسي 4 متوكسي‌استوفنون◄گاز كروماتوگرافي
دانشگاه: دانشگاه تهران
دانشکده: دانشكده علوم
سال اخذ مدرک: 1349
شماره ي کاربرگه : mh109756

aznavarta
2011/8/23, 12:10 PM
میشه از دوستان کسی راهنمائی کند که برای تفکیک و جدا سازی بنزین و گازوئیل و نفتای سبک و سنگین از کندانسه میعانات گازی

چه فرایند و یا عملیاتی نیاز است؟

صرفا فقط با یک برج تقطیر میشه این کار را انجام داد؟

یعنی کندانسه مایع در برج تقطیر به بنزین و گازوئیل و نفتا و غیره تفکیک بشه و از هم جدا بشه دیگه نیاز به واحد خاصی نداره؟
جائی در کشور چنین چیزی سرغ دارید؟

من چند وقت پیش با مدیر یک شرکتی صحبت میکردم گفتند که این کار اصلا پیچیده نیست و با دانش فنی خیلی پائین هم میتوان
این واحد را راه اندازی کرد به نظر شما درسته؟

جینگیلبرت
2012/1/14, 07:42 AM
مهدی حسینی کارشناس نفت:
"سرمایه گذاری های کلان در پروژه های GTL صحیح نیست" (http://www.ecopetronews.com/ShowNews.aspx?NewsID=3221)
http://www.ecopetronews.com/Uploads/698327424.jpg
http://www.ecopetronews.com/App_Themes/Images/quote_99.gif
مدتی است که بحث سرمایه گذاری در پروژه های GTL داغ شده است. معاون وزیر نفت عبدالحسین بیات چندی پیش گفته بود ساخت واحدهاي جي.تي.ال توجيه اقتصادي ندارد و در مقابل مدیر پژوهشگاه صنعت نفت وحید حدادی اصل اعلام کرده بود احداث واحدهای GTL بسیار به صرفه تر از واحدهای پتروشیمی است. مهدی حسینی کارشناس نفت معتقد است که با توجه به شرایط کنونی ایران سرمایه گذاری های کلان در پروژه های GTL صحیح نیست.
http://www.ecopetronews.com/App_Themes/Images/quote_66.gif

اکوپترونیوز-غزاله باروح

آیا سرمایه گذاری در پروژه های GTL برای کشور مناسب است یا خیر؟

باید در ابتدا برگشت سرمایه را درنظر گرفت، اول این که سرمایه گذاری چقدر است و سپس برگشت آن به چه میزان است. سرمایه گذاری های جی تی ال بسیار سرمایه های گرانی هستند کما این که قطر چندین پروژه جی تی ال داشت که یک پروژه آن با شل، پروژه دیگر آن با آفریقای جنوبی بود و دیگری با اکسون موبیل بود و زمانی که این هزینه ها بالا رفت(حدود 4، 5 سال گذشته)،قطر قرارداد کاری خود را با اکسون موبیل حذف کرد به دلیل این که باید حجم زیادی پول در این پروژه قرار میگرفت.

اینکه شل اعلام می کند پروژه های GTL در قطر برایش سوداور است با اینکه در اینجا گفته شود این پروژه ها سوداور است فرق میکند. اول این که برای احداث یک پروژه جی تی ال به سرمایه بسیار کلانی نیاز است در مقایسه با سرمایه گذاری های دیگری که می توان در کشور در بخش های دیگر نفت و انرژی انجام داد و همین میزان درآمد و بیشتر از آن را نیز کسب کرد. به نظر من چنین سرمایه هنگفتی برای چنین پروژه هایی وجود ندارد علی الخصوص در شرایط تحریم سرمایه گذاری 20 میلیون دلاری در پروژه جی تی ال درست نیست.

اما اگر توانایی سرمایه گذاری های کلان هم وجود داشته باشد می توانیم سرمایه گذاری های خود را اولویت بندی کنیم تا متوجه شویم کجا و چه سودی به ما برخواهد گشت. به عنوان مثال شرکت شل اعلام می کند که در پروژه های GTL سرمایه گذاری می کند،سپس با 20 درصد نرخ بازگشت سرمایه خرسند است زیرا پتانسیل سرمایه گذاری های این شرکت در پروژه های دیگر 16-15 درصد است. شل همچنین بازاریابی این محصولات بسیار با کیفیت را از طریق شبکه بازاریابی گسترده ای که در سرتاسر دنیا دارد می تواند انجام دهد بنابراین هم می تواند خوب تولید کند و هم خوب بفروشد و سرمایه خوبی را نیز بدست بیاورد.

در حالی که ایران فاقد سرمایه اولیه و شبکه بازاریابی است شانس این را داریم که پول خودرا در جایی سرمایه گذاری کنیم که چندین برابر آن 20 درصد در به دست آوریم.
شما از چه پروژه هایی برای سرمایه گذاری حرف می زنید؟

سرمایه گذاری در بخش های بالادستی نفت به شدت سودآور است زیرا برای یک بشکه نفت در بدترین شرایط ممکن است 5 دلار و یا در جاهای سخت 10 دلار در روز خرج کنید ولی یک بشکه نفت با قیمت 100 دلار یعنی 10 برابر سرمایه اولیه فروخته می شود. در حالی که اگر یک بشکه جی تی ال تولید کنید نسبت به مقدار متناسب گاز آن که قیمت گذاری شود ، 15 تا 20 درصد سود به شما باز می گردد. وقتی می توانید 200 درصد سود حاصل کنید چرا پول خود را در جاهایی سرمایه گذاری نکنیم که به سرعت به بازده کلان برسد.

شما مخالف با سرمایه گذاری در پروژه های GTL هستید؟

در مقیاس بزرگ بله اما در مقیاس کوچک خیر، به عنوان مثال زمانی که یک پژوهشگاه اعلام می کند که یک لایسنس جی تی ال ایجاد کرده که جواب میدهد اگر بحث تکنولوزی داریم می توانیم بر روی یک واحد کوچک در حد پایلوت سرمایه گذاری کنیم تا یک تکنولوزی را در داخل کشور داشته باشیم . پایلوت خوب است زیرا باید در داخل کشور این تکنولوزی را داشته باشیم. اگر یک واحد پایلوت ایجاد شود با ظرفیت کم و عملکردش را دربیاریم این را بهبود هیم و مرتب تکنولوژی آن را گسترش دهیم تا صاحب پتنت و لایسنس شویم، می توانینم این لایسنس را به دنیا بفروشیم. اما اگر کشور بخواهد سرمایه های بزرگی (دهها میلیارد)بر روی پروژه های GTL انجام دهد که 10 سال بعد سودی از ان ببرد من این سرمایه گذاری را معقول نمیدانم. باور ندارم سود چند برابری از پروژه های GTL نائل شود، امکانش هست که درصد سودی که به دست ما میرسد خوب باشد زیرا محصولات باکیفیتی از این طریق تولید می شود بنابراین باارزشتر و گرانتر است اما در این میان مشکلی جدیدی که به وجود می آید که بازار یابی سخت ان است زیرا این محصول مصارف خاصی دارد.

مدیر پژوهشگاه صنعت نفت وحید حدادی اصل معتقد است که می توان با استفاده از GTL واحدهای پتروشیمی را در مناطق خشک احداث کرد.نظر شما دراین خصوص چیست؟

چرا باید در جاهای خشک واحد پتروشیمی احداث کنیم، اگر مملکت ما مملکت خشکی بود این یک راه حل عالی بود اما مجبوریم نیستیم که در کویر واحد پتروشیمی و کارخانه احداث کنیم زیراکارخانه را جایی احداث می کنند که آب هست نه در خشکی. از اصول اولیه مطالعه محل یک کارخانه که می خواهد احداث شود این است که در ابتدا باید تمامی امکانات محیطی را سنجید و بعد کارخانه را احداث کرد حال چه اجباری در کار است که کارخانه را در محلی احداث کنیم که دور از آب باشد. این مساله از مزایای این سیستم است که به آب کمی نیاز دارد اما دلیل بر آن نیست که میلیاردها دلار سرمایه گذاری در یک مکان بی آب و علف انجام دهیم.

منتشر شده در: ۰۳:۲۸ ب.ظ - ۱۳۹۰/۱۰/۱۳

http://www.ecopetronews.com/ShowNews.aspx?NewsID=3221

mamadoiler
2012/4/19, 10:18 AM
سلام خدمت دوستان
من تو یه واحد کوچیک تقطیر خلاء تک مرحله ای برای پالایش میعانات گازی و هیدروکربور سبک کار میکنم . ما در حال تجهیز و راه اندازی این واحد هستیم . تو این واحد ما از فرایند شستشو سود برای حذف بو و گوگرد میعانات استفاده میکنیم و نیز با تقطیر تک مرحله ای به برشهای سبک تر تو رنج بنزین و نفتا میرسیم ولی مشکل ما تو میزان فلش محصولاتمونه چون رنج فلش ما پایین و به اصطلاح free flash هستند.
لطفا اگر کسی از دوستان اطلاعی در مورد رفع این مشکل داره من رو راهنمای کنه .:gol::gol::gol::gol::gol:

mamadoiler
2012/4/19, 10:28 AM
من تو یه واحد ساده وکوچیک تقطیر میعانات گازی کار می کنم . تبدیل میعانات گازی به برشهای ی که ذکر کردی انجام میشه ولی این فرایند ساده با مشکلاتی همراه هستش اونم بحث تثبیت این محصولات و رسیدن به کیفیت بالای مواد هست که با این تجهیزات کم امکنش سخته من دارم رو این موضوع تحقیق میکنم .چون نیاز به یه واحد اضافی واسه تثبین فراورده ها داریم .

mamadoiler
2012/4/19, 10:39 AM
http://www.4shared.com/file/tiIrKTVp/Desktop_2.html
سلام خدمت دوستان
من تو یه واحد کوچیک تقطیر خلاء تک مرحله ای برای پالایش میعانات گازی و هیدروکربور سبک کار میکنم . ما در حال تجهیز و راه اندازی این واحد هستیم . تو این واحد ما از فرایند شستشو سود برای حذف بو و گوگرد میعانات استفاده میکنیم و نیز با تقطیر تک مرحله ای به برشهای سبک تر تو رنج بنزین و نفتا میرسیم ولی مشکل ما تو میزان فلش محصولاتمونه چون رنج فلش ما پایین و به اصطلاح free flash هستند.
لطفا اگر کسی از دوستان اطلاعی در مورد رفع این مشکل داره من رو راهنمای کنه .http://www.iran-eng.com/showthread.php/279523-%D9%81%D8%B1%D8%A7%DB%8C%D9%86%D8%AF-%D8%AA%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%AF-%D9%86%D9%81%D8%AA-%D9%88%DA%AF%D8%A7%D8%B2-%D9%88-%D9%85%DB%8C%D8%B9%D8%A7%D9%86%D8%A7%D8%AA-%DA%AF%D8%A7%D8%B2%DB%8C/images/smilies/icon_gol.gifhttp://www.iran-eng.com/showthread.php/279523-%D9%81%D8%B1%D8%A7%DB%8C%D9%86%D8%AF-%D8%AA%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%AF-%D9%86%D9%81%D8%AA-%D9%88%DA%AF%D8%A7%D8%B2-%D9%88-%D9%85%DB%8C%D8%B9%D8%A7%D9%86%D8%A7%D8%AA-%DA%AF%D8%A7%D8%B2%DB%8C/images/smilies/icon_gol.gifhttp://www.iran-eng.com/showthread.php/279523-%D9%81%D8%B1%D8%A7%DB%8C%D9%86%D8%AF-%D8%AA%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%AF-%D9%86%D9%81%D8%AA-%D9%88%DA%AF%D8%A7%D8%B2-%D9%88-%D9%85%DB%8C%D8%B9%D8%A7%D9%86%D8%A7%D8%AA-%DA%AF%D8%A7%D8%B2%DB%8C/images/smilies/icon_gol.gifhttp://www.iran-eng.com/showthread.php/279523-%D9%81%D8%B1%D8%A7%DB%8C%D9%86%D8%AF-%D8%AA%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%AF-%D9%86%D9%81%D8%AA-%D9%88%DA%AF%D8%A7%D8%B2-%D9%88-%D9%85%DB%8C%D8%B9%D8%A7%D9%86%D8%A7%D8%AA-%DA%AF%D8%A7%D8%B2%DB%8C/images/smilies/icon_gol.gifhttp://www.iran-eng.com/showthread.php/279523-%D9%81%D8%B1%D8%A7%DB%8C%D9%86%D8%AF-%D8%AA%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%AF-%D9%86%D9%81%D8%AA-%D9%88%DA%AF%D8%A7%D8%B2-%D9%88-%D9%85%DB%8C%D8%B9%D8%A7%D9%86%D8%A7%D8%AA-%DA%AF%D8%A7%D8%B2%DB%8C/images/smilies/icon_gol.gif